Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Helal olsun!

2023.11.23 18:27 - Son Güncellenme: 2023.11.23 18:27
A

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kasım ayı faiz kararını açıkladı.

Peki, TCMB hangi mesajı verdi ve piyasalar nasıl algıladı?

Öncelikle sürpriz faiz kararı gerçekleştirdi.

Buna göre banka, politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40 seviyesine çekti.

Piyasa beklentisi, faizin 250 baz puan artırılması yönündeydi.

Haziran ayında 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül ve ekimde 500'er baz puan olmak üzere beş toplantıda toplam 2 bin 650 baz puan faiz artırmıştı.

"Parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir" mesajını verdi.

Sonrasında faiz kararı doğru ancak sancılı bir süreç olarak yorumlandı.

Piyasada güven eksikliği devam ediyor. Bunu da piyasanın 250 baz puan artış beklemesi diyebiliriz. 

Aynı zamanda da 2024 ve seçim dönemi belirsizliği de var.

Piyasadaki güven eksikliğinin farkına varan banka, 500 baz puan arttırarak yola devam etmeleri doğru olmuş.

Karar metninde, "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" anlaşılması zor cümle kullanılmayışı da güzel olmuş.

"Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir" ifadesiyle açık bir biçimde anlatılmış.

Faiz kararı öncesinde 28,82 TL seviyesinde seyreden Dolar/TL, kararın ardından 28,71 TL seviyesine geldi. Borsa İstanbul ise, karar sonrası dalgalandı ve 8000 puanın üzerinde tutunma çabası devam etti.

Aynı zamanda Merkez Bankası, kredi kartı faizlerinde aralık ayında artırım yapılmayacağını da duyurdu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'a nasıl değerlendirdiğini sordum.

Merkez Bankası'nın pozitif sürpriz yaptığını söyledi.

Karar sonrası piyasanın şaşırdığından da bahsetti.

Ardından faiz kararı metninde dikkat çeken mesaja işaret etti:

"Sıkılaşmanın sonuna geliyoruz."

"Merkez Bankası kararını kimileri, "Kasım ayında 250 ve aralık ayında 250 baz puan yerine tek seferde 500 baz puan yaptım ve artık duruyorum" şeklinde yorumlayanlar var" dedi.

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ın yorumu ise şöyle;

"Merkez Bankası'nın en az bir faiz artışı veya iki faiz artışı daha yapacağı yönünde yorumluyorum. Dolayısıyla bir faiz artışı daha gelecek ve Merkez Bankası'nın yapacağı faiz artışı 500 baz puanın altında olacak. Çünkü parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatacaklarından bahsediyor. Yani Aralık ayında 500'ün altında 250 baz puan bir faiz artışı gelecek. Verilere bakarak gerekirse eğer, Ocak ayında da 250 yaparak yüzde 45'e çıkılabilir. Merkez Bankası'nın daha fazla üstüne çıkacağını düşünmüyorum. Fakat bir faiz artışı daha bekliyorum"

Dolar kuru ile ilgili de şu mesajı verdi:

"Yılsonuna kadar 29,5 - 30 TL arasını görebiliriz. Dolar kurunda kontrollü bir artış var. Enflasyonun üzerine çıkmayacak bir dolar kuru olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TL'nin reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir" dedi. Yani TL, enflasyon kadar değer kaybetmeyecek. Enflasyon kadar kur artmayacağı için reel olarak TL değerlenecektir. Dolar kurunun gidişatı belli. Kademeli ve yavaş hızla artan, enflasyon kadar artmayan ve reel olarak TL'nin değerlendiği bir sürece doğru ilerleyeceğiz"

Son olarak...

Merkez Bankası'nın kredi kartı faizlerinde aralık ayında artırım yapılmayacağını nasıl yorumladığını da sordum:

"Parasal sıkılaşmadan en çok etkilenecek olan dar gelirli ve krediye ihtiyaç duyan kesim için rahatlatma olarak algılıyorum. Dar gelirli kesimi düşünen kısa süreli bir adım olarak yorumluyorum"


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları