Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Demirtaş'ın otoyola bağlantı kavşağı açılışı bekliyor!

2023.06.26 19:27 - Son Güncellenme: 2023.06.26 20:00
A

492 hektar alanda 575 faal firması ile 44 bin kişiye istihdam yaratan, 5 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip, 28 Ar-Ge Merkezi ve 5 Tasarım Merkezi bulunan ve Türkiye'nin öncü organize sanayi bölgelerinden olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeydim.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski ile DOSAB Başkanvekili Ersan Özsoy, Yönetim Kurulu üyeleri Orhan Tezyaparlar, Erkut Dikici, Kemal Işık, Hasan Moral, Cem Ünal, Celal Kırayoğlu, Erkan Çahantimur, Mustafa Öztürk ve DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül'ün eşliğinde DOSAB Sosyal Tesislerinde bir araya geldik.

Başkan Levent Eski'nin görev döneminde 700 milyon lira yaklaşık 35 milyon dolar yatırım bedeline sahip projeleri var.

Yeni DOSAB Antrepo (büyük talep gören antrepo daha da büyüyecek), GES, Atıksu Arıtma Tesisi MBR kapasite artırımı, arıtma renk giderimi konusunda yerli teknolojili çözüm projesinin hayata geçirilmesi, proses için su kuyuları ve yüzey su temini yatırımları, haberleşme ve veri merkezi yatırımı, bölge içinde bölge firmalarına ve sanayiye uygun fiyatlı akaryakıt temini için akaryakıt istasyonu kurulması, yönetim merkezinde iyileştirme, yeni banka alanları için inşaat faaliyetleri, yeni banka alanları yaratıp kiraya vermek, yeni DOSAB Cami yapımı, trafiğin rahatlaması için kavşak vb. ulaşım yatırımları...

Levent Eski, söze DOSAB'ın kendi öz kaynaklarından girdi:

''Şunu özellikle belirtmek isterim ki, DOSAB kendi öz kaynak ve gelirleri ile bu yatırımları sanayicimize herhangi ekstra bir yük getirmeden yapabilecek durumdadır. Bu yatırımlar tamamlandığında DOSAB'ın kalıcı gelirlerinde ciddi bir artış olacak ve daha da güçlü bir noktada olacaktır."

Bölge sanayicisinin sabırsızlıkla beklediği otoyola bağlantı kavşağı için Levent Eski, müjdeyi verdi:

"Birkaç ay içinde açılacak olan DOSAB ve Demirtaş'ın otoyola bağlantı kavşağı sonrası bölge içinde trafiği rahatlatıcı ve düzenleyici yatırımlar yapacağız."

Ardından deprem dayanıklılığı tespiti için çalışmalara geçti:

"Fabrikalarımızın deprem dayanıklılığının tespiti için çalışacağız. Depremlere hazırlıklı olmak için arama kurtar ekipleri kurmak için AFAD ile ortak projeler geliştireceğiz. Bölgemizi il olarak ekip ve ekipmanıyla arama kurtarma aracı kazandıracağız. Bölge firmaları çalışanlarından kurtarma ekipleri oluşturacağız. Deprem güvenli olmayan DOSAB Camii yıkımına başladık, bir yıl içinde bölgemize deprem güvenli ve daha büyük bir camiyi kazandırmış olacağız."

10 yıl önce gündemde olan DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi yatırımının toplumsal hassasiyet nedeniyle yapılmadığından söz etti:

"Bu tesis teknik olarak çok başarılı, iyi çalışılmış, bölgemize ve ekonomimize büyük katkı sağlayacak bir projeydi. Nitekim ÇED olumlu kararı almış, konu yargıya taşınmış ve tüm yargı süreci de DOSAB lehine sonuçlanmıştır. Kısaca DOSAB için bu yatırımın önünde hiçbir yasal engel yoktu. Ancak benim de başkan vekili olarak görev aldığım önceki yönetimimiz toplumsal hassasiyeti göz önünde tutarak bu yatırımı yapmaktan vazgeçmiştir."

Adıyaman OSB ile bağlarını güçlendireceklerini belirtti:

"Kardeş OSB'miz Kırklareli OSB ile işbirliği çalışmalarını geliştireceğiz. Deprem bölgesinde eşleştiğimiz Adıyaman OSB ile yardımlaşma bağlarımızı güçlendireceğiz. Özetle DOSAB hem kendi katılımcısı firmalarına en iyi hizmeti en rekabetçi fiyatla sunmaya devam ederken, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları ile de topluma fayda sağlamaya devam edecek."

Sözü DOSAB Onur Kuruluna getirdi:

"Yürürlüğe giren OSB Kanununda tanımlanan Yeşil OSB olma konusunda bölge olarak üzerimize düşen tüm çalışmaları eksiksiz yerine getireceğiz. Bölgemizde sosyal faaliyetleri daha da arttıracağız. Bu kapsamda ilk olarak DOSAB Onur Kurulunu oluşturduk ve ilk toplantısını yaptık. Bu kurul ile bölgemizin duayen sanayicileri ile düzenli olarak bir araya gelip onların deneyim ve tecrübelerinin bize ışık tutmasını sağlayacağız. Sosyal sorumluluk projelerimizi daha da geliştireceğiz."

Gelelim ekonomi gündemine...

Toplantıda sanayicilerin faiz, döviz kuru, asgari ücret, enflasyon ve ekonomiye dair beklentilerini de konuştuk.

"Seçim sonrası oluşan yeni ekonomi yönetimimizin Ortodoks politikalara dönüş mesajları ve uygulamalarının ekonomimize olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."

Finansmana erişim sıkıntısını sordum:

"Bankalar sanayicilere kredi kullanımını kısıtlamış durumdalar. Sanayiciler müracaat ettikleri zaman bankalar kredi veriyorlar, fakat kredi kullandırmıyorlar. Bu konuda sanayici çok muzdarip durumda... Özellikle küçük esnaf içinde krediye erişim tamamen kısıtlanmış durumda. Bankalardan krediye erişim sorunu acil çözülmesi gerekiyor."

Örnek verdi:

"10 - 15 gündür personelin fabrikalardan yüksek rakamlı avans talepleri oluşmaya başladı. Geçmiş dönemlerde daha düşük seviyelerde rakamlardan oluşan fonlarımız vardı. 5 bin TL avans istenirken, şimdilerde 30 bin TL, 40 bin TL, 50 bin TL gibi...  Bir araştırma yaptık ve bankalar tarafından tüketici kredilerinin tamamen kapatıldığını öğrendik. Böylelikle personellerin talepleri fabrikaların kendini finanse etmesine yöneldi. Finansmana erişim zorluğu sanayiye zarar vermeye başladı."

Eximbank kredilerinin durumunu sordum:

"Maalesef Eximbank kaynakları da kısıtlı. Belli oranda Eximbank'da kredilerini kıstı. Açıkçası tüm bankacılık sisteminde krediye erişim durmuş durumda diyebiliriz."

Döviz kuru ve sanayicinin beklentisine değindi:

"Faiz kararı döviz fiyatlamasında etkisi yüksek olduğundan çok önemlidir. Kurlar halen sanayicilerin beklentisi olan seviyede değil. Türk Lirası ile artan maliyetlerimizi düşük kurlu dövize endekslediğimizde oluşan tablo ile ihracat yapmakta çok zorlanmaktayız. Ayakta kalabilmek için sanayicilerimiz neredeyse karsız satış yapma durumundalar. Bu nedenle faizlerin yükselmesi konusunda beklentilerimiz yüksektir."

Asgari ücret ve enflasyonu birlikte değerlendirdi:

"Asgari ücretin miktarından ziyade fiyatlar genel düzeyinin sabit kalması, enflasyon ve çalışanlarımızın alım gücünün düşmemesi önem arz ediyor. Yoksa 20 bin lira da olsa asgari ücret, fiyat artışları devam ettiği sürece çalışanlarımızın refah seviyesi artmayacaktır. Asgari ücret konusunda odaklanılması gereken ilk konu bizce budur."

Yeni ekonomi politikalarının kritik önem taşıdığını vurguladı:

"Yeni dönemde yapısal reformlara odaklanılması ve sanayi için mesleki ve teknik eğitime büyük önem verilmesi, nitelikli eleman ihtiyacımızın ivedi çözümü için hayati konulardır."

İhracata vize engelinin altını çizdi:

"İhracatçılar olarak Schengen vizesi ile seyahat edilen Avrupa ülkelerinden vize almada büyük sorunlar yaşıyoruz. Sanayicimizin önüne büyük ihracat hedefleri koyuyorsak eğer, sanayicimize sınırsız vizesi olan pasaport ile rahat seyahat edebilmesi sağlanmalıdır. Gidelim; müşterimizi ziyaret edelim, malımızı satalım ve malımızı tanıtalım. Schengen vize ve yeşil pasaport sorunu sanayicinin önünde gittikçe engelleyici olmaya başladı."

Son olarak...

DOSAB'ı katılımcılık, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sanayicileri ve Bursa ile bütünleşmiş bir yönetim anlayışı ile yönetmeye devam edeceklerinin de altını çizelim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları