Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'ya yatırım sinyali

2022.09.13 18:17 - Son Güncellenme: 2022.09.13 18:31
A

Pazar günü İstanbul'daydık.

Hafta sonu programının ardından sizlere İstanbul'da gezdiğimiz yerleri anlatmayacağım ama sohbetlerimizden kısa kısa paylaşımlar yapmak istiyorum.

Çünkü iş dünyasının ekonomiye dair paylaşımlarından aldığım önemli notlarım var.

Gelelim Kredi Garanti Fonu'na (KGF)...

50 milyar liralık dopingden bahsediliyor.

İş insanları böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasının, kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabileceğini söylüyor.

Enerji, emtia bütün dünyada artıyor ama bizde bunun enflasyona yansıması çok fazla.

Buradaki en önemli konu yapısal reformlar...

Ayrıca faizlerin iş dünyasına doğru oranda yansıması lazım...

Tabi KGF de bir çözüm, fakat bunun da denetimle, ne için alındığı, ne için kullanıldığına bakarak sanayicinin bunu kullanması sağlanmalı.

Gelelim çip krizine...

Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren İstanbullu sanayici söze girerek, dünya genelinde büyük aksamalara neden olan çip üretimindeki yetersizliğin önüne geçilmeye başlandığını ve çip teslimat sürelerinin de düşüş gösterdiğine değindi.

Gelelim navlun fiyatlarına...

Navlun fiyatlarının yüzde 50'den fazla düştüğünden bahsedildi. İzmirli sanayici, yüksek enflasyonun yol açtığı potansiyel bir küresel resesyon zemininin navlun fiyatlarını aşağı çektiğini, tüketim ürünlerine talep artışının yavaşlaması ve üreticilerin de mallarını normalden daha erken tedarik etmesinin de bu düşüşe katkıda bulunduğuna değindi.

Gelelim inşaat sektöründe finansman ihtiyacına...

Ankaralı bir müteahhit, inşaat sektöründe firmaların finansmana ulaşmakta zorlandığından ve bankaların kredi verme konusunda iştahlı olmadığından yakınıyordu. İnşaat maliyetlerinin önümüzdeki dönemlerde düşme ihtimalinin olmadığına da değinerek, döviz kurundaki artışı da satış fiyatlarına yansıtmaları gerektiğini vurguladı. Satılık konutlarda temmuz ayındaki talep gerilemesindeki daralmayı; fiyatlarda yaşanan aşırı artış, kamu bankalarının kredi musluklarını kısması ve yabancı yatırımcının piyasadan çekilmesinden kaynaklandığın bağladı.

Gelelim bankalara...

Sohbet içerisinde bankacı da var. Sanayiciler kadar bankacılar da dertli. Tabi onlarda kendilerince haklıydılar. Kredi kullandıramamanın sıkıntısını yaşıyorlarmış. BDDK ve TCMB'ye işaret ediyorlardı.

Ve Orta Vadeli Plan (OVP) ...

"Plan yapmak iyidir" diyor iş dünyası... Fakat öncelikle yol haritasının piyasaya istikrar getirmesi önemli deniyor.

Gelelim tekstile...

Bursalı tekstilciler ise, enerji zamlarının hazır giyim sektörüne hammadde sağlayan sektörlerde (kumaş, iplik, vs...) ürün fiyatlarına yansımaya başladığına değindi.

Gelelim 'Bursa'ya yatırım sinyali' başlığımıza...

Gündem Dolar, Euro ve ekonomiden Bursa'ya kadar uzandı.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın Oda seçimleri öncesinde Bursa iş dünyası ile bir araya geldiği toplantı İstanbul'dan Ankara'ya kadar uzanmış.

Başkan İbrahim Burkay'ı destekleyen iş dünyası, "Kendine İnan Ülkene Güven" mottosunu hatırlattı.

Aynı zamanda otoyol, raylı sistem, limanlar aksında içinde lojistik merkezleri, yeni nesil endüstri merkezleri, arıtma tesisleri ve uydu kentleriyle gerçek bir mekânsal planlama yapma ile Bursa'ya önemli yatırımlar olacağının da altını çizdiler.

Sohbetimizde BTSO'nun Türkiye'ye rol model çalışmalara imza attığını vurgulayan iş dünyası, Başkan İbrahim Burkay'ın performansını takdir ettiklerini, görev süresi boyunca Bursa'daki sektörlerin BTSO'nun çalışmalarıyla daha iyi noktaya geldiğini ve iş dünyasına kattığı vizyondan bahsettiler.

Ve eklediler...

BTSO'nun Türkiye'nin en önemli ticaret ve sanayi odalarından birisi olduğunu ve sanayicilere katkılarından dolayı BTSO'ya ve Başkan İbrahim Burkay'a teşekkür ettiler.

Duyduklarımı kısaca sizlerle paylaşmaya çalıştım.

İş dünyası temsilcilerinden İbrahim Burkay'a destek büyük...

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları