Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Kasaya 420 milyon lira aktarıldı!

2023.04.13 21:02 - Son Güncellenme: 2023.04.13 21:02
A

Dün DOSAB'da (Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi) 14. Olağan Genel Kurul vardı.

Yeni başkan Levent Eski ile önceki dönem başkanı H.Ersan Özsoy'un konuşmalarını dinledim.

Divan Başkanı Fahrettin Gülener'in esprileri salonu kahkahaya boğdu!

Açılışta H.Ersan Özsoy'un konuşması alkış aldı.

Şöyle ki;

BOSBİR ENERJİ AŞ HAREKETE GEÇTİ

 "2012 yılında DOSAB ve Bursa OSB'nin öncülüğünde Bursa'daki aktif organize sanayi bölgelerinin ortaklığıyla kurdukları BOSBİR Enerji AŞ'yi dönemimizde yatırım yapan bir noktaya getirdik. BOSBİR Enerji AŞ'nin yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlendikten sonra, 9 yıl atıl durumda bulunan şirketi harekete geçirdik. Amasya'da 3,5 megavatlık güneş enerji santrali yatırımı yaptık. Önümüzdeki süreçte bu yatırımları genişletip büyütmek ve Bursa'daki şirket ortağı 16 OSB firmaları için enerji alanında fayda sağlamaya devam etmek istiyoruz."

DOSEN ENERJİ AŞ İLE SANAYİCİYE UCUZ ELEKTRİK

"Enerji konusunda Bursa'daki OSB'lerle ortaklaşa bu adımları atarken, DOSAB olarak da enerji şirketimiz DOSEN Enerji AŞ'yi aktif hale getirdik. 2018 yılı nisan ayında son kaynak tedarik sistemine geçilmesinden sonra elektrik alım satım işlemlerini kendi şirketimiz olan DOSEN Enerji üzerinden gerçekleştirdik. Bu sayede hem sanayimize daha ucuz elektrik temini sağlamış olduk hem de enerji piyasasında aktif rol aldık."

40 MİLYON LİRA SANAYİCİNİN KASASINDA KALDI

"Son bir yılda elektrik ticaretimizi DOSEN üzerinden yaptık. Bursa'daki diğer organize sanayi bölgelerine göre sanayicimizin cebinde 40 milyon lira kalmasını sağladık. Ayrıca scada yazılımımızı değiştirerek katılımcı firmalarımızın kendi tüketim profillerinden enerji alımı yapmalarının önünü açtık. Bunu uygulayan firmalarımız için yüzde 5'e kadar daha uygun fiyatlı elektrik enerjisi temin etmek artık mümkün."

KARAMAN'A YATIRIM

"Enerji konusu ile ilgili olarak 2007 yılına dayanan ve bölgemiz için uzun süredir takip edilen enerji alımı ile ilgili davamızı 2023 yılı içerisinde çözüme kavuşturduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın belirlediği enerji endüstri bölgesi konusunda önemli bir adım atarak, enerji endüstri bölgesi alanı olarak ilan edilmiş olan Konya Karaman için BOSBİR Enerji AŞ adına DOSAB olarak müracaatımızı bu yıl içinde yaptık. Karaman'da yaklaşık 15 milyon metrekarelik bir alan söz konusu ve tamamı hazine arazisi... Karaman Endüstri Bölgesi'nin kurucu şirketi olmayı başarabilirsek, sadece DOSAB'ın değil, Bursa'daki tüm sanayicilerin GES yatırımlarının önünü açmış olacağız."

 "Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Konuyu Bursa'dan milletvekili adayı olan sanayi bakanımıza en kısa sürede iletip, bu büyük proje konusunda seçim öncesinde önemli bir adım atmak istiyoruz."

KAPASİTE GÜNLÜK 82 BİN 500 METREKÜPE ÇIKTI

"DOSAB'da tüm Türkiye'ye örnek olan atık su arıtma tesisi revizyonunu yapıp, atık sudan su geri kazanım tesisini kurduk. Tekstil yoğun bölgemiz için suyun üretimde ne kadar önemli olduğunun bilinciyle, su geri kazanımı için atık su arıtma tesisimizde 2017 yılından itibaren birbiriyle ilişkili şekilde planlanmış ardışık yatırımlar yaptık. Bu çerçevede tesis kapasitemizi günlük 70 binden 82 bin 500 metreküpe çıkarttık. Ardından 25 bin metreküp günlük Membran Biyoreaktör (MBR) tesisini kurduk. MBR tesisinden arıttığımız suyu proseste kullanabilmek için Reverse Ozmoz tesisini tamamladık. Türkiye'nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisi DOSAB'da yapılmış oldu. Bölgemiz için önemli olan proses su arz güvenliğine dönük olarak yer altı su kaynakları ve atık suların geri kazanımı yanında, yüzey sularının kazandırılması için de fizibilite çalışmalarını başlattık. Fizibilite sonuçlarına göre yatırımlar devam edecektir."

10 BİN METREKÜPLÜK YENİ SU DEPOSU

"Proses su yatırımları çerçevesinde, bölgemizin kuzeyine 10 bin metreküplük yeni su deposu yaptık. Yine atıksu arıtma tesisi sınırları içerisinde yer alan mevcut çamur yakma tesisimizi rehabilite ederek tekstil atığı entegrasyonunu tamamlayıp bu yıl devreye aldık. Eski tesis arıtmadan çıkan tehlikesiz çamuru 30+60 ton gün kapasiteli şekilde akışkan yataklı kazanlarda doğalgaz ile birlikte yakarak bertaraf ediyordu. Ancak tesisimizden haftanın 6 günü çamur çıkması nedeniyle yakma tesisi dur kalklı çalışıyordu. Bu durum hem enerji maliyetinin artmasına hem de ekipmanların yıpranmasına yol açıyordu. Geliştirdiğimiz proje ile bölgemizdeki tekstil işletmelerinden kaynaklı tekstil atığının çamur yakma tesisinde yakılarak enerji geri kazanımı sağlamak ve tesisteki doğalgaz kullanım miktarını sıfırlamak mümkün oldu. Böylece hem bölgemiz kazanmış hem de çevreci bir yatırımı daha gerçekleştirmiş olduk."

3,5 MEGAVATLIK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

"Sanayimizin ihtiyacı olan ve bölge müdürlüğümüze de kalıcı gelir yaratan depo binalarımızı 2019 yılında ve antrepomuzu 2020 yılında sanayimizin hizmetine sunduk. 18 adet depo binamızı firmalarımıza kiralayarak üretim alanlarının genişletilmesine olanak sağladık. Bu binaların çatılarında 3,5 megavatlık güneş enerji santrali (GES) kurduk. Böylece bölge müdürlüğü elektrik enerjisi iç tüketimimizin yüzde 50 civarındaki kısmını bu yatırımımızdan sağlar hale geldik."

"Teknik alt yapı ve donatı alanı olarak bölgemize arıtma tesisimizin güney doğusunda 60 dönüm civarında bir arazi kazandırdık. 2020 yılı sonunda yaşanan su kıtlığına çare olarak yeni alınan bu alanda ve atık su arıtma tesisi sahamızda olmak üzere toplamda 9 kuyuyu acilen devreye aldık. BUSKİ ile olan bağlantımızı aktif hale getirdik. Ovaakça termik santralinden bölgemize geçici bir hat tesis edip soğutma suyu için kullanılan suyu bölgemize getirerek, iki ay gibi kısa bir sürede su kısıntılarını ortadan kaldırdık. Hem bu çalışmalarımız hem de Reverse Ozmoz yatırımımızın kademeli olarak devreye alınmasıyla, proses su sorunumuzu ortadan kaldırdık."

4.BÖLGE SANAYİ PARSELLERİNE ÇEVRİLDİ

"İstanbul yolu kenarında ve DOSAB'ın girişinde bulunan Milli Emlak'a ait 11 bin 58 metrekarelik alanı, 2019 Aralık ayında 7,4 milyon lira bedelle bölgemize kattık. Plan tadilatı ile bu alanı OSB içine alarak donatı alan miktarımızı arttırdık. Bu sayede 4.bölgede bulunan teknik alt yapı alanlarını sanayi parsellerine çevirdik. Bu sanayi parselleri üzerinde hizmet veren tır parkını bölgemiz dışında yeni bir alana taşıdık. Şu an bölge sınırlarımız dışında olan tır parkı alanını Osmangazi belediyemizin desteğiyle 20 yıl kiralayarak tır parkımızı burada faaliyete aldık. Mevcut alanı 5 adet sanayi parseli olarak ihale edip üretime kattık."

112 MİLYON LİRA...

"2022 yılı ekim ayında, daha önce planlarımızda idari ve sosyal tesisler alanı olarak gözüken, plan tadilatı ile sanayi parseline dönen, 18 bin 973 metrekare büyüklüğündeki 391 ada 8 parseli 112 milyon lira bedelle DOSAB'a kazandırdık. Burada yapmakta olduğumuz plan tadilatı ile bu parseli iki adet sanayi parseline çevirerek, ihale yöntemiyle sanayi üretimine kazandırmış olacağız. Bölgemizde trafik yoğunluğunu hafifletecek önemli bir projenin gerçekleşmesi için takipçi ve destekçi olduk. Buna göre DOSAB yıldız sokak üzerinden otoyola bağlanıyor. Bu konuda, karayolları şu günlerde yatırımı gerçekleştiriyor ve bir kaç ay içinde tamamlanmış olacak."

KAMULAŞTIRMA BEDELİ OLARAK 9 MİLYON LİRALIK KATKI

"DOSAB olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne kamulaştırma bedeli olarak 9 milyon liralık bir katkı sağladık. Belediyemiz, kamulaştırmaları tamamlayıp karayollarına yer teslimini yaptı. Karayollarımız da projeyi ihale edip bu yıl hızlı bir şekilde inşaata başladı.Bu bağlantı yolu tamamlandığında bölgemizdeki özellikle sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğunun önemli ölçüde azalacağını umut ediyoruz."

H.Ersan Özsoy döneminde yapılan DOSAB yatırımlarından aldığım notlarım bu şekilde...

Gelelim...

KASAYA 420 MİLYON LİRA AKTARILDI!

Yeni DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski'nin paylaşımlarından notlarıma...

"2017 yılında 102 milyon lira ile devraldığımız kasamızı yapmış olduğumuz yatırımlardan sonra bugün itibariyle 420 milyon lira ile yeni dönemimize aktarıyoruz."

3 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

"OSB tarafından kurulacak bir haberleşme altyapısı üzerinden telefon, internet, metro ethernet, güvenlik duvarı ve ikinci veri merkezi gibi hizmetlerin farklı operatörlerden toplu ve yedekli olarak alınarak katılımcılarımıza hem yüksek hizmet kalitesinde hem de daha ekonomik koşullarda sunmak olacaktır. Etaplar halinde yapılacak bu projede ilk etap olarak 3 milyon dolarlık yatırım ile 6 ay içinde yani 2024 yılı başından itibaren sanayimize haberleşme hizmetini sunmuş olacağız."

"2020 yılı ocak ayında 6 bin 200 metrekare kapalı, 3 bin 500 metrekare açık alanlı antrepomuzu hizmete almıştık. Gemlik Gümrük İdaresi'ne bağlı a tipi genel antrepomuzda kara ve deniz yolu ile gelen tüm ithalat ve transit ürünlerine depolama hizmeti veriyoruz ve talebe yetişemiyoruz. Antrepo hem bölgemize hem sanayimize kazandıran doğru bir yatırım oldu. Yeni dönemde de antrepo alanımızı büyüteceğiz. Atık su arıtma tesisi güneyinde DOSAB'a kattığımız alan içinde 15 bin metrekare kapalı 5 bin metrekare açık alanda projemizi yaptık. Özetle antrepomuzu 2,5 kat büyüteceğiz. Sanayimize hizmet kalitemizi yükseltip, kapasitemizi çoğaltırken, bölge müdürlüğümüzün kalıcı gelirlerini de arttırmış olacağız. Yeni antrepo alanımızın bir kısmını da adr antrepo; yani yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı eşyaları da alabilecek şekilde projelendireceğiz. Yeni antrepo binamızın çatılarını tamamen güneş tenerji santralleri ile kaplayacağız. Hali hazırda depo ve antrepomuzda 3,5 megavatlık bir tesisimiz mevcut. Yeni antrepo projesi ile 2,5 megavatlık bir ilave ile toplamda 6 megavatlık bir GES kapasitesine ulaşmış olacağız."

"Bizim yönetim dönemimizde de atık su arıtma ve su geri kazanım tesislerimizde ilave projeleri ivedi olarak hayata geçirmek istiyoruz.Yatırım için dünya bankasından kredi almış durumdayız. Süreci sanayi bakanlığımız ile yürütüyoruz. Kapasiteyi arttırarak reverse ozmoz tesisimizde 5 hattı da aktif kullanmış olacağız. Bu da yüzde 20-25 aralığında su geri kazanım miktarında artış anlamına geliyor. DOSAB olarak su konusunda varmak istediğimiz nokta, bölgemizde proses su temin kaynaklarımızı atık su geri kazanım tesisimiz, su kuyuları ve yüzey suları olmak üzere çeşitlendirmek olacak. Önümüzdeki süreçte su kuyularımızda da ilave çalışmalar yürüteceğiz. Sanayi bakanlığından da yerel kaynakların kullanımı ile ilgili kredi onayımız çıktı.2023 yılı içinde renk giderimi projemizin ihalesini gerçekleştirmek."

Özetle...

DOSAB yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine katma değer üretmeye devam ediyor.

Son olarak ...

DOSAB'A 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

"Yeni DOSAB cami 60 milyon, haberleşme ve veri merkezi 120 milyon, yeni antrepo yapımı 100 milyon, güneş enerji santrali yatırımı 30 milyon, arıtma tesisi mbr kapasite artışı 20 milyon, arıtma renk giderimi 60 milyon, su kuyuları ve yüzey suyu temini 200 milyon, yönetim adası revizyonu 70 milyon, ulaşım yatırımları 20 milyon ve  akaryakıt istasyonu kurulumu 20 milyon lira olmak üzere toplamda 700 milyon Türk lirası, bugünkü kurla yaklaşık 35 milyon dolarlık bir yatırım öngörümüz söz konusu" diyor Başkan Levent Eski...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları