Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursalı tekstilciler hangi pazarları hedefliyor?

2022.05.18 15:30 - Son Güncellenme: 2022.05.18 15:31
A

Pandemi süreci tedarik zincirinde önemli bir değişime yol açtı.

Son 2 yıllık dönemde tüm dünya başta pandemi olmak üzere ekonomik ve sosyal problemlerle mücadele etti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, HOMETEX Ev Tekstili Fuar alanına geçmeden önce ev tekstili sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaştı:

"Sektörün talepleri doğrultusunda çok titiz çalışmalar yürüttük. Rusya'dan alıcılar gelmez endişesi taşıyorduk ama çok ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Fuarımıza Amerika ve Avrupa kıtasından, Körfez bölgesinden ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerden alıcılar geldi. Özellikle Körfez bölgesi çok önemli bir pazar ve 3 yıldır bu pazara mal satamıyorduk. Şimdi rüzgâr tersine döndü. Sektörü uzun bir aradan sonra uluslararası düzeyde bir araya getirecek ilk fuar olan HOMETEX, firmalarımıza önemli kazanımlar sağlayacaktır. Kovid-19 salgını süreci tedarik zincirinde önemli bir değişime yol açtı. Ev tekstilinde daha önce rekabetçi olamadığımız, ürün satmakta zorlandığımız bazı pazarlarda fiyat tutturur hale geldik. Yeni dönemde özellikle Çin ve Hindistan'dan boşalan pazarlara hızlıca girmemiz gerekiyor."

Ev tekstili sektörünün ihracat rakamlarına değinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şu yorumu paylaştı:

" İhracat rakamları içerisinde tekstil ve hazır giyim sektörümüzün payı 30 milyar dolar. Bunun yaklaşık yüzde 10'u ev tekstil sektöründe. Bu başarı büyük bir başarıdır. Fuar, ihracatçılarımızı hedefe götürecek büyük rakamlara vesile olacaktır."

Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Türkiye'nin dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biri olduğuna dikkati çekti:

"Türkiye; Çin, Hindistan ve Pakistan'la birlikte dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biridir. Ev tekstili sektörü kilogram başı ihracat değerini 8 doların üzerine çıkararak Türkiye'ye en fazla katma değer sağlayan önemli bir sektördür. Aynı zamanda, 195 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor."

Pazarlama faaliyetlerinin en önemli unsurlarından biri de fuar organizasyonlarıdır.

Fuar, ticareti geliştirmek amacıyla belli bir süre için kurulan önemli bir pazardır. Üretmek tek başına yetmiyor, ürünü satmamız lazım.

İşte bu yönüyle de, özel olarak tasarlanmış tüm hünerlerin sergilendiği, alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları gerçek bir pazar alanıdır.

Ayrıca İstanbul Fuar Merkezi'nin yerli ve yabancı alıcı için konum yönünden rahat bir ulaşım noktası vardır.

Senelerdir fuarları takip eden biri olarak, fuar alanında müthiş bir salon dizaynı ve yatırım vardı.

Pandemi dönemini saymazsak, her sene olduğu gibi fuarda Bursalı tekstilciler yine gövde gösterisi yaptılar.

Bursalı firmaları gezme fırsatı yakaladım ve sohbet ettim.

Her standın konsepti yine birbirinden şık ve özel tasarlanmıştı. Aynı zamanda moda ve trendlerin hızlı değişimi ile genişleyen ürün çeşitliliği ve renk tonları varlığını hissettiriyordu.

Ev tekstili sektörünü değerlendiren Bursalı tekstilciler; Çin, Hindistan, İspanya ve Portekiz gibi sektördeki önemli üreticilerin pandeminin olumsuz şartlarından etkilenmeleri, lojistik maliyetlerin artması tedarikte önemli bir değişime yol açtığını söylüyor.

Bursalı tekstilciler, son aylarda Rusya ve Ukrayna pazarlarında lojistik faaliyetlerin bittiğini ve para transferlerinin durma noktasına geldiğini, bu durumun işletmelerin nakit akış dengelerini ve üretim kapasitelerini olumsuz etkilediğine değiniyor.

Bursa, özellikle tekstil sektöründe Rusya ve Ukrayna'ya ciddi mal satıyor.

"Rusya'dan alıcılar gelmez endişesi taşıyorduk" diyen Bursalı tekstilciler, çok ciddi bir taleple karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

TEKSTİLDE HAMMADDE KRİZİ TEDİRGİNLİK YARATIYOR

Moral Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve DOSABSİAD eski dönem başkanlarından Hasan Moral'ı ziyaretimde, normalleşmenin başladığı süreçte Rusya-Ukrayna savaşını hatırlatarak, fuara etkisini, sektördeki gelişmeleri ve tedarik zincirindeki kırılmaları sordum:

"Uzun bir aradan sonra fuara katılma fırsatı bulduk. Beklentilerimizin üzerinde ilk gün güzel geçti. Firmaların pazarlarına göre, Rusya ve Ukrayna savaşının etkisinin değiştiğini düşünüyorum. Firma olarak fuar açısından etkisini çok fazla hissetmedik. Tabi ki, genel olarak birkaç aydır piyasada bir tedirginlik ve durgunluk hissediyoruz. Başlarda hammaddedeki sıkıntı fiyatların yükselmesiydi, fakat tedarikte yaşanan sıkıntı bizleri biraz endişelendiriyor. Bu süreç firmalar olarak stok yapılarak aşılmaya çalışılsa da, devam ederse ileride hammaddeye erişimdeki sıkıntılar sektöre yansıyacaktır. Ayrıca sektörde artan termin süreleri sıkıntı yaratabiliyor."

Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman ise, sektörün önündeki riskleri değerlendirdi:

"2 yıllık aradan sonra fuara katılım gösterdik. Üreticiden tedarikçiye ve markalara kadar en büyük müşteri kaynağı fuar organizasyonlarıdır. HOMETEX, önemli bir fuar. Tabii ki savaşlar kötü ve mutlaka etkiliyor. Fuarda Rusya'dan alıcıların ciddi bir talepleri vardı, fakat Ukrayna'dan gelen alıcı olmayışı da bir gerçek. Sektör olarak Ukrayna'da bizler için önemli bir pazar. Kısacası, Rusya ve Ukrayna savaşı çok etkilemedi diyemem. Öncelikle tedarik, lojistik ve akaryakıt fiyatlarının artması maliyetleri çok fazla etkiledi. Her ne kadar üretiminizde Türk pamuğu veya iç piyasadan ürün kullansanız da, bazı girdiler dolar bazında fiyatlanıyor. Maalesef maliyetleri TL bazında yapmakta zorlanıyoruz. İnşallah en kısa sürede piyasada stabil bir ortam oluşur. Sektörün önünde piyasa belirsizliğinden kaynaklı bir risk vardı, ama o da sürdürülebilir bir şey değil. Mutlaka en kısa sürede piyasa rayına oturtulacaktır diye düşünüyorum."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları