Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursalı 3 isme önemli mesaj!

2022.08.30 18:11 - Son Güncellenme: 2022.08.30 18:17
A

Başta enerji ve gıda olmak üzere arzın talebi karşılamakta yetersiz kalmasıyla tarihi seviyelere ulaşan yüksek enflasyon rakamları tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi.

Dünya ticaretinin değişen tedarik yapısı ve özellikle lojistik maliyetlerdeki artışlar, artan maliyetler, finansmana erişim ve yüksek döviz kuru riski sektörlerin hareket kabiliyetini sınırlandırırken, gerek iç pazarda gerekse de ihracat yapılan ülkelerde yaşanan belirsizlikler de sektörlerin ticari faaliyetlerini gözden geçirmesine neden oldu. 

İş dünyasının gündeminde finansman ihtiyacı, bankalar, ticari ve diğer krediler sorunu sıcaklığını korumaya devam ederken...

'Bursa İş Dünyası İle İstişare Toplantısı' başlığıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa iş insanları ile buluştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Bursa'ya gelişi iş insanları açısından oldukça önemliydi.

Bursa iş insanları neredeyse tam kadro Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndaydı.

Toplantının gerçekleşme sebebi ise; iş dünyasının talepleri, ekonomide yaşanan sorunlar, enflasyon, finansman ihtiyacı ve bankaların yarattığı baskı...

Ana konu ise, iş dünyasından gelen talepler üzerineydi.

Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasından izlenimler ise şöyle;

Dünyada pandemi ile başlayan sürecin ekonomileri olumsuz etkilediğini, pandemi sürecini 365 oda borsa başkanının iyi yönettiğini, o dönemde tüm oda ve borsaların ilettiği 230'a yakın talep olduğunu ve bunların yüzde 97'sinin çözüldüğüne değindi.

Tabi pandemi sürecinin ardından Rusya-Ukrayna savaşı da ekonomileri etkiledi.

Ardından...

"Ben Avrupa Odalar Birliği, Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısıyım. Bu kurumlarda seçimle görev alıyorum. Yine 7 ülkeyi kapsayan Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nda başkanlık görevini yürütüyorum. Gördüğüm bir manzara var. Atlantik'ten Pasifik'e kadar pandemiden en az etkilenen iş dünyası Türk iş dünyası oldu. Bunun sebebi aramızdaki iletişimin çok hızlı olması" değerlendirmesini yaptı.

Öte taraftan da ihracata değindi.

Zira ABD'ye ticaret bu aralar pek çok iş insanın gündeminde.

Tek fark biraz cesaret...

Başkan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'da paylaşımında, "ABD'de ticaret yapmak isteyene fırsat var" dedi.

2.5 trilyon dolar ithalat yapan ABD pazarına dikkati çekti.

ABD'ye yapılan ihracatın denizde bir damla su olduğunu söyledi.

MAL KİME SATILIR?

Alıcıya ve parası olana...

Zengin ülke olarak ABD, dünyada en az ihracat yapılan ülke konumunda olarak ifade ediliyor.

Peki, Başkan Hisarcıklıoğlu iş dünyasına nasıl bir davetten bahsetti?

"Biz ABD'yi ihmal ettik. ABD'de büyük bir imkân var. Ticaret yapmak isteyene fırsat var. TOBB olarak Chicago'da hayata geçirdiğimiz Ticaret Merkezimiz iş dünyamıza önemli imkânlar sağlıyor. Sizleri bu imkânlardan faydalanmaya davet ediyorum."

TALEPLER YANITSIZ KALMADI

Aynı zamanda iş dünyasının taleplerini söyledi.

Girdi maliyetlerindeki artış, krediye erişimde yaşanan sıkıntılar, yüksek enerji fiyatlarına değinen Başkan Hisarcıklıoğlu, şu paylaşımlarıyla da dikkat çekti:

"Tarımda yaşadığımız sıkıntılar var. Gübre ve yem girdi fiyatlarındaki yükseliş büyük bir soruna dönüşüyor. Yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerimizin eriyen sermayesi işletme sermayesine ihtiyaç doğuruyor. Bunları desteklemek için yeni kredi mekanizmaları ve kredi garanti fonunun (KGF) devreye girmesi için yoğun çalışma içeriyor. Kredi faizleri ve limitlerindeki sıkıntılar yaşıyoruz. Bunlar için önemli çalışmalar yapıyoruz."

ÇÖZÜM BEKLENTİLERİ...

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursalı firmaların ölçek ekonomisine uygun, kapasite artışına imkân sağlayacak yeni yatırım alanlarıyla desteklenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

BTB Başkanı Özer Matlı, küresel ölçekte yaşanan pandemi koşulları ve Ukrayna-Rusya savaşının ekonominin tüm aktörlerini derinden etkilediğini anlattı.

GELELİM YAZIMIN BAŞLIĞINA...

Mevzu iş dünyasında geçiyor...

Bursa iş insanlarından memnuniyetini ifade eden Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, özellikle 3 önemli ismin de altını çizdi.

Geçmiş dönemlerde TOBB yönetim kurulunda beraber çalıştığı İlhan Parseker, Özer Matlı ve İbrahim Burkay idi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye için Bursa'nın öneminin altını çizdi:

"Bursa, ekonomik anlamda çok büyük bir şehir. İş dünyamızı temsil eden başkanlarımız Özer Matlı ve İbrahim Burkay'a huzurunuzda teşekkür ediyorum. Özellikle TOBB'un ulaştığı bu seviyede her iki başkanımızın ve daha önceki dönemde görev yapmış İlhan Parseker kardeşimizin de çok büyük emeği var, huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Onların vizyonlarından ve emeklerinden bizzat faydalanıyorum. Eğer bugün Odalar ve Borsalar Birliği başarılıysa, işte onların sayesindedir. Çalışkan, azimli ve vizyonel başkanları seçerek camiamıza kazandırdığınız için sizlere de teşekkür ediyorum. Bursa bizim için çok önemli. Elimizden geldiğince Bursa'ya hizmet etmeye çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz."

Bursa iş insanları da, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun gelişinden memnun olmuş görünüyordu.

Şimdi gözler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsanın seçim sürecinde...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları