Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İsteyene 30 milyar liralık kredi!

2023.10.27 18:33 - Son Güncellenme: 2023.10.27 18:33
A

Dün faizde beklenen karar geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz oranını beklentilere paralel artırdı.

500 baz puanlık artışla yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti.

Yılsonu politika faizi yüzde 40 olur mu ne dersiniz?

TCMB Para Politikası Kurulu karar metninde, önceki metinlere göre belirgin bir farklılık yoktu.

Fakat bir önceki PPK metninden farklı olarak; "Enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yılsonunda Enflasyon Raporu'ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir" yer alıyordu.

Öte taraftan karar metninde, TCMB'nin Ortadoğu'daki gerilimin endişesi de vardı.

Jeopolitik gelişmelerin enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturduğuna vurgu yapılıyor.

İsrail-Gazze savaşı, Ukrayna'da devam eden savaş ve ABD ile Çin arasındaki yoğun jeopolitik rekabetle birlikte jeopolitik gerilimlerin yükseldiği bir zamanda gerçekleşti.

Savaş gerilimi petrolün yanında altını da uyandırdı.

Altın, bu hafta ons başına 1.998 dolara kadar yaklaştı.

Brent, de önceki haftaki yüzde 7,5'lik yükselişin ardından geçen hafta yüzde 1,4 yükseldi ve 90 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu, petrol arzını sekteye uğratabileceği endişesini yansıtıyor.

Piyasalarda faiz artışı sonrası önemli bir dalgalanma meydana gelmedi. Dolar/TL 28,15, Euro/TL 29,67 seviyesinde hareket etti.

PEKİ, İHRACATÇILAR FAİZ KARARINI NASIL YORUMLADI?

Pek çok sektör için artışı sıkıntı olarak değerlendiriyor ihracatçılar.

Yüzde 35 faiz oranıyla para almak, üretim yapmak ve para kazanmanın sıkıntı yaratacağını söylüyorlar.

PEKİ, ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Faiz kararı sonrası asgari ücret zam tahminleri de yoğunlaştı.

Birkaç ay önce yazmıştım.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı (BSMMMO) Hüseyin Halil ile sohbetimizde 2024 yılı asgari ücret zam oranına değinmiştik.

"Asgari ücret net 17 bin 500 TL olur" demişti.

Çok basit bir hesap yapmıştık.

"Asgari ücrete ara zam yapıldı. Net asgari ücret yüzde 30 artışla 1 Temmuz 2022'den itibaren 5 bin 500 lira oldu. 2023 yılında asgari ücret 8 bin 506 TL olarak belirlendi. Ardından 1 Temmuz itibariyle de asgari ücret net 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Artış oranı yüzde 50'ye yakın. Buyurun siz hesabı yapın. Hatta enflasyon oranı da bu yılkinden daha düşüktü. Şuanda 17 bin 500 TL'nin altında asgari ücret beklentimiz yok."

Merkez Bankası faiz kararının açıklanmasının ardından tahminler asgari ücretlilere 17 bin TL civarında bir zam yapılacağı yönünde yoğunlaştı.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 70 seviyesinde...

Memur, memur emeklisi, asgari ücret ve emeklilere yüzde 50 civarında bir yılsonu zammı olacağı bekleniyor. 

500 TL olan asgari ücret destek tutarının asgari ücrete yapılacak zam oranı kadar yani 750 TL seviyesine yükseltilmesi bekleniyor.

İşverenlerin destek tutarında bin TL beklentisi de yer alıyor.

FİRMALARA 30 MİLYAR LİRALIK KREDİ İMKÂNI

Gelelim Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in müjdesine...

İhracatçılara ve reel sektöre 'destek paketi' müjdesi verdi. 

Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında hayata geçirilecek yeni destek paketine ilişkin, "Yeni destek paketimizle 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkânını firmalarımıza sunacağız. Yeni destek paketleriyle teminat yetersizliği yaşayan firmaların finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması amaçlandı. Söz konusu kredi imkânının kredi garanti kurumları aracılığıyla sağlanması planlanıyor. Paketlerde genel itibarıyla işletme kredileri için 24 aya kadar, yatırım kredileri içinse 120 aya kadar vade belirlenebilecek" dedi.

Yeni ekonomi programı kapsamında seçici kredi uygulamalarının önemine dikkati çekerek, bu yolla üretim ve ihracatı artırmayı amaçladıklarını ve ihracatın ülke ekonomisi için önemine işaret etti.

Ayrıca, tahsis edilen kefalet limitleri belirlenirken yeni paketlerle benzer amaçlı olan diğer paketlerin kullanılmayan limitlerinin buraya aktarılmasının planlandığını da ekledi.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları