Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa tahtını kaptırdı!

2022.09.07 18:17 - Son Güncellenme: 2022.09.07 18:17
A

Piyasalardaki gelişmeleri takip ederken bazen dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere o kadar çok yoğunlaşıyoruz ki, iç gündemdeki gelişmeleri gözden kaçırabiliyoruz.

Bugün, Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili detayları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu konu, iş dünyasından Bursa'ya ve Türkiye ekonomisine kadar hepimizi yakından ilgilendiriyor.

Biliyorsunuz ki, bölgenin en büyük iş ve ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi en çok önem verilen konuların başında geliyor.

2012 yılında 50 iş insanı ve 650 izleyicinin katılımıyla yola çıkan Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ), aradan geçen sürede Bursa'nın en büyük buluşmasına dönüşmüştü.

Yıllar içinde gelişerek Türkiye'den ve dünyadan üst düzey 110 konuşmacı ve 2 bin katılımcıya ulaştı.

Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından organize edilen zirve de, günümüz iş dünyasının ajandasında öne çıkan konular panellerde Türkiye'den ve yurt dışından , ekonomi, siyaset ve akademi alanında lider konuşmacılar yer alıyor.

Gelelim başlığımıza...

Bursa tahtını kaptırdı!

Kime?

Sapanca'ya...

Peki, neden böyle bir başlık attım?

Çünkü...

Türk iş ve ekonomi dünyası liderlerinin yıllardır büyük ilgi gösterdiği ve 11'inci yılını dolduran Uludağ Ekonomi Zirvesi, 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında Sapanca'da gerçekleşecek.

Tüm dünyanın pandemi sonrasında oluşan enflasyonist ve zorlu bir konjonktürde değişim sancıları yaşadığı şu günlerde; iş, ekonomi ve siyaset dünyasının liderleri daha iyi bir küresel düzeni nasıl şekillendirebileceklerini konuşacak.

Eğitimden tarıma, üretimden sanayiye, enerjiden teknolojiye her alanda insancıl ve daha doğa dostu sistemler yaratabilmek için çözüm önerilerini ve bu hedefler doğrultusunda atılması gereken adımlar masaya yatırılacak.

Açıkçası yıllardır takip ettiğim Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin neden Bursa'da değil de, Sapanca'da gerçekleşecek olması soru işaretleri yarattı.

Biraz da üzdü!

Adı üstünde Bursa'nın marka değeri ve zirvenin adı Uludağ'dan bahsediyorum.

Yola çıktığı ilk günden itibaren toplantıya ev sahipliği yapan Bursa, yarının ekonomisini temsil eden bir şehir.

Makine teçhizat, tekstil, otomotiv gibi üretimi ve katma değeri yüksek ürünleri üreten bir şehir.

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden Bursa'dan geçen sene 14 milyar 959 milyon 238 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Oyak Renault, Tofaş, Bosch ve Karsan gibi dev firmaların faaliyet gösterdiği Bursa'dan geçen sene 184 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye dış satım gerçekleştirildi.

Ayrıca...

Ekonominin patronlarının Uludağ'da bir araya geldiği Uludağ Ekonomi Zirvesi, Bursa için de çok önemliydi.

Yapılacak yatırımlarla Uludağ'ın daha cazip hale geleceğini söyler dururuz.

Otel, sosyal tesis, kongre merkezi, ulaşım, otopark, spor tesisleri ve benzeri imkânların artmasıyla Uludağ'ın daha büyük zirvelere ev sahipliği yapacağını da sözlerimize ekler dururuz.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük şehrin ortasında yer alan Bursa ve Uludağ'ın önü kapanıyor mu?

Doyan ve doyuran sanayi ve tarım şehri olan Bursa, kongre turizmine yeteri kadar sahip çıkmıyor mu?

Her geçen gün dünya genelinde önem kazanan kongre turizmi, artık ülkelerin değil şehirlerin aday olup yarışarak kongreleri almaya çalıştığı bir dönemde kongre katılımcıları şehrin tanıtımı için önem taşıyor.

Bursa'nın gittikçe artan otelleri, konaklama hizmetleri, tesisleri, kaplıcaları, doğal güzellikleri ve sanayisiyle kongre turizmi için potansiyeli varken, iş dünyasının yoğun katılım göstereceği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin yaratacağı turizm pastasına yeteri kadar sahip çıkmıyor mu?

Diğer bir kayıp ise, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Bursalı iş dünyasının konuşmacı olarak katılım sağlayamayışıdır.

Talep mi yok, teklif mi yok?

Zirvenin ilk başladığı yıllarda yoğun katılım gösteren Bursa iş dünyasının liderlerinin katılım oranları da yavaş yavaş azaldı.

Bursa'da gerçekleşen bir zirve vardı ve bu zirvede Bursalı iş dünyasından konuşmacıların olmaması da ilginçti.

Oysa ki, Bursa ekonomisine önemli katkıları olan ve başarı hikâyelerinden yararlanılabilecek güçlü sanayicilerimiz varken...

Gelelim aldığım notlara...

Edindiğim bilgilere ve değerlendirmelerime göre şu paylaşımları aldım:

-Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Sapanca'da NG Enjoy Otel'de gerçekleşecek olmasının sebeplerinden biri de, zirvenin yapılacağı tarih aralığında Bursa Uludağ'daki otellerde yer olmayışıymış.

-Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği'nden (GÜMTOB) aldığım bilgiye göre ise; geçen sene korona virüs salgını sebebiyle zirve, Uludağ'daki otellerin kapalı olması nedeniyle Sapanca'ya alınmış. Çünkü 2021 yılında Sapanca'daki otel açık olduğu için orada yapma kararı almışlar. Fakat geçtiğimiz yıl koronavirüs salgını nedeniyle organizasyon ücreti ödendiği halde fiziksel olarak ertelenen ve Sapanca'da da yapılamayan zirve, önceden organizasyon ücreti ödendiği için tekrar fiziksel olarak Sapanca'da pandemi koşullarına uygun olarak düzenlenecekmiş. 2023 yılından itibaren tekrar Bursa Uludağ'da yapılacağı öngörülüyor.  

Son olarak,

Doğal güzellikleri, görülmeye değer yerleri, koynunda sakladığı tarihiyle turizmin her hali için nice kaynaklar barındırıyor Bursa...

Dahası da var...

Bulundukları alanda iş dünyasını ağırlayacak konforda birçok tesis ve özel sunumlarıyla fark yaratan otellerde var.

Kısacası, Bursa'da alternatif varken çok uzağa gitmeye gerek yoktu!

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları