Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

İcra memurundan uyarı niteliğinde mesaj!

2023.01.13 18:21 - Son Güncellenme: 2023.01.13 18:21
A

Zaman zaman gelen okuyucu maillerine köşemde yer vermeye çalışıyorum.

Bugünlerde SGK'da görev yapan icra memurlarından da yoğun şekilde mail alıyorum.

Yazdıklarından çıkarılacak önemli tespitlerin yer aldığı gelen mesajları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

"SGK'da mali dengeyi 'icra uzmanı' sağlar" diyerek söze giriş yapıyorlar.

Ardından...

Sosyal Güvenlik İcra Uzmanı kadrosu ihdas edilerek, Sosyal Güvenlik İcra Memuru kadrosunun 'uzman' statüsüne kavuşturulması gerektiğini söylüyorlar.

"Ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu sosyal açıdan oldukça gerekli olsa da idari ve ekonomik açıdan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sınırlarını zorlayan bir düzenleme hüviyetindedir. İdari olarak EYT hak sahiplerinin kuruma iş yükü getireceği aşikârdır. İlk etapta 2,5 milyon, toplamda ise 5 milyon sigortalıya ve aileleriyle birlikte ortalama 20 milyona ulaşması beklenmektedir. Ekonomik etkisi ise, toplamda 5 milyon EYT'liye bağlanacak emekli maaşının Sosyal Güvenlik Kurumu'na maliyeti olan aylık ortalama 30 milyar liradır. (5 milyon x 6.000 lira maaş)" hatırlatmasını yapıyorlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işleyişine değiniyorlar:

"Her şeyden önce aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir gelir politikası ile giderlerin karşılanabildiği finansal dengenin kurulmasına bağlıdır. Kurumun en önemli finans kaynağı ise sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primleridir. Sosyal Güvenlik Kurumu rızaen ödenmeyen prim alacaklarını, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil etmektedir. Kurum bu yetki ve sorumluluğu 'icra memurları' eliyle yürütmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu icra memurları yapmış oldukları iş gereği, EYT ile Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinde oluşacak mali yükü azaltabilecek tek kadrodur. Sorumluluk ve iş yükü anlamında bu kadar kritik bir noktada konumlanan Sosyal Güvenlik Kurumu icra memurlarının özlük hakları bulundukları ehemmiyeti karşılamamaktadır. Bu durum son günlerde ulusal medya organlarında da sıklıkla yer bulmaktadır."

Aynı işi yapan diğer kurumlara göre yaklaşık yüzde 40 oranında daha az ücretle çalıştıklarına da vurgu yapıyorlar:

"Sosyal Güvenlik Kurumu'nda 'icra memurları' eliyle 'memur' unvanı altında yapılan işlemler, Adalet Bakanlığı'nda 'icra müdürleri' ve 'icra müdür yardımcıları' eliyle 'müdür' unvanıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda 'gelir uzmanları' eliyle 'uzman' unvanıyla yapılmaktadır. Her ne kadar iş, işlem, sorumluluk ve iş riski açısından aynı şartlarda olsalar da 'memur' unvanlı Sosyal Güvenlik İcra Memurları, diğer kurumlarda (Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı icra daireleri) aynı işi yapan kadrolara göre yaklaşık yüzde 30-40 oranında daha az ücret almaktadır. Ayrıca cebri icra işi yapan kamu görevlileri dünyanın hiçbir ülkesinde kamunun genel işlerini yürüten diğer memurlar ile aynı özlük haklarına mahkûm edilmemiştir."

Söz konusu sorunların çözümünün temelinde kadro sorununun yattığını düşünüyorlar ve sözlerini şöyle sürdürüyorlar:

"İcra memurlarının, iyi yetiştirilmiş, bilgili, cebri tahsilât uygulamalarında devlet ve vatandaş menfaatlerini gözeterek hakkaniyet ve hukuk çerçevesinde hareket eden ve konusunda uzmanlaşmış kişiler olması gerekmektedir. Kadro unvanı, özlük hakları yönünden ortaya çıkan ve mağduriyeti giderilmeyen mesleğinde uzmanlaşmış icra memurlarının yaklaşık yüzde 10'u her yıl diğer kurum veya kadrolara geçmektedir. Hâlbuki icra, takip, haciz ve satış işlerinin yeterli mesleki bilgi ve tecrübeye sahip ve konusunda uzmanlaşmış kişiler eli ile yürütülmesi hem prim alacaklarının daha etkin ve verimli olarak tahsilinin, hem de vatandaş ve devlet arasındaki hakkaniyet duygusunun tesisini sağlayacaktır."

SGK'da görev yapan icra memurlarının paylaşımları böyle...

Paylaşımlar önemli talepler içeriyor.

Şöyle ki;

"İcra memurları, bu işi 12 bin TL gibi komik bir maaşla kurum bünyesindeki güvenlik ve temizlik personelinden daha aşağı yapması manidardır" diyorlar.

Son söz olarak...

 "Yetki ve sorumluluklarının karşılığında fiilen aynı görevi ifa eden meslektaşlarımız ile aramızdaki hak kaybının önlenmesi için, eşit işe eşit ücret ve özlük haklarımız için, Sosyal Güvenlik İcra Memurlarına ayrıcalık değil, adalet tesis etmek için ve prim alacaklarının daha etkin ve verimli olarak tahsili için Sosyal Güvenlik İcra Uzmanı kadrosu ihdas edilerek, Sosyal Güvenlik İcra Memuru kadrosunun 'uzman' statüsüne kavuşturulması gerekmektedir" diyor SGK'da görev yapan icra memurları...

Cümle içerilerinde verilen mesajlar birçok SGK'da görev yapan icra memurlarının ortak sorununa parmak basıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları