Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İhracatçılarda seçim kulisi ısınıyor

2022.05.21 12:02 - Son Güncellenme: 2022.05.21 12:02
A

Haziran ayında yapılacak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimleri için hareketli günler yaşanıyor.

Nisan ayında Türkiye genelinde ihracatçı birliklerinde yeni yönetimler belirlendi.

Bilindiği üzere, ihracatçı birliklerinde yapılan seçimler TİM seçimlerini de doğrudan etkiliyor.

İhracatçı birlikleri seçimlerinin ardından sektör kurulları belirleniyor.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren sektör ihracatçı birliklerinden oluşan sektör kurulunda, TİM başkan adayı olacak ismin sektör kurulu başkanı veya başkan yardımcısı seçilmesi gerekiyor.

TİM Başkanlığı ise, ihracat sisteminde kilit bir aktör...

TİM,  bir yandan ihracatın geliştirilmesine yönelik yeni pazar alanları üretirken;  diğer yandan da ihracatçıları yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek, ihracatçı birlikleri arasında koordinasyonu sağlamak, ihracat politikalarının belirlenmesi çalışmalarında yer almak, dış ticaretle doğrudan veya dolaylı ilgili konularda çalışmalar yapmak ve ihracatçıların sorunlarını dile getiriyor.

Dünya ticaretinden pay alma yolculuğuyla ilgili Türkiye'de bu işin birinci kurumu Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleridir.

Kısacası, TİM Başkanı önemli sorumluluk üstleniyor.

TİM başkanlığı için yeni adayların isimleri belli olmaya başladı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, sektör kuruluna takıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimleriyle ilgili açıklama yaparak, "14 kişinin oy kullandığı, 3 adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, beş oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük. Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerinin tekrar yapılması lazım... 14 kişilik oy kullandığı yerde 23 kişi olduğu zaman, aritmetik değişiyor " dedi.

Bakalım İsmail Gülle'nin yaptığı açıklamadan sonra, tekrar başkan olabilmesi için talebine cevap verilecek mi?

Gelelim diğer adaylara...

İstanbul Demir ve Demir Dışı İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu'nun önümüzdeki hafta adaylığını açıklayacağı kulislerde konuşuluyor.

Bir başka adayın da İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister olacağı konuşuluyor.

Geçtiğimiz günlerde TİM başkanlığı için ilk adaylığını açıklayan isim ise, Bursa İnegöl mobilya sektöründe gösterdiği üretim ve ihracat başarısıyla Ahmet Güleç olmuştu.

"DEĞİŞİM İÇİN YOLA ÇIKTIK"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan adaylığını açıklayan TİM Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç'i telefonla aradım.

Ahmet Güleç'e TİM başkanlığı ile ilgili hedeflerini sordum.

Ahmet Güleç projelerini paylaşırken , "Hedefimiz yarının dünyası ile uyumlu, 'güçlü kurum, güçlü ihracatçı, güçlü ihracat'anlayışı ile dünya ticaretinden aldığımız payı artırarak dış ticaret fazlası veren bir Türkiye'dir. Dünya ticareti değişiyor, değişime önderlik için yola çıktık" diyerek altını çizdi.

Aynı zamanda, tüm ihracat ailesini aynı hedefe odaklayarak ekonomi diplomasisini boyutlandırmayı amaçladıklarını belirten Ahmet Güleç, "Bütünü güçlü kılan parçaların kuvvetidir. Bu doğrultuda, tüm ihracatçı sektörlerimizin küresel pazardaki durumunu sürekli takip eden ve ihracatçılarımızı sürekli bilgilendiren 'Stratejik Bilgi Merkezi' (SİBİM) oluşturmayı planlıyoruz.  İhracat ailemiz, hızlı, yaratıcı ve girişimci özelliklere sahip olmasına rağmen bugün, 'ihracat konsantrasyonu' konusunda istenilen düzeyin oldukça gerisinde. Hedef pazarlarda daha güçlü olmamız için, her bir sektörün ve alt sektörün hedef ülkelerindeki pazarlama stratejilerine kadar inen 'proaktif', ışık tutan bir ihracat hiyerarşisi anlayışı ile hareket edeceğiz. Her sektörün hedef pazarlarını tespit ederek, sektörü temsil eden ihracatçıların tecrübe, bilgi, birikim ve talepleri doğrultusunda tabana yayılan bir strateji benimseyeceğiz.  Mottomuzu, 'bilginin yönetimi' kavramı üzerine oturtarak ihracata ilişkin tüm verileri enformasyona dönüştürerek, büyük veriyi ihracatımızın yararına açacağız. İhracatta dijital pazarlamayı öncelik alarak genel ihracat stratejisinin en önemli parçası yapacağız. İhracatçının sağladığı kaynakları doğrudan ihracatçının hizmetine sunarak, sorunları zamanında çözen bir yönetim anlayışı içinde güçlü ve dinamik insan kaynağımızdan aldığımız güçle dönüşen dünyanın yeni kuralları gereği ihracatçılarımıza maksimum fayda sağlayacak yeni bir hizmet anlayışını benimseyeceğiz" açıklamasında bulundu.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları