Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İşletme başına kredi üst limiti 60 milyon liraya çıktı!

2024.02.26 18:41 - Son Güncellenme: 2024.02.26 18:41
A

Herkesin aklında benzer soru işaretleri...

Ne olacak bu hayvancılığın hali?

Ne olacak bu karkas et fiyatlarının hali?

Ne olacak bu yem fiyatlarının hali?

Tüketici ise;

El yakan pahalılık nedeniyle bizim halimiz?

Baktığımızda üretici ürününün maliyetinin altında gittiğinden yakınıyorsa ve tüketici de pahallık nedeniyle istediği ürünü alamadığı için ağlıyorsa, demek ki yanlış giden bir şeylerin varlığının altını çizmek gerekir.

Bugün et fiyatlarındaki sert hareketlere bakınca hayvancılıkta izlenen yanlış politikaların izlerini görmek mümkün.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını açıkladı.

Bakan Yumaklı üretim ve maliyete değinirken, şu mesajları verdi:

-Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilave destek... Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak.

-Yeni sistemde üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlamasını ve ürünlerin bölgesel bazlı nerede, ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduk. Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın, kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planlıyoruz. Bunu da hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığımızı ve yapılarını, pazarlama imkânlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, sözleşmeli üretim modelini de yaygınlaştırıyoruz.

- Buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek.

- Buzağı desteği 2 bin 68 liradan 5 bin 200 liraya çıkacak. Buzağı başına 2 bin 68 lira olan destek; aile işletmesi, kadın ve verimlilik destekleriyle 5 bin 200 liraya çıkacak.Ari işletme buzağı desteği ise 7 bin 900 lira olacak.

-Buzağısını kesime kadar besleyen ve verimlilik kriterlerini yerine getiren ailelere ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar daha destek verilecek.

- İşletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese ürettiği kadar destek.

-Kırsalda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaparak, genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek. Suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekleri çoğaltarak devam edecek. Kırsalda kadınlara destek yaklaşık 4 kat arttı.

-Hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıktı.

-Hastalıktan ari işletmelere ilave destek verilecek. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemelerinde ari işletmeleri öncelikleşiyor. Hedef, hastalıktan ari işletmelerden ülkenin ihtiyacı olan genetik kapasitesi yüksek anaç hayvan üretimi.

- Hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açılayacak.

-Hayvan hastalıklarından korunmak amacıyla kullanılan aşıların ve ilaçların üretimden uygulama aşamasına kadar geçen süreçte, soğuk zincir izleme sistemi kurulacak.

-Anaç hayvanın artırılması amacıyla dişi buzağılara ilave destek...

-Yerli üreticimizi güçlendirmek parolasıyla yola çıktığımız projede, TİGEM Damızlık Merkezleri olacak. Et Süt Kurumunun da desteğiyle sayıları artacak damızlıklar aile işletmelerine uygun maliyetle dağıtılacak.

- Tarım sayımı 2026'da tamamlanacak.

Şu durumda hayvancılık alanında ülkenin kendi kendine yetebilmesi için ne kadar süre gerekiyor?

Süt sığırcılığında iki yıl, beside üç yıl zaman içerisinde kendini gösterebileceği belirtiliyor.

Dolayısıyla ette maliyetle açıklanamayacak fiyat hareketleri olduğu ve kesim fiyatı düşerken et fiyatının artığı dile getiriliyor.

Hedef, 3 yılda ithalatın sonunu getirmek.

Özetle...

Bugün ortada hayvancılık ile ilgili üç yanlışın 1 üretimi götürdüğü bir tablo var.

Şuan fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın düzeldiği yok, gün geçtikçe de bu konuda daha kötüye evriliyoruz.

Hayvancılıkta süt, et ve yem denklemi bozuldu.

Fiyatta ve arzda dengeyi sağlamak adına ithalat çözüm değildi.

Pahallılıktan dolayı düşük talebe rağmen et fiyatları artırıyorsa, talebin artması durumunda yaşanacak fiyat hareketlerini kestirmek güç.

Velhasıl hayvancılık çok kritik bir dönemden geçiyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları