Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

GÜMTOB'dan 'istihdam' hamlesi!

2023.11.09 19:57 - Son Güncellenme: 2023.11.09 20:26
A

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç ile görüştüm.

Konuşurken mutlu ve heyecanlıydı...

Sesindeki coşkunun nedenini şöyle ifade etti:

"GÜMTOB İstihdam Projesi..."

Ardından şu bilgiyi ekledi:

"Çalışma takvimimizde ve yapılacaklar listemizin her zaman en başında 2 konu vardı. GÜMTOB Akademi ve GÜMTOB İstihdam Çalışmaları. Her iki başlığımızın da içini doldurmak için Yönetim Kurulu olarak çalıştık."

Biliyoruz ki, turizm sektörü ekonomik büyüme ve istihdam yaratma açısından önemli bir sektör.

Ancak, son yıllarda turizm sektöründe personel eksikliği sorunu giderek arttı.

Hatta turizm tesislerinde bu sorun sektörün gelişimine olumsuz etki yaratmaya başladı.

Sonrasında...

Buğra Artıç, bu konudaki gelişmeleri anlattı:

"Son yıllarda turizm sektöründe personel eksikliği sorunu giderek artmaktadır. Meslek okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin maalesef yüzde 20'si sektörde çalışmaya devam etmekte. Mezun olduktan sonra başka sektörlere yönelim yüksek. Gençlerimizi sektörümüzde tutmak her zaman önceliğimiz olacak."

Önemli işbirliğinin altını çizdi:

"Sektörümüzdeki personel eksikliğine çözüm olabilmek amacıyla GÜMTOB olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde BUSMEK ve BİKO (Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi) işbirliği ile ortak bir proje geliştirdik. Bu proje ile Konaklama-Servis ve Kat Hizmetleri bölümlerinde kurslar açıyoruz. Kayıtlarımız devam ediyor. Başvurular sevindirici. Kasım sonu gibi eğitimlerimiz başlayacak."

Eğitim programları üzerinde durdu:

"MEB'in müfredatında 1300 saati bulan eğitim programlarını bizler günümüz koşullarında öncelik ihtiyacımız doğrultusunda güncelledik. Bu kurslarımızı 13 günlük bir süreyi geçmeyecek bir şekilde hazırladık. Bu eğitimlerin diğer eğitimlerden farklı olarak 3 gün teorik eğitim, 10 günü ise uygulamalı olarak otellerimizde yapılacak. Teorik ve uygulamalı eğitimler sonrasında başarılı olan kursiyerlerimizi personel ihtiyacı olan tesislerimizde istihdam edilebileceğiz. Kurs sonunda istihdamının başlaması akabinde, İŞKUR tarafından İşbaşı Eğitim Programı ile desteklenecektir."

Son olarak...

"Hedefimiz sektörümüze yeni istihdam kazandırmaktır. Devletimizin orta vadeli planında 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan ve önemli bir yer bulan ara elman sorunu için biz turizm sektörü olarak bunların tohumlarını önümüzdeki ay atmış bulunacağız" sözleriyle turizm sektöründe ara eleman sorununun çözümüne vurgu yaptı.  

Başkan Buğra Artıç'ın iletmek istediği teşekkürleri de vardı:

"Proje hazırlık aşamasında müfredatımızı bizlere baştan sona hazırlayan değerli hocalarımızla ve uygulama eğitimlerimizi de GÜMTOB üyesi otellerimizde yapacağız. Eğitim içeriğini sektör olarak bizler hazırladık. BUSMEK ve BİKO'da bizleri her konuda destekledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a projemize desteklerinden dolayı teşekkür ederiz."

Özetle...

GÜMTOB İstihdam Projesi dikkat çekiyor.

GÜMTOB Yönetim Kurulu'nun turizm sektörü için yaptıkları, ara elaman sorununun çözümüne ağırlık verdiğini ortaya koyuyor...

İstihdam garantili olması önemli detay!

Turizm sektörü, yoğun rekabetin yaşandığı bir sektör...

Diğer tesislerle rekabet edebilmek ve daha fazla turist çekebilmek için kaliteli ve yeterli hizmeti sunmak gerekmekte, fakat günden güne nitelikli personel eksikliği nedeniyle tesislerin rekabet gücü azalmaktaydı.

Maalesef bu durum eksiklik yaşanan tesislerin geride kalmasına neden olabilmekte ve hatta açılan yeni tesislere de personel temini sıkıntısı giderek artmaktaydı.

Turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesi, gelişmesi ve uluslararası rekabet için personel eksikliğiyle başa çıkabilmesi gerekliydi.

Çünkü nitelikli personel yetiştirilmesi gibi önlemlerle bu sorun hızlıca çözülebildiğinde turizm sektörü daha sağlıklı bir büyüme sürecine girecektir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları