Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Fabrika binalarında kira fiyatları uçuşa geçti

2022.05.28 13:13 - Son Güncellenme: 2022.05.28 13:32
A

Sanayi açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar, sanayicinin en büyük sıkıntısı ve çıkmazı olarak karşısında duruyor.

Hammadde fiyatlarından enerji kalemlerine kadar pek çok girdide oldukça yüksek fiyat artışları yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

Makineden tekstile, otomotivden ambalaja ve gıdaya kadar hemen hemen her sektörün en büyük sıkıntısı hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artışlar.

Üreticiler, ürünlerin hammaddelerini temin etmekte zorlanırken; ihracatta konteynır fiyatlarında ise yüzde 100'leri aşan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Kısacası, sanayiciler üretim maliyetlerindeki artışlarla boğuşmaya devam ediyor.

Bu sorunlar sık sık gündemde yer alırken, sanayi tesisi tarafındaki fiyat artışlarına ayrı bir başlık açmakta fayda var.

Bugünlerde hangi sanayici ile konuşursam dert yandıkları diğer bir konu ise, sanayi tesisi kira bedellerindeki artış oranına geliyor.

Sanayi tesisi kira bedellerindeki artış oranının, konut fiyat artış oranlarını yakalamış durumda olduğu ifade ediliyor.

Konuttaki fahiş fiyat sorunu gündemdeki sıcaklığını korurken, sanayiciler de fabrika binalarındaki yüksek fiyat artışlarından şikâyetçi.

Bursalı sanayiciler sanayi tesislerindeki kira fiyat artışlarının neredeyse iki katına çıktığını söylüyor.

Sanayi arazilerindeki fiyat yükselişlerinin konut fiyatlarındaki yükselişlerle yarışır hale gelmesi, sanayicinin gözünü korkutmuş durumda.

Bursalı sanayiciler, yeni yatırımlar için OSB'lerde yer bulamazken, mevcut sanayi tesislerindeki fiyatların artması üretimi engellediğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde sanayi tesislerinde ortalama birim kira artışları yüzde 30'u aşmış durumdaydı.

Bugün ise, bazı OSB'lerde birim fiyatları yüzde 100'ü geçmiş duruma geldiği ifade ediliyor.

Sanayiciler; finansman, hammadde temini imkânlarının geliştirilmesine, yüksek kira fiyat artışlarına ve OSB'lerde yer sorunlarına dikkat çekiyor.

Fabrikalardaki bedel artışlarının yatırımcılar için büyük maliyet oluşturduğuna değinen Bursalı sanayiciler, yeni yatırım yapmak isteyen sanayicilerin yüksek bedellerle karşılaştığını söylüyor.

Bursa'nın ekonomi büyüklüğünün yüzde 45,5'i sanayi kaynaklı.

Aynı zamanda Bursa, tarıma dayalı sanayide de güçlü konumda.

Bursalı sanayiciler, sanayiye daha fazla yatırım alanları açılması ve sanayicinin sıkıntılarına çözüm bulunması halinde Bursa'nın Türkiye'yi 10 büyük ekonomi arasına taşıyabileceğini vurguluyor.

Sanayi alanındaki gelişmelere paralel olarak sanayi arsa üretiminin kısıtlı kaldığı gerçeğini dile getiren sanayiciler, arz-talep dengesizliğinin artığını ve fabrika birim bedellerindeki artış oranından yakınıyor.

Kısacası, bu konular önümüzdeki günlerde daha çok tartışılacak gibi gözüküyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları