Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayisine bir destek daha...

2022.10.24 17:38 - Son Güncellenme: 2022.10.24 17:46
A

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri alternatif enerji kaynaklarına duyulan gereksinimi günden güne artırıyor.

Bu ilginin altında yatan temel fonksiyon olan yüksek enerji maliyetlerine karşı sanayicilerde 'çatı tipi GES' projelerinde hamlelerini sürdürüyor.

Küresel çaplı enerji krizinin özellikle sanayici üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluşturduğu bir dönemde sanayiciler, enerji odaklı giderlerini azaltacak her türlü gelişmeyi yakından takip ediyor.

Sanayiciler, son 1 yıl içinde doğalgazda yüzde 347 ve elektrikte yüzde 458'in üzerindeki fiyat artışının küresel rekabet ortamında ellerini zayıflattığından bahsediyor.

İhracat odaklı büyümenin devamı için bu maliyet kalemlerinin azaltılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açacak teşviklerin hayata geçirilmesi gerektiğini her fırsatta yineleyen sanayiciler, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum koşullarını da göz önünde bulundurarak GES yatırımlarına daha fazla odaklanılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Çatı GES pazarının büyüklüğünden bahsedecek olursak eğer, 2021'deki 99,5 milyar dolarlık değerinde olan pazarın 2030 yılına kadar yaklaşık 398,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Raf sektörünün köklü markası Gökçelik, sürdürülebilirlik vizyonu ile GES yatırımını faaliyete geçirdi.

Peki, bu gelişme Gökçelik açısından ne anlam ifade ediyor?

Bu sorunun yanıtını Gökçelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras'a sordum.

Yalçın Aras, bu yatırımı uzun süredir düşündüklerini söyledi.

Ve fabrikanın tükettiği enerjinin yüzde 35'ini güneş enerjisi sisteminden karşılamış olacaklarını da belirtti.

Fabrikanın kuruluşundan bugüne kadarki hikâyesine bakarsak, depo ve raf sistemlerinde 45 yılı aşkın tecrübesiyle, sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlamak Endüstri 4.0, ERP Sistemi, SAP Cloud Analitik Raporlama, Üretim Yürütme Sistemi (MES), Mekik Sistemi, İnsan Kaynakları Akıllı HR Sistemi, Kurum İçi İletişim için Andon ekranlar gibi endüstri, yeni teknoloji ve dijital dönüşüm projelerini hayata geçirdi.

Bursa'nın lider markalarından biri olarak doğaya ve insana saygılı sürdürülebilir bir yaşam üzerine kurguladığı üretim çalışmalarını, yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden sağlıyor.

Depo ve perakende raf sistemleri, market teşhir ekipmanları, mağaza özel tasarımlar, depo ve raf sistemleri alanında 5 fabrikada üretim yapan Gökçelik, 70'ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Asya'dan Amerika'ya, Avrupa'dan Afrika'ya kadar geniş alanda ihracatı milli bir görev bilinciyle gerçekleştiren Gökçelik, toplam kalite yönetimi ve iş süreçlerinde verimliliği odağına alıyor.

Bu arada şu ufak notu da ekleyelim.

GES yatırım fikri uzun süredir şirketin radarındaydı. Hatta şirket, Ar-Ge ve yeni teknoloji yatırımlarına hız vererek, yenilebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımla GES ve insansız depo sistemlerini hedefine almıştı.

GÖKÇELİK PLANLARI...

Yalçın Aras, GES yatırımı ile karbon salınımını azaltacaklarını ve yatırıma devam edecekleri sinyalini veriyor.

Sürdürülebilirlik vizyonu ve AB Yeşil Mutabakat eylem Planı kapsamında çalışmalara başladıklarını ifade eden Yalçın Aras, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde  faaliyet göstermekte olan 4.fabrikası Gökçelik Depo Sistemleri (GDS) çatısına yaklaşık 3.500 metrekare bir alana GES yatırımı yaptıklarından bahsediyor.

Temiz enerji olarak kabul edilen Yeşil Mutabakatın gereklilikleri arasında yer alan ve bir yenilenebilir enerji çeşidi olan güneş enerjisinden üretimde faydalanmak ve fosil yakıt kullanımını minimize etmek için yatırım yaptıklarına değinen Yalçın Aras, sürdürülebilir bir ekonomi için üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini de paylaştı.

Küresel ısınma, enerji verimliliği, iklim değişikliğinin önüne geçmek, karbonsuz ve dayanıklı bir ekonomi için, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Gökçelik, GES ile 630.000 kWh/yıl elektrik üretmeyi planlıyor.

Böylelikle elektrik tüketiminin yüzde 35'ini GES'ten sağlayacak.

Ayrıca kurduğu GES ile 278 ton/yıl karbon salınımının önüne geçerek, 54 TEP/yıl tasarruf edip işletme ömrü boyunca da 25.000 adet ağaç eşdeğeriyle karbon emisyonunu engellemiş olacak. 

45 yıllık bir sanayi geçmişine sahip olan bir markanın yeni yatırımı önemli bir kazanım...

Markaya bir hareketlilik getireceği aşikar...

Yalçın Aras, her zaman çevre dostu bir firma olduklarını hatırlatıyor.

Artık çevre dostu olmanın yeterli olmadığına da değinen Yalçın Aras, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde çok daha geniş kapsamlı çalışmalar yürütülmesi gerektiğini, GES yatırımının Gökçelik için bir adım olduğunu ve sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak için kararlılıkla faaliyetlerine devam edeceklerini de ekledi.

Son bir not...

Yapılan açıklamalara bakılırsa, Bursa sanayisine önemli destekleri olan Gökçelik'in yeni yatırımlara açık olduğu aşikâr.

Sektöre ve Bursa sanayisine yeni bakış açıları getiren Yalçın Aras, ileri teknolojiye yaptığı yatırımlar ile öncü misyonunu sürdürürken, farklı yeni yatırımlarla karşımıza çıkarsa da şaşırmayalım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları