Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İSG yasası yine erteleniyor! Bedelini işçi mi ödeyecek?

2023.12.09 20:45 - Son Güncellenme: 2023.12.09 20:45
A

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Kanunun teklifi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kamu kurumları ile 50′den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesi zorunluluğu 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2024'e ertelenecek.

Zaten ertelenerek başlayan süreç sonrasında da sürekli olarak ötelendi.

Neden iş sağlığı ve güvenliği kanunu ertelemeleri yapılıyor?

İSG'nin ertelenmesi ceza mı? Yoksa ödül mü?

Ek maliyet getireceği için mi?

Bugün Avukat Adem Dülger ile görüştüm.

Konuyu uzun uzun konuştuk.

"İşveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve görevlerini düzenleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girmiştir.

İş bu kanun yürürlüğe girdiğinde, tüm işyerlerini kapsadığı ancak kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 'işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı' görevlendirilmesinin yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra (30 Haziran 2014 tarihinde ) yürürlüğe gireceği kararlaştırılmıştır.

02.08.2013 ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de Torba Yasa olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Söz konusu torba yasa ile 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81'inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi, 01 Temmuz 2016 tarihine ertelenmiştir.

Resmi Gazete'de yayınlanan 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' un 71. maddesinde "20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 38'inci maddesinin birinci fırkasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan '01.07.2016' ibaresi '01.07.2017' şeklinde değiştirilmiştir" ifadesi yer alarak, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu +1 yıl daha ertelenmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği yasasında, az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile Kamu Kurumlarında, sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınmasının, 2017'den 2020'ye erteleme yapılmasını da içeren kanun 01 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

28 Temmuz 2020 tarihinde 31199 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan torba kanun madde 10'a göre; "50 'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu ile Kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır" diyor Avukat Adem Dülger...

Ardından 31 Aralık 2024'ü vurguladı:

"Son olarak TBMM Genel Kurulunda oylaması yapılacak olan ve önümüzdeki günlerde kabul edilmesi beklenen 'Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' teklifinde, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri ile kamuya ait iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmün yürürlük tarihi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2024'e ertelenecek' maddesi de bulunmaktadır. Söz konusu madde TBMM tarafından oyalanarak kabul edilmesi durumunda söz konusu düzenleme 31 Aralık 2024'e ertelenmiş olacaktır."

İSG kanununun sürekli ertelenmesinin nedeni şöyle açıkladı:

"İSG Kanununun sürekli ertelenmesinin nedeni özellikle esnaf düzeyindeki işyerleri için getireceği ek maliyet ve esnaf meslek odalarının bu düzenlemeye karşı çıkmalarıdır. Gerçekten de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu özellikle 10'dan az çalışanı olan ve bu ekonomik darboğazda ayakta kalmaya çalışan özellikle esnaf düzeyindeki işyerlerine ciddi bir maliyet getirecektir."

Çözüm önerileri getirildiğinden bahsetti:

"Bu soruna farklı çözüm önerileri getirilmektedir. Örneğin, işverenin aynı il sınırlarında az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 10'dan az çalışanı olması halinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu kaldırılabilir.

Diğer bir çözüm önerisi ise 50'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde; düşük maliyet unsuru olan 'iş güvenliği uzmanı' görevlendirmesinin aktif olması, yüksek maliyet unsuru olan 'işyeri hekimi' hizmetinin ertelenmesi olabilir. Nitekim Türkiye'de az tehlikeli gruptaki firmaların yaklaşık yüzde 1'i 50 çalışanı geçmektedir."

2013 yılının altını çizdi:

"Şunu da belirtmekte fayda vardır. Az tehlikeli sınıfta, İş Sağlığı Güvenliği Kanununun ertelemesi İSG mevzuatı yükümlülüklerinin tamamının ertelendiği anlamına gelmemektedir. İSG mevzuatında İSG-Kâtip ataması dışında kalan tüm maddeleri (Örneğin çalışanların İSG eğitimi alması, işyeri risk değerlendirmesi, İSG talimatları, acil durum planları ve tatbikatları gibi) 2013 yılından bugüne aktiftir."

Son olarak şu gerçekleri de unutmamak gerekir ki;

Bu kazalara ve ölümlere son vermenin yolu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunun en kısa sürede uygulamaya alınmasıdır.

Neredeyse milyonlarca insanımızı kurban veriyoruz iş kazalarına...

(DEVAM EDECEK...)


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları