Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

"Her an işsiz kalabilirsiniz!"

2022.11.10 17:57 - Son Güncellenme: 2022.11.10 17:57
A

Bugün işsizlik rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı 0,3 puanlık artışla yüzde 10,1'e yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı da artarak 3 milyon 482 bin kişiye ulaştı. 

Böylece Ağustos'ta yüzde 9,8 olarak 4 yıl sonra ilk kez tek haneye inen işsizlik oranı Eylül'de yeniden çift haneye çıktı. İstihdam edilenlerin sayısı Eylül'de bir önceki aya göre 54 bin kişi azalarak 30 milyon 867 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 47,6 oldu.

Durum o ki, eylülde genç nüfusta yüzde 19,6'ya yükselen işsizlik oranının kendi kendine düşmeyeceği ortada...

Hele yeni yılın yaklaştığı ve asgari ücret ile ilgili çalışmaların başladığı bu günlerde işçi-işveren arasında belirlenecek ücret yaklaşırken...

Ve hepimiz yüksek enflasyon döneminden nasibimizi de almışken...

Yükselen etiketler alım güçlerini düşürürken; daha düşük satışlar, yaşanan ekonomik belirsizlikler, döviz kuru dalgalanmaları, çalışan tarafında ücret artış beklentileri ve enflasyon karşısında kısa sürede eriyen zamlı maaşlar.

Düşük satışlar ve diğer olumsuz etkiler sonucunda daha az üretim ve firmaların maliyetlerini düşürmesi gerektiği anlamına geliyor. İlk sırada ise işçilik maliyeti geliyor ve işten çıkarma dalgası yaratıyor.

Son günlerde büyük şirketlerin toplu işten çıkarmaları epey ses getirmiş durumda. Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar genişliyor.

Tekstil, hazır giyim, otomotiv ve nakliye sektörleri de zorlanıyor.

İş dünyası kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılmasını istiyor!

Piyasada ayarlamalar yapılacağına dair beklentilerin arttığı kesim olduğunu görmek mümkün olsa da, belirsizlik devam ediyor.

İşsizlik, Türkiye'nin yıllardır kanayan yarasıdır.

Konu defalarca gündeme gelir ve konuşulur ama veriler gösteriyor ki, sonuçta bir arpa boyu yol alamayışımızı...

Acı olan istihdamda alarm zilleri çalarken, tehlike çanları fabrika kapanmaları içinde çalmaya başladığı konuşulmaya devam ediyor.

Yüksek fiyat etiketleri nedeniyle giyim alışverişlerinin azaldığı ve konfeksiyon atölyelerinin kapasitelerini düşmeye başladığı ve hammadde alımlarının da ötelendiği konuşuluyor.

 

Gelişmelerin en sert etkileri sektörün üretim kısmında görülüyor. Bildiğiniz üzere, kapasite kullanım oranı ekim ayında tekstilde yüzde 72,1, hazır giyimde ise 81,6'ya kadar geriledi.

Sanayici, Avrupa'daki durgunluğun etkisi ve dış ticaretteki daralma ile birlikte istihdamda sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek önleyici hamle anlamında 'Kısa Çalışma Ödeneği'ni talebinde ısrarcı.

Peki, kısa çalışma ödeneği çalışanı ne kadar memnun eder?

İşte burası ayrıca soru işareti...

Ekonomideki durgunluk, artan enerji maliyetleri ve asgari ücret artışı ve EYT de düzenleme gibi söylemler iş dünyasını tedirgin ediyor.

Konuştuğum birçok sanayici, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunlukla siparişlerin azalmaya başlamasının Türkiye'ye yansımaya başladığını, tüm dünyada artan enflasyonist baskıya bağlı olarak düşen alım gücü, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi gibi etkenler, hazır giyim ürünlerine olan talebin hızla gerilemesine yol açtığını söylüyor.

Küresel ekonomik görünümdeki karamsarlık uluslararası şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorlarken, ABD ve Avrupa'da pek çok şirket işten çıkarmaları hızlandırdı.

Maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar sonucunda şirketler, iş alımlarda frene basmak zorunda kalıyor.

Konuştuğum sanayide çalışan birçok işçi tedirgin!

Ortada bir yaşam değil, hayatta kalma mücadelesi var.

"Yüksek enflasyonla çalışan maaşları eridi!" diyorlar.

Sanayinin farklı kollarındaki sorunları gündeme getirirken, işçilerin tedirginliğini görmezden gelemeyiz.

Velhasıl...

"Her an işsiz kalabilirsiniz!" diyor sanayide çalışan birçok işçi...

Ve birçok sanayici de fabrikalardaki kapanma tehlikesini anlatıyor.

Hem ihracatta hem de iç pazarda talep daralması yaşayan birçok sektör, yüksek enflasyonun getirdiği maliyet artışına karşılık baskılanan kur nedeni kıskaç altında.

Peki ya bu işten kazanan var mı?

İŞ DÜNYASI İHRACAT DERDİNDE, VATANDAŞ İŞ DERDİNDE!

Hiç mi olumlu tablo yok?

Bu dönemde yatırım yapmaya hazırlanan, ihracat artışına yönelen ve büyüyen firmalarda var tabi...

Ticaret Bakanlığı ihracatı geliştirmeye yönelik bilgilendirme toplantıları ve yeni nesil desteklerle ihracatçının yanında olduğunu vurguluyor.

Ve maalesef resesyon etkisi ihracat yükünde erteleme getiriyor.

İş dünyası ihracatta öncü gösterge olarak kabul edilen uluslararası taşımalardaki düşüşün hızlandığını,  konteynır yüklemelerindeki daralmanın, navlunda gerileme sürdüğünü ve sınırdan geçen tır sayısında da azalma olduğunu konuşuyor.

Aynı zamanda da küresel ekonomideki yavaşlamanın Türkiye'nin ihracatına olumsuz etkisinin giderek belirginleşeceği ve süreceği de tahmin ediliyor.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları