Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

CEO'larda 'enflasyon' endişesi!

2024.02.27 18:08 - Son Güncellenme: 2024.02.27 18:08
A

PwC'nin 27. Küresel CEO araştırması Türkiye sonuçlarında öne çıkan ilginç sonuçlar var.

105 ülke/bölgeden 4 bin 702 CEO ve Türkiye'den 62 CEO'nun katıldığı araştırmaya göre;

Önümüzdeki üç yılda; teknoloji, iklim değişikliği ve küresel iş faaliyetlerini etkileyen diğer mega trendlerin hemen hemen hepsinin getirdiği dönüşüm baskısının son beş yıla kıyasla daha fazla olacağı düşünülüyor.

"Şirketiniz mevcut gidişatına devam ederse, sizce ne kadar süre ekonomik olarak işletilebilir olacağını düşünüyorsunuz?"

Sorusuna Türkiye'deki CEO'ların cevabı bakın ne olmuş.

Yüzde 29'u mevcut gidişat devam ederse şirketlerinin 10 yıldan az ekonomik olarak varlığını sürdürebileceğine inanıyor.

Bu oran geçen sene yüzde 34.

Küresel CEO'ların ise, yüzde 45'i şirketlerinin mevcut gidişatla önümüzdeki on yılda ayakta kalıp kalmayacağından emin değil. Oysa bu oran geçen sene yüzde 39.

"Önümüzdeki 12 ayda sizce küresel ekonomideki büyümede (örn. GSYİH) ne gibi değişiklikler olacak?"

Türkiye'deki CEO'lar küresel ekonominin geleceğinden geçen seneye kıyasla (yüzde 15) daha umutlu (yüzde 27) küresel ekonomik büyüme konusunda karamsarlık yerini iyimserliğe bıraksa da yine de küresel ekonomin düşüşe geçeceğini düşünenlerin oranı azımsanmayacak bir ölçüde (yüzde 47).

Türkiye'deki CEO'lar kendi şirketlerinin gelecek 12 ayda gelir artışı potansiyeline olan güveni küresel CEO'lara kıyasla daha yüksek.

Türkiye'deki CEO'lar yüzde 50, küresel CEO'lar yüzde 37.

Büyüme beklenen pazarların sıralaması Türkiye'deki CEO'lar için değişken.

Geçen sene büyüme beklenen pazarlarda Almanya (yüzde 28) ilk sırada ve Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 25) ikinci sıradayken, bu sene sıralama tersine döndü (ABD yüzde 34, Almanya yüzde 31).

Geçen sene ilk beşe giremeyen Çin (yüzde 8), bu sene yüzde 19 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Geçtiğimiz sene listede yüzde 13 ile yer alan Rusya, bu sene büyüme beklenen pazarlar listesinde kendisine yer bulamadı.

Geçen sene yüzde 6 ile alt sıralarda kendine yer bulan Suudi Arabistan, bu sene yüzde 16 ile üst sıralara çıktı.

"Sizce, şirketiniz önümüzdeki 12 ayda aşağıdaki önemli tehditlere ne ölçüde maruz kalacak?"

Türkiye'deki CEO'lar için hala en önemli risk enflasyon (yüzde 56) olarak görülüyor.

Geçtiğimiz sene enflasyondan 'yüksek ölçüde ve oldukça yüksek ölçüde' etkileneceğini düşünen Türkiye'den CEO'ların oranı yüzde 74.

Türkiye'deki güncel ekonomik gelişmelerle uyumlu olarak, ikinci sıradaki risk faktörü makroekonomik çalkantılar (yüzde 44) olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye'deki CEO'lar jeopolitik çatışmalardan daha çok etkileneceklerine inanıyorlar.

"Şirketlerin iklim değişikliği riskine hazırlanmak için alabileceği aksiyonların listesi aşağıda verilmiştir. Hangi ifade şirketinizin bu aksiyonlarla ilgili ilerleme derecesini en iyi tanımlıyor?"

Türkiye'deki CEO'lar iklim değişikliği için sorumluluk almaya hazır.

Enerji tüketimini azaltmak üzere aksiyon aldıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 65, aksiyonlarını tamamlayanların oranı ise yüzde 8 gibi düşük sayılacak bir oranda.

Ancak, hiçbir aksiyon almayı düşünmeyenlerin oranının (yüzde 10) aksiyon alanlardan ve aksiyon almayı planlamış (yüzde 16) olanlardan düşük olması ise umut vaat ediyor.

Türkiye'deki CEO'lar için şirketlerin karbonsuzlaşmasının önündeki en büyük engel sektörlerinde iklim dostu teknolojilerin eksikliği (yüzde 27), bunu düzenlemelerin karmaşıklığı takip ediyor (yüzde 20).

Türkiye'deki CEO'ların yüzde 40'tan fazlası son beş yılda şirketlerinin değer yaratması için şirket kapasitesini artırmaya yönelik yeni teknolojiler benimsediklerini söylüyorlar.

CEO'ların yüzde 60'ından fazlası gelecek 12 ayda üretken yapay zekânın çalışanların şirketteki verimliliklerini artıracağını düşünürken, yüzde 50'den fazlası kendi verimliliklerini artıracağına inanıyor.

Araştırmanın sonuçları ortada...

Fazla söze gerek var mı?

Yukarıda özetini paylaştığım araştırma sonucuna göre, liderler şirketlerinin gelecek on yılı için endişeli.

Enflasyon ilk sıradaki riski oluşturuyor.

CEO'lar kendilerine doğru hızla gelen değişim dalgalarının ne kadar büyük olduğunun ve şirketlerinin uzun yıllar ayakta kalmalarını istiyorlarsa, daha dönüşümcü bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğinin farkındalar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları