Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İş arayan yok mu?

2022.06.28 18:14 - Son Güncellenme: 2022.06.28 18:22
A

Dün akşam BUSİAD'ın geleneksel 'Çekirge Toplantısı'ndaydık.

'Türkiye'nin Kalkınmasında Bursa'nın Rolü ve Gelecek Vizyonu'nun konuşulduğu toplantının konuk konuşmacısı BTSO Başkanı İbrahim Burkay'dı.

Toplantı öncesi; turizmden sanayiye, tekstilden makineye, gıdadan yazılıma, inşaat ve lojistik sektörüne kadar Bursa'nın turizmine, üretimine ve ihracatına önemli katkıları olan iş insanları ile ekonomi üzerine sohbet ettim.

İş insanlarının en önemli gündemi maliyetler, döviz kuru, piyasalar, yeni kanunlar, enflasyon ve faiz derken; gelecek tahminlerin zorlaştığı ekonomi çemberinden bahsettiler.

Malum, pandemi sonrasında artan maliyetlerle iş insanlarının yatırım yapma iştahı azalmış gibi...

Gün geçtikçe üreticinin finansman maliyeti yükselmeye devam ediyor.

Öte yandan ABD, Çin ve sonra Rusya - Ukrayna savaşı derken; dünyadan Türkiye'nin üretimine ciddi bir talep artışı oldu.

Hatta Bursa'daki sanayi kuruluşlarının birçoğunun artan talep karşısında ürün yetiştiremez duruma geldiğini biliyorum.

Uzun süredir çokça konuşulan konulardan biri de, Organize Sanayi Bölgeleri'nde artık boş alan olmadığı ve genişleyecek alan arayışlarının arttığı...

Bu arada sanayici kapasiteyi artırmak için yatırım yapmak istiyor,  ama diğer sıkıntı nitelikli eleman ihtiyacı...

İş insanları,  işsizliğin olmadığını ve aslında beğenmeme sorununun olduğunu vurguluyor.

Diyeceğim o ki, yıllardır yaşanılan sorunlar çözüm beklediği gibi işçisinden işsizine, esnaftan sanayiciye kadar her kesimde sıkıntı büyük...

Kısacası işler ne zaman tıkırında olacak, onu da kimse bilmiyor!

Şimdilik iş insanlarıyla sohbetlere kısa bir mola...

Sahnede BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve iş dünyasına projelerini anlatıyor...

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Bursa'da olacak.

Aynı zamanda TEKNOSAB'ında açılışını yapacak.

Başkan İbrahim Burkay, 45 bin yeni istihdamı ile TEKNOSAB'ın Türkiye'ye model olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 160 bine yakın bir nüfus ile uydu kent ve çatılarda GES planlanıyor.

TEKNOSAB'ın ilk gündeme geldiği zamanları hatırlıyorum.

"Tarım arazilerine sanayi tesisleri kurulacak" gibi tepkili sözler çok konuşulmuştu.

Sanki o dönemki söylemleri hatırlamışçasına cevap niteliğinde, "Tarımsal alana meraya girenlere önce biz karşı çıkarız. Bizim başka yerimiz yok" diyerek konuşmasına devam etti.

İSTİHDAM...

İşsizlik ve işçisizlik sorusu daha çok tartışılmaya devam edecek gibi...

Başkan İbrahim Burkay, iş dünyasının iki sıkıntısına daha dikkat çekti.

" Fabrika yapacak alan yok, o fabrikalarda çalışacak evde oturanları iş hayatına sokacak stratejimiz yok. Çalışmak istemeyen kesim ne olacak? İmkânlar yaratıyoruz, iş garantili kurslar açıyoruz ve ne yazık ki talep yok. KOBİ'lerin önünü açacak alanlar yaratmamız gerek. KOBİ'ler geometrik büyüyor. Onların önünü açacak alanlar yaratmamız gerek. Otobana, trene ve limana çıkacak imkânlar yaratmamız gerek. Güneyimiz Uludağ, kuzeyimiz Marmara, ya doğuya ya batıya büyüyeceğiz. Bunu yaparken de mutlaka lojistik köyleri, uydu kentleri, katı atık üretim tesislerini, geri dönüşüm merkezlerini koymamız, yeni nesil endüstri bölgelerini bu bölgelere koymamız gerekli. 230 bin plansız alanda çalışanları, uydu kentlere taşıdığınızda en az 600-800 bin nüfusu Bursa'nın dışına çıkarmış olursunuz. 13 ana sektörde 2 bin 556 firma taşınma için bize başvurdu."

Bursa'da 17 OSB ve bunların toplam alanının 5 bin hektar olduğunu vurguluyor.

Düzensiz sanayi alanı 2280 hektar, konut dışı kentsel çalışma alanları bin 443 hektar, küçük sanayi alanlarının ise 705 hektar.

"Şimdi bu düzensiz sanayi alanlarını Bursa'nın dışına çıkarmalıyız" diyerek şöyle devam ediyor:

"Bursa'da 17 OSB'de çalışan sayısı 190 bin. Plansız alanlarda çalışan 230 bin kişi. Türkiye'nin artık kırsaldan şehre gelecek nüfusu yok. Bursa'da 15-64 yaş arası çalışma yaşındakilerden yüzde 52'si çalışıyor. İtalya'da yüzde 64'ü çalışıyor. OECD ortalaması yüzde 71.5. Olmak istediğimiz Almanya ise yüzde 79.2. Bursa son 11 yılda giden gelen çıkınca toplamı 146 bin göç almış. Bunların da çoğu çalışmaya gelmiş. 350 bin de doğum. Ben şunu iddia ediyorum. Siz sanayiyi ne kadar büyütürseniz büyütün gelecek insan yok. Evinde oturan yüzde 30'luk kesim var. 700 bin insan evde oturuyor."

BUSİAD yeni dönemiyle birlikte kalıplaşmış alışanlıklarını da değiştiriyor.

Uzun zaman sonra konuk davetlerinde de bir ilkleri yaşıyoruz.

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, Bursa'nın sanayide planlı olmayı Türkiye'de ilk yaşayan kent olduğunu ifade ediyor.

Ve şöyle devam ediyor:

"1961'de Pilot Sanayi ile Organize Sanayi Bölgesi uygulamasına da öncülük etmiş bir kent Bursa. OSB içindeki denge kendisine bir ekosistem oluşturmuş durumda. 1961'de ilk kazmanın vurulmasının ardından bugüne kadar OSB, tüm ülkeye, sanayinin nasıl olması gerektiğini öğreten bir laboratuar olmuştur. Ancak geçen 61 yılda Bursa kenti, çok fazla büyümüştür. 1960 nüfus sayımında kent merkezi 262 bin olan Bursa'nın toplam nüfusu ise 693 bindi. Bugün ise toplam nüfus 3 milyon 147 bin. Kilometrekareye düşen insan sayısı 61 yılda 63'ten 289'a çıkmış durumda. Aynı süre içinde Türkiye'de ise kilometrekareye düşen insan sayısı 35'ten 108'e çıkmıştır. Yani Türkiye'de yoğunluk yaklaşık 3 kat artarken, Bursa'da tam 4,5 kat artmıştır. Bu ivme sürdürülebilir değildir. Bunu düzeltmenin yolları tabii ki var. Bursa'mızın yoğunluk artıracak büyümesine değil, katma değeri yüksek, verimli ve çağın gereklerine uyan üretim yöntemleriyle tıpkı 61 yıl önce sanayiye öncülük yaptığı gibi 4. Sanayi Devrimi'nde de bu rolünü üstlenmesini hedeflemek en doğru yoldur diye düşünüyoruz. Yıllar önce Bursa için amaç her ne koşulda olursa olsun üretmek iken, bugün sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde üretmek olmalı. Üretmenin de salt sanayi ağırlıklı değil tarım, turizm ve sanayi üçlü sacayağı üzerinden birlikte gelişerek olması gerekliliğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum."

KISSADAN HİSSE...

Artık Bursa, 61'lerdeki eski Bursa değil...

Sanayide dönüşüm ihtiyacı artıyor...

Roller ve modeller değişiyor...

Ve akıllı şehircilik kazanıyor!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları