Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Girişimciye 500 bin TL

2022.10.25 19:45 - Son Güncellenme: 2022.10.25 19:45
A

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv sektörüne katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla bu yıl 11'incisi düzenlenen geleneksel 'Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nın ödül törenindeydik.

Otomotiv endüstrisine büyük katkıları olan kuruluşların liderlerini dinledik.

Gelecek dönem öngörülerinin paylaşıldığı önemli sunumlar gerçekleşti.

Otomotiv endüstrisinin geleceğinin sürücüsüz, yazılım ağırlıklı, elektrikli ve hibrit araçlara uzanan yolculuğuna şahit olurken, otomotiv endüstrisinin büyük dönüşümünü de enine boyuna dinleme fırsatı bulduk.

Aldığımız notlar heyecanlandırdı.

Çünkü uzun zamandır konuştuğumuz dünya otomotiv endüstrisi büyük bir dönüşümden geçmeye devam ediyor.

"Otomotiv sektörünün geleceği yenilenebilir enerji ile çalışan araçlardadır. Hibrit, elektrikli, hatta hidrojen ile çalışan araçların sayısının özellikle çevre duyarlılığı yüksek Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde hızla artması kaçınılmaz gözükmektedir" diyor otomotivciler...

Aynı zamanda önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar konusunda yaşanan dönüşümün daha da hızlanması bekleniyor.

Bir diğer önemli gelişme ise, özellikle son beş yılda gelişim gösteren yazılım ağırlıklı, sürücüsüz, birbirleri ile iletişim kurabilen araçların geliştirilmesi...

Tüm otomotiv endüstrisi bu doğrultuda yeniden şekillenecek.

Tabi ki ülkemiz otomotiv endüstrisinin de bu gelişmelerden bağımsız kalması mümkün değil.

Heyecanlandırdı çünkü doğru bir stratejiyle yeni alanlara yatırımların artacağı öngörülüyor.

Şöyle ki,

"Geleneksel üretim yapan, yaşanmakta olan dönüşüme ayak uyduramayan ülkelerin otomotiv endüstrisindeki önemi azalacak, yeni alanlara yatırım yapan, yüksek katma değerli araçlar, aksam ve parçalar üreten ülkelerin önemi ise giderek artacaktır. Önümüzdeki yıllarda otomotiv endüstrimizin önündeki en önemli konu, dünya otomotivinde yaşanan bu dönüşüme nasıl ayak uydurulacağı, bu konuda neler yapılması gerektiği olmalıdır. Ülkemizin ihracat şampiyonu otomotiv endüstrisinin dünyada yaşanan bu dönüşümden uzak kalması düşünülemez" diyerek ekliyor Bursalı otomotivciler...

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine baktığımızda, otomotiv endüstrisinin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde12 artarak 2 milyar 753 milyon dolar oldu.  

Toplam ihracattan aldığı payı yüzde 13,9'a yükselten otomotiv endüstrisi, Türkiye ihracatında ikinci sıradaki yerini korudu.

Bu yılın ocak-eylül döneminde otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5 artarak 22,3 milyar dolara çıkarken, ilk dokuz aydaki ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar gözüküyor.

Mesela...

Otomotiv endüstrisinde geleneksel araçların yerini otonom, bağlantılı ve elektrikli araçların oluşturduğu yepyeni bir ekosistem var.

Türkiye ihracatının 16 yıldır lider sektörü olan ve başta AB olmak üzere dünyanın birçok pazarına ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün bu dönüşümün güçlü bir parçası olacağını söylüyor OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik...

Fosil yakıtlı motorlu taşıtlar ve geleneksel aksam ve parçalar ile gelinen nokta, artık yerini otonom, bağlantılı ve elektrikli araçların hâkim olduğu yepyeni bir mobilite ekosistemine bırakıyor.

Bu potansiyele çok basit şekilde şöyle cevap vereyim.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün Türkiye ekonomisine dış ticaret fazlası sağladığını belirterek, endüstrinin cari açığı pozitif yönde etkilediğini söyledi.

Ve ekledi:

"Maalesef otomotiv endüstrisi ile ilgili ihracattan daha fazla ithalat yaptığı zannediliyor. Bu doğru değil! 2015 yılından beri yılda ortalama 7 milyar dolarlık dış ticaret fazlası bir endüstriden bahsediyoruz. Diğer sektörlerinde bu noktaya gelmesi durumunda Türkiye gelişmekte olan ekonomiden gelişmiş ekonomi seviyesine çıkabileceğini düşünmekteyiz. 2021 yılını 30 milyar dolara yakın bir ihracat ile kapattık. Toplamda 1,3 milyon adet Türkiye'de otomobil üretildi. Bunun yüzde 75'inden fazlası ihraç edildi. 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yapmadığımız ülke neredeyse yok. En önemli özelliğimiz binek araçlarda yüzde 70, ticari araçlarda yüzde 80'i bulan yerlilik oranına sahip modellerimiz var. Bu da dış ticaret fazlası veren sektörümüz için önemli bir nokta. Birlik olarak bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz. Bunun yolu da endüstrimizin dönüşümünü iyi anlamak, yerli, katma değerli üretimi artırmaktan geçiyor. Endüstri dememizin sebebi otomobil ihracatı yapıyoruz aynı zamanda da otomobil parçaları yani tedarik sanayinin ürettiği parçaları da ihraç ediyoruz."

Endüstri dönüşürken yenilikçi tasarımların öneminin her geçen gün arttığına değindi:

"Otomotivin geçirdiği bu dönüşüm sürecinde ülkemizi öncü konuma getirebilmemiz için sizlerin görüşlerine çok değer veriyoruz. Dinamik şekilde ve farklı açılardan değerlendirmeler yaparak bu süreçten karlı çıkacağımıza inanıyoruz. Bu dönüşüm süreci heyecan verirken bir yandan da ortaya çıkan yeni sorunlarla baş etmek zorunda kalıyoruz. Küresel boyutta hammadde sorunlarıyla uğraşırken üretim sürecinin dönüşümüyle yeni hammaddelere ve teknolojilere ihtiyaç duymaktayız. Özellikle bu yıl yarışmanın teması şarj ve batarya teknolojileri. Sektörün geleceğini belirleyecek bir alan bu. Elektrikli aracın kalbi olan batarya ve şarj alanındaki gelişmelerde dönüşümün en hızlı yaşandığı alanlar arasında. Sektörde yaşanan bu gelişmeler de ülkemiz sanayicisini yatırıma ilgisini arttırmayı hedeflemekteyiz." 

Yarışmaya katılan girişimcilere verilen desteklere değinmeden önce, şimdiye kadar 200 milyon dolardan fazla ciroya ulaşan girişimi paylaşalım.

DERECE ALAN GİRİŞİMCİLERE TOPLAM 500 BİN TL NAKDİ ÖDÜL

Bu yılki teması "Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri" olan, dünya ve sektör trendleri ile konferanslar, paneller ve yarışmaya ilişkin ödül törenini içeren Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nda toplam 500 bin TL ödül dağıtıldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ödül töreni Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşti.

Serdar Kuzuloğlu'nu dinlerken, otomotivin geleceğinde en fazla pay sahibi olacak teknolojinin batarya ve şarj olduğunu hatırlıyoruz.

Batarya dediğimiz kavram bileşenleri dünyanın geleceğini şekillendirecek.

Türk otomotiv endüstrisi oldukça köklü bir geçmişe sahip... Bir kısmı ihraç edilmek üzere milyonlarca araç üretiliyor. Sadece Avrupa'ya değil, dünyanın tüm ülkelerine...

Bugün aklınıza gelen her otomotiv markasının içinde bir Türk parçası var.

Bu durum sektörün gurur duyması gereken kavramlardan biri...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları