Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'ya krizin maliyeti 180 milyon Euro

2023.06.06 19:48 - Son Güncellenme: 2023.06.06 19:48
A

Bursalı ihracatçıların Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden ilk beklentileri; vize sorunu, rekabetçi döviz kuru, faiz, enflasyonla mücadele, üretim, finansmana erişim ve ekonomi.

Uzun süredir devam eden vize sorunu ihracatçının peşini bırakmıyor.

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden Bursa'dan geçen sene 16 milyar 162 milyon 737 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Bursa'nın ocak-nisan dönemindeki ihracat performansına baktığımızda, yaklaşık 180 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirildi.

Bursa'dan yapılan dış satım, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 artış göstererek 5 milyar 175 milyon 190 bin dolardan 5 milyar 199 milyon 557 bin dolara ulaştı.

Bursa ihracat performansıyla Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri...

Bursalı ihracatçılar bu başarı çıtasını hızla yukarı taşıma peşinde.

Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'dan talepleri var.

Bildiğiniz üzere, vize krizi ihracatçıların Avrupa pazarına erişim zorluğuna neden oluyor.

İhracatçıların vize krizi devam ederse eğer, 180 - 200 milyon Euro'luk bir zararı olacak.

Tabi konuyu BTSO Meclis Üyesi, Akrida Tekstil Genel Müdürü ve TOBB Delegesi Yavuz Özdemir ile konuştum.

İlk olarak...

Dünyadaki genel durgunluğu dikkate aldığımızda;

"Mevcut ticari işlem hacmimizin yüzde 15-20'sinin sipariş kaybı ve yaklaşık yüzde 8-10 üretim/satış ortalama büyüme hızı ile birlikte yaklaşık kaybımız 180-200 milyon Euro gibi bir riskin önümüzde beklediği dikkate alınarak ivedi adımlar atılmalı. Ülke ekonomisi ve sanayicimiz bu işten yara almadan çözüm bulunmalıdır" diyor Yavuz Özdemir...

Ve ekliyor:

"Krizden bu yana Türkiye sıralamasında ihracatta 3. sırada olan Bursa'nın şimdilik 4. sıraya düşmesi bile krizin bize nasıl yaklaşmakta olduğunun en acı sinyallerinden birisi olsa gerek."

 İhracatçının mücadele alanındaki zorluklara baktığımızda ise;

"Dünyada enflasyonun artmasının Türkiye'ye etkileri,  Türkiye'de finansmana ulaşımda yaşanan zorluklar, dünyanın belli bölgelerinde resesyon ve belli bölgelerinde de ciddi durgunluklar, işsizliğin dünya ve Türkiye'de dillendirildiği bu dönemde çalışacak, üretimde istihdam edilecek işgücü bulunamayışı, yurtiçi maliyetlerin döviz kurundan kaynaklı ve Çin'in dünya üzerindeki etkisinden dolayı uluslararası pazarda fiyat rekabetinde ciddi kayıpların yaşandığı reel durum ve bütün bunların üzerine 125 milyar dolar ihracat yapılan Avrupa pazarına bilinçli yada kasıtlı yapılan vize engellemelerini aktarmaya çalıştığım resim ihracatçının mücadele alanının zorluklarını özet olarak ortaya koyuyor."

Ardından...

Vize konusunda çifte standart uygulayan başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın hızla yaşlanan nüfusunu dikkate aldığımızda, bu uygulamasını orta ve uzun vadede devam ettiremeyeceğinden söz etti.

"Marka, patent ve finans patronajlığını da kullanma avantajlarını dünyanın değişken her türlü dengelerini içinde uzun soluklu sürdüremeyecekleri kanaatindeyim" diyerek ekledi.

Önerilerini sordum:

"Ancak kısa vadede vize krizine çözüm üretmek adına, kriterleri belirlenmiş uygunluklara haiz ihracatçı veya ihracata yönelmiş firmalara yeşil pasaport verilerek fayda sağlayacağı kanaatindeyim."

"10 yıl ve üzeri avukatlara ve belli dereceye ve kıdeme ulaşmış tüm memurlara yeşil pasaport verilerek uluslararası hukukun tanıdığı bu tür kotaları, ülkenin milli ekonomik meselelerine kaydırmak hiçbir kesimin itiraz etmeyeceği bir çözüm olsa gerek..."

Son olarak...

"Ayrıca, özellikle yine başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yapılan fuarların sayısal ve cirosal en büyük katılımcıları Türk müteşebbisler ve Avrupa, fuar endüstrisinden büyük bir cari girdiye sahip. Yakın dönemde Türk tekstilcilerinin ufak bir örneğini yaşattığı Premier Vizyon fuarındaki Fransa'ya yaptırımdaki başarı örneği aslında bize ışık tutan önemli bir hadise. TOBB, Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Sanayi Odalarını arka plan ortak organizasyonuyla Fransa'da ufak örneği yaşatılan ve sonuç alınan durum, Avrupa fuarlarının tümünde sonuca fayda olarak katkı sağlayacağı kanaatindeyim."

Özetle...

Vize krizi ihracatçıyı ciddi anlamda vurdu.

İhracatçı çözüm bekliyor.

Böyle giderse eğer, Bursalı ihracatçıya krizin maliyeti 180-200 milyon Euro olacak!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları