Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Desteklerden ne kadar haberdarsınız?

2022.07.01 19:13 - Son Güncellenme: 2022.07.01 20:16
A

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), üyelerinin yoğun katılımıyla 'Yatırımda Devlet Desteği ve Yatırım Teşvik Belgesi Uygulamaları' konulu seminer düzenledi.

Seminere katılmak üzere Bursa'ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, iş insanlarına yatırım teşvik sistemi ile ilgi mesajlar verdi.

Bildiğiniz üzere;

İş dünyasının pandemi sonrası yatırıma hazırlanmasının bir diğer göstergesi de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sayıları olduğunu söyleyebiliriz.

Koronavirüs salgınında kapanmaların sona ermesiyle başlayan talep artışı, dünya genelinde enerji fiyatlarındaki yükseliş ve nakliye alanında iş gücü yetersizliği dünyayı yeni bir krizin eşiğine getirdi.

Tedarik zinciri de bu dönemde büyük darbe aldı. Tedarik zincirindeki kırılma, hammadde sıkıntısına yol açtı ve dünya genelinde tedarik zinciri kopma noktasına geldi.

Ölçek ekonomisi ile birlikte erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi kavramların da önem kazandığını görmekteyiz.

Öte yandan da, dünyada birikmiş bir talep oluştu.

Pandemi, ABD, Çin ve son olarak Rusya - Ukrayna savaşının etkileriyle Türk üreticisi gelecek taleplere yetişemez oldu.

Dünyada lojistik, tedarik, üretim ve tüketim zincirinde oluşan etki, Türkiye'ye olumlu yansıdı.

Böylelikle Türkiye'nin yükselen bir tedarik merkezi olma şansı arttı.

Dünyada değişen ticaret alışkanlıkları ile birlikte rekabetin yaşandığı günümüzde, en temel gereksinimlerin başında finansal ihtiyaçlar geliyor.

Finansal ihtiyaçlar, devlet teşviklerinin artmasına da sebep oldu.

Peki, Bursa yatırım teşviklerinden ne kadar yararlandı?

Bursa, 2016 yılından itibaren her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 50'yi bulan artış oranı ile yatırım teşviklerinden yararlanmaktadır.

Göstergelerde yer alan verilere göre, hem belge sayısı hem de yatırım miktarı açısından durum böyle diyebiliriz.

2021 yılı itibarıyla Bursa ülke geneli verilen teşvik belgelerinin yüzde 7'sine yakınını almış durumda olduğu belirtilirken, en fazla yatırım teşvik belgesi alan sektör ise imalat sektörü olarak ifade ediliyor.

Bildiğiniz üzere, Türkiye'nin 2023 vizyonu ile üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisi bakımından büyük önem taşıyan yatırım teşvik sistemi, kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedeflere uygun olarak Bakanlık tarafından yürütülmekte.

Cari açığın azaltılması, teknolojik dönüşümün hızlandırılması, istihdamın arttırılması, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ve kümelenme faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla yatırımlar desteklenmektedir.

Bölgesel teşvik uygulamalarında Bursa, 1.Bölgede yer almaktadır.

Güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim yatırımları faiz desteği olmaksızın 1., 2., 3. Bölgede gerçekleşmesi halinde 4. Bölge desteğinden diğer bölgede ise bulunduğu bölge desteğinden yararlanacağı belirtiliyor.

YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN NE KADAR HABERDARSINIZ?

Yatırım iştahı artarak süren iş dünyası, desteklerden yeterince haberdar değil!

Girişimcilerle yapmış olduğum sohbetlerden biliyorum.

Türkiye'de yatırımların teşvikine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar devam ederken, buna rağmen çok sayıda firmanın devlet teşvik ve desteklerinden yeterince faydalanmadığı da bir gerçek.

Kısacası, birçok firma bilgi eksikliğinden ötürü kendilerine sunulan imkânlardan yararlanamıyor.

Yatırım teşvik sistemi 2012 yılından beri uygulanmaktadır. Cari açığın azaltılması, yüksek katma değerli yatırımların gerçekleştirilmesi, istihdamın artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi hedefleriyle uygulanan teşvik sistemi önemini arttırıyor.

Aslında yatırım teşvik sisteminin dinamik bir yapısı var. Sistemin yatırımcıların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre sürekli güncellenebilen bir mevzuata sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, tarihi zirvenin yakalandığı 2021 yılı Aralık ayında, belge adedinde ve öngörülen istihdamda şimdiye kadarki en yüksek sayıya ulaşıldığını söyledi.

2021 yılı Aralık ayında düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri, 2020 yılı Aralık ayına göre belge adedi açısından yüzde 81 oranında, sabit yatırım tutarı açısından yüzde 61 oranında ve öngörülen istihdam açısından yüzde 189 oranında artış gösterdi.

2021 yılında, pandemi sürecine rağmen bugüne kadarki en yüksek sayı olan toplam 12. 740 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi.

Dr. Mehmet Yurdal Şahin, şöyle devam etti:

"Çin'in üretimdeki etkinliği azaldı, tedarik zinciri kırıldı. Hammaddeyi temin etmek zorunda kalan ülkeler alternatif aradı. Çin'e alternatif olacak yerlerin başında gelen Türkiye ile birlikte Meksika, Güney Afrika gibi ekonomileri birbirlerine benzeyen ülkeler ön plana çıktı. Hem genç nüfusuyla hem bu konudaki yeteneğiyle, hem de organizasyonel ve üretim kültürüyle Türkiye bunu ciddi bir şekilde yapıyor. Türkiye, dünyanın ticaret merkezi oldu. Dolayısıyla bunu yapabilmek için en önemli başvurulan kaynak da devletin teşvikleri ve yardımlarıdır. Haliyle bu dönemde yatırım iştahı ve isteğinin en yüksek olduğu dönemdeyiz."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları