Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayisinde 'Suriyeli' krizi!

2023.07.24 18:25 - Son Güncellenme: 2023.07.24 22:43
A

TÜİK verilerine göre;

Türkiye'ye 2022 yılında göç edenlerin illere göre dağılımı incelendiğinde, yüzde 3,8 ile en fazla göç alan iller arasında Bursa olduğu görülüyor.

Yurt dışından Türkiye'ye 494 bin 52 kişi göç etmiş.

Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 25 ile Rusya Federasyonu vatandaşları alıyor. Rusya Federasyonu'nu yüzde 8,1 ile Ukrayna, yüzde 6,5 ile İran, yüzde 5,4 ile Afganistan ve yüzde 4,8 ile Irak vatandaşları izliyor.

Ya Suriyeliler...

Ya kayıt dışı istihdam...

Bursa'da kayıt dışılık oranının yüzde 30'ları aştığı ve hazır giyim, tekstil, mobilya, sanayi, döşemecilik, dokuma, imalat, ütücü ve inşaatta kayıt dışı çalışan Suriyeli sayısının 4 bini aştığı konuşuluyor.

Genelde Suriyeliler, sanayide zor iş alanlarında açığı kapatıyor ve bazen de sanayide kalifiye eleman ihtiyacını da karşılayabiliyor.

Bursa'ya yerleşen Suriyelilerin açtığı fason atölyelerinden toptancılığa, market, fırın, lokantaya kadar işletme sayısı her geçen gün artıyor.

Küçük Sanayi Sitesi'nden Vişne Bölgesi'ne kadar Suriyeli çalıştırılan işçi sayısının arttığını görüyoruz.

Türkiye'nin en büyük sorun kayıt dışılık.

Aslında Bursa, bu konuda yoğun çaba sarf ediyor.

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre işsizlik azalsa da sanayinin nitelikli iş gücü sıkıntısı giderek büyüyor.

Oto sanayiden imalata, makine, usta, ustabaşı, CNC operatörü, kaynakçı, demirci, tornacı, marangoz, konfeksiyon derken;  işçi bulunamaz hale geldi!

Kalifiye veya ara eleman açığı yüzde 30'ları aşmış durumda.

Sanayinin eleman ihtiyacı var, üniversitelilerin ise işsizliği kabarıyor!

Sanayide Suriyeli işçi krizi bitmiyor!

Bugünkü yazımda Bursa sanayi dünyasına dikkat çekmek istedim.

Her alanda çok sayıda ara elemana yani mesleki eğitimli elemana ihtiyaç duyuluyor.

Hatta Bursalı makine imalatı yapan sanayicilerimizden biri şöyle demişti:

"Düşünün! Fabrikamızda tornacı frezeci arayışımız var, fakat çalışacak eleman bulamıyoruz. Asgari ücretin üstünde ücret verdiğimiz halde yine de eleman bulmakta zorlanıyoruz."

BURSA'DAN SURİYELİLER GİDERSE SANAYİ SIKINTIYA DÜŞER Mİ?

"Evet, sanayide Suriyeli işçi krizi var. Sadece Bursa sanayisinde değil, Türkiye'nin birçok sanayi bölgesinde ciddi oranlarda Suriyeli işçi çalıştırılıyor. Suriyelilerin ülkelerine gönderilmeleri halinde sanayide çok büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Örneğin; Suriye'ye yakın bölgelerimiz olan Kahramanmaraş, Gaziantep gibi doğu bölgelerdeki sanayilerimiz ciddi oranda etkilenirken, Bursa sanayisi çökmese bile ciddi oranda sarsıntı geçirebilir" diyor Akrida Tekstil Genel Müdürü Yavuz Özdemir...

Ardından Suriyeli işçilerin sanayideki yoğunluğunu şöyle ifade ediyor:

"Bursa organize sanayi bölgelerinde yok, ama küçük sanayilerde yani OSB dışında kalan şehir içine sıkışmış dağınık üretim atölyelerinde ve KOBİ olarak tanımladığımız 8 bini aşkın işletmelerde Suriyeli işçi yoğun çalışıyor. En nihayetinde tüm KOBİ işletmeleri, OSB'leri üretimleriyle destekliyor."

Bursa'da tekstil başta olmak üzere soğuk demir- metal işçiliği, konfeksiyon, dokuma, örme, mobilya gibi emek yoğun sektörlerde Suriyeli işçilerin ciddi oranda varlığının olduğundan söz etti.

"Çözüm önerileriniz var mı?" diye sordum:

"Suriyeliler, çözüm önerisi olmaması lazım!" dedi.

Ardından Türkiye'deki eğitim sistemine ve meslek liselerine dikkat çekti:

"Ülkemizdeki eğitim politikaları mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir. Özellikle çağrı yapmak istiyorum, mesleki eğitime tekrar ağırlık verilmelidir! Türkiye'deki eğitim sisteminin sanayinin ihtiyacı olan mesleki eğitime dönmesi ile mümkün! Meslek liselerine dönüş olmaz ise, Türkiye sanayisini vahim bir tablo bekliyor."

Son olarak...

"TÜİK'in açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı yüzde 9,5 seviyesinde. Bana göre; yüzde 9,5'luk oran işsizlik değil, iş beğenmemektir! Türkiye'de işsizlik var deniyor, fakat sanayide çalışacak eleman bulamıyoruz. Çünkü ne yazık ki vatandaşımız iş beğenmiyor. Suriyeli çalışan işçiler olmasa işçisizlik oranı daha da yükselecektir."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları