Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Kadınlara 'milyarlık' destek!

2024.03.10 13:20 - Son Güncellenme: 2024.03.10 13:21
A

"Kadın girişimciler için ne yapıyoruz?"

Evet, bugünkü yazıma önce desteklerden bahsederek başlamak istiyorum.

Kadın girişiminin önündeki en büyük engellerden olan sermayeye erişim sorununu çözmek kritik önem taşıyor.

Bu konuda önemli görevler alan kurumlar mevcut.

Kadınlara hibe desteği veren KOSGEB, kamu bankaları ve özel bankalar bunların başında geliyor.

Örneğin;

Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi ile Halkbank, 3 yılda farklı meslek gruplarından 220 bin kadın girişimciye 58,5 milyar lira finansal destek sunmuş. Bugüne kadar kredi desteğinde bulundukları kadın girişimcilerin yıllık ortalama cirolarında yüzde 66, ihracat hacimlerinde yüzde 56 artış olmuş.

Örneğin;

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından bu yıl 8 bin 250 kadın girişimcinin işletme kurmasının desteklenmesi öngörülüyor.

Geçen yıl 8 bin 131 kadın girişimcinin işletme kurmasına destek olunmuş. Bu yıl kadınların girişimcilik destekleri içinde aldığı payın da yüzde 26,5'e çıkarılması hedefleniyor. Girişimcilik eğitimlerine katılarak katılım belgesi almaya hak kazanan kadın sayısı geçen yıl 49 bin 283.

Örneğin;

Kadın girişimcilere yönelik ihracat destek paketi...

'İhracatta Kadını Destekleme' projesi kapsamında ilgili kriterleri sağlayan firmalara Türk Eximbank, 4 milyar lira ve 200 milyon dolarlık uygun faizli kredi imkânı sunmaya hazırlanıyor.

İhracatı Geliştirme (İGE) AŞ ise, söz konusu firmalara 2,3 milyar liralık kefalet desteği sağlayacak.

Eximbank Kadın Girişimci Sertifikasyonuna sahip ihracatçı firmalara, piyasadaki mevcut faiz oranının 4 puan altında 3 yıla kadar vadeli 4 milyar lira TL kredi kullandırılacağı açıklandı.

Söz konusu sertifikaya sahip firmalara yine Eximbank tarafından uygun faiz oranları ile 10 yıla kadar vadeli 200 milyon dolarlık döviz kredisi imkânı sunulacak.

Kadın girişimcilerin ihracattaki ağırlığının artması hedefleniyor.

Özetle;

Başarılı olmanın yolu doğru kaynaktan geçer!

Kadın girişimciler için var olan kaynakların doğru kanallara ulaştırılması güçlü bir dayanışma ve haberleşme ağıyla mümkün.

Tabi burada tüm sivil kuruluşlarına ve derneklere de önemli görevler düşüyor.

Velhasıl kimliklerden bağımsız ve eşit olarak kadın da erkek de ekonomide yerini alsın ki; verimlilik, sanayi, ihracat ve üretim ekonomisini çokça konuşmaya devam edelim.

"GELECEĞE SESLENEN KADINLAR"

Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı Bursa Destekleme Derneği (TOSYÖV Bursa) Kadınlar Komitesi Başkanı Ruhiye Çetin, "Kadın Gücüne Saygı: TOSYÖV Bursa Dünya Kadınlar Günü Buluşması" programına davet etti.

Heyecan duyduklarını vurguladığı ve kadınların iş hayatında daha etkin olması hedefiyle yola çıktıkları önemli bir projenin tanıtımının yapılacağını söyledi.

Derken ertesin gün, TOSYÖV Bursa Kadınlar Komitesi tarafından gerçekleştirilen "Geleceğe Seslenen Kadınlar" projesi tanıtımındaydım.

Öncelikle şunu belirteyim.

İş dünyasından farklı sektörlerde yöneticilik yapan TOSYÖV Bursa'nın kadın üyeleri ile tanışma ve sohbet etme fırsatım da oldu.

Gündem ekonomi ve sektörler...

TOSYÖV Bursa Kadınlar Komitesi'nde başarı grafiği yükselen müthiş bir güç birliği var.

"Geleceğe Seslenen Kadınlar" projesi TOSYÖV Bursa ve Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile hayata geçirilecek.

Üniversiteli kadın öğrencilerin kariyerlerinin başlangıcına bir adım kala destek olunması ve kadın emeğinin aktif iş gücüne kazandırılması amaçlanıyor.

Planlanan bu projede üniversiteli son sınıf genç kadın öğrencilerinin lisanstan mezun olmaları ile kariyer yolculuklarının en başında hedeflerini başarma yolunda önemli bir anahtar olan özyeterliliği hangi yollarla sağlayacakları, başarılı olmak için motivasyon kaynaklarını keşfetmeleri ve psikolojik dayanıklılıklarını geliştirmeleri hedefleniyor.

Atölye çalışmaları da projede önemli yer alıyor.

Özetle;

Bana göre bu proje, kariyer gelişimi konusunda hem farkındalık hem de motive edecek kaynaklar keşfedildikçe iş hayatında var olma konularında önemli bir rol oynayacak.

BAŞARILI KADINLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 15.'si düzenlenen 'Yılın Başarılı Kadınları' ödül töreni vardı.

Geniş bir ekip tarafından titizlikle hazırlanmış.

Programda; Bursa'nın En Başarılı İş Kadını, Bursa'nın En Başarılı Girişimci İş Kadını, Bursa'nın En Başarılı Kadın Yöneticisi, Yılın Kadını Destekleyen Şirketi, Yılın Fark Yaratan Kadını, Yılın En Başarılı İş Kadını ve BUİKAD Özel Ödülü verildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle de 4 özel ödül de vardı.

Bilimde Kadın, Sporda Kadın, Akademide Kadın ve Sanatta Kadın...

"Sadece kadın girişimciliğinde ve istihdamında değil, hayatın her alanında kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve eşit sayılarda yer alamadığını biliyoruz. Cinsiyet ve fırsat eşitliğinin olmadığı bir ortamda, kadınların potansiyelinden tam olarak yararlanmak mümkün değil" sözleriyle BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır'da kadının ekonomik ve toplumsal yaşamda hak ettiği yeri almadığını vurguladı.

O halde...

"Kadınların toplumsal hayata, ekonomiye, girişimcilik ekosistemine ve yönetimlere eşit katılımını sağlayarak ancak o zaman gerçek anlamda refaha erişebiliriz."

 "Kadınların ekonomide erkeklerle eşit şekilde temsil edilmeleri ülkemizin bugünü ve geleceği için hayati öneme sahip. Her kurum elini taşın altına koyarak bu konuda adımlar atmalıdır" sözleriyle devam etti.

Yazımı sonlandırırken;

Hedeflere ulaşılmasının; eğitim, istihdam ve girişimcilik döngüsünün sağlandığı bir ortam yaratılabilmesine bağlı olduğu aşikâr.

İş gücü verileri gösteriyor ki, hala kadınlar ekonominin değerlendirilmeyen en büyük kaynağı.

Bu sorun sadece kadınların değil, toplumun problemi olduğunu algılamamız lazım.

Erkek - kadın ayırt etmeden bu konuda gerçekten içten gelerek çalışmaya devam etmezsek maalesef sürdürülebilir bir kalkınma göstermemiz hayal olarak kalacaktır.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları