Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

''Enflasyona odaklanmak gerek!''

2022.05.31 17:59 - Son Güncellenme: 2022.05.31 18:05
A

Yeni haftada ekonomide veri gündemi daha da hareketlendi.

Ekonomide gözler büyüme, ihracat, işsizlik, sanayi üretim endeksi  ve enflasyon rakamlarına odaklandı.

Bursa ekonomisinin de gündemi yoğundu.

Bursa'da düzenlenen 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'ne Ticaret Bakanı Mehmet Muş katıldı.

Aslında, bir dizi programa katılmak üzere Bursa'ya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un programı yoğundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, BTSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'nda iş dünyası ile de bir araya gelecekti.

Fakat acilen Ankara'ya gitmesi gerektiği ifade edilen Bakan Mehmet Muş'un programlarının iptal edildiği açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı.

Rakamlar Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,3 büyüdüğünü gösterdi.

Böylelikle son 4 çeyreğin en düşük yıllık büyüme rakamı kaydedildi.

Büyümeye ilk çeyrekte en yüksek katkının tüketimden geldiği görüldü.

Hanehalkı tüketimi ilk çeyrekte büyümeye 11,6 puan katkı yaptı.

Ana sektörlere bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde sanayinin büyüme performansı hizmetler sektörünün ardında kaldı.

Tarımda sınırlı bir büyüme olurken, inşaat sektörü ise yüzde 7,2 daraldı.

Dış ticaret açığı yıllık yüzde 98,5 artarak 6.11 milyar dolar oldu.

Nisan ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 24,6, ithalat yüzde 35,0 arttı.

"SEBEBİ ENERJİ FİYATLARI"

'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, enerji fiyatlarına dikkat çekti:

" Biz ortalama 35-40 milyar dolar enerji faturası ödüyorduk. Geçen sene 50 milyar dolar ödedik. Bu yıl fiyatların bu şekilde devam etmesi durumunda 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Aslında geçen seneki rakamlar da yüksekti. Türkiye, enerji ithalatını turizm gelirleri ve hizmet ihracatından karşılayabiliyordu. Enerjiyi çıkardığınız zaman Türkiye'nin ihracatı ithalatından fazla. Biz rakamları açıkladığımız zaman,  ihracat artıyor ama cari açık da artıyor gibi gerekçesinin sebebi enerji fiyatlarıdır."

Bakan Muş, İhracatı Geliştirme AŞ'ye (İGE) yeni ortakların da katıldığını, ihracatçının biriktirdiği kaynağı buraya aktardığını ve ipotek problemini bu yapı çözmüş olduğunu söyledi.

Uzun süredir devam eden hal yasası tartışması ile ilgili Bakan Muş, yasama dönemine işaret etti:

"2012-2013 senesinde yapılan değişiklikle beraber aslında market, manav, otel, restoran sahibi, üretici, imalatçı doğrudan üreticiden alma yetkisi var. Bir tek hale bildirimde bulunuyor. Mesela paketlenmede problemler yaşanıyor. Halle alakalı bir durum değil. Üretici ürünü üretiyor bunu paketleyemediği zaman soğuk zincire taşıyamadığı zaman zayiat ortaya çıkıyor. Düzenlemeyle alakalı biraz daha zamana ihtiyacımız var. Birinci gündemimiz e-ticaret. Mecliste yasalaştıktan sonra önümüzdeki yasama dönemi içinde perakende kanunu ve hal yasası var. Bu ikisini de geçirmek istiyoruz."

Daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanı Baran Çelik ve Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz konuşmalarında; sanayi, üretim, ihracat, yazılım, dönüşüm, iklim krizi, yeni ekonomi ve istihdama dikkat çektiler.

İş dünyasının dış ticaret hacmini güçlendiren adımlar atan Bursa'nın ihracat seferberliğini tüm hızıyla sürdürdüğünü ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyasının küresel arenada daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için gerçekleştirdikleri çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Üretim yapmak için yeni alanlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Bursalı sanayiciler, sanayicinin en büyük sıkıntısının nitelikli eleman eksikliği olduğunu, yeni ekonomi ile birlikte yeni oyuncuların çıkacağını, bölgesel sermaye fonlarının kurulmasını ve yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Sonuç olarak, küresel ekonomide belirsizlikler her geçen gün artmakta ve bu belirsizlikler öngörülen toparlanmayı kırılgan hale getirmektedir.

Tedarik zincirlerinin kırılması nedeniyle ham madde fiyatlarındaki yükselişe, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın eşlik etmesi, gelişmiş ülkeler dâhil olmak üzere küresel ekonomiyi sıkıntıya soktu.

"Enflasyona odaklanmak gerek" diyen iş dünyası, ihracatın hem pazar hem de ürün olarak çeşitlendirilmesinin ve büyümenin devamı için enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları