Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayisinde hareketli dakikalar!

2023.10.18 18:14 - Son Güncellenme: 2023.10.18 18:18
A

SYK Group Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş'in sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşım dikkatimi çekti.

Paylaşım şöyleydi:

"Uzun zamandır sanayi bölgelerinde yaşanan durgun ve belirsiz ortamdan sonra 2 gündür yaşanan hareketlilik inşallah kalıcı olur."

Bursa sanayisinden önemli mesaj vardı.

Konunun üzerine Selim Yedikardeş'i aradım.

Bursa'daki organize sanayi bölgelerinde dolaşırken, hareketlilik gözlemlediğinden söz etti.

Özellikle trafik ve kamyon yoğunluğuna dikkat çekti.  

Kamyon yoğunluğunun fabrikalara hammadde girişimini göstermekte olduğuna vurgu yaptı. 

Bir nevi alınan yeni siparişlerle sanayide çarkların dönmeye devam ettiğini ve Bursalı sanayicilerin gayretlerinin altını çizdi.

Genel piyasanın hareketliliğinin sanayinin çarklarını gösterdiğine işaret etti.

Son olarak...

DOSAB, NOSAB, Kayapa ve Çalı sanayi bölgelerindeki yoğunluğu gördükçe, sanayici olarak motivasyonunun arttığını ifade etti.

 

SEVGİ SAYGIN VE İBRAHİM ÖZMEN...

TOBB Bursa Kadın ve Bursa Genç Girişimciler Kurulu seçimlerinde başkanlar değişime hazırlanıyor. 

Mevcut başkanlar TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Özmen...

Bursa'nın iki başarılı iş insanı Sevgi Saygın ve İbrahim Özmen, yeni dönemde Başkanlık görevlerine devam etmeyecekler.

"Bursa'da hayata geçirdiğimiz projelerle kadınlarımızın girişimcilik hayallerine ulaşmasına destek olurken, kadın kooperatiflerimizi güçlendirecek çok sayıda faaliyete imza attık. Bugün 4 yılı aşan Başkanlık görev süremi tamamlayıp bu önemli görevi gönül rahatlığıyla yeni arkadaşlarımıza devrediyorum. Yeni dönemde TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevime devam etmeyeceğimi sizlerle paylaşmak istiyorum" diyor Sevgi Saygın...

Zaman zaman Sevgi Saygın ile girişimcilik üzerine sohbet ederiz. Bursa'da kadın girişimci ve istihdamını arttırmak için önemli projeler geliştirdiler.

Bursa'daki kadın girişimcilerinin ülke ekonomisinde önemli bir gücü var.

Bursa'nın önemli kazanımlarından biridir Sevgi Saygın...

20 YIL...

Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi'nin (HOSAB) 20.kuruluş yılına davetliydim.

26 Eylül 2003 tarihinde 216 sicil numarası ile organize sanayi bölgesi hüviyetini kazanan HOSAB...

Ayrıca gecede 20.yıla özel hazırlanan 'Dünden Bugüne HOSAB Kitabı' önemli yer alıyordu.

Bugünkü Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi'nin temellerinin nasıl atıldığı ve bugünlere gelene kadar neler yaşandığı, belgeler ve o günlere tanık olanların anlatımı ile birleştirilip bir kitap haline getirilmiş. HOSAB Yönetiminin kararı sonrası Celil İnce tarafından yapılan araştırma, röportaj ve arşiv taramaları sonrası kaleme alınan kitap, HOSAB'ın tarihine ışık tutuyor ve aynı zamanda bu tarihi gelecek nesillere aktarıyor.

Her bir satırı ayrı bir arşiv...

HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, Türkiye'deki birçok sanayi bölgesinde olduğu gibi Hasanağa Sanayi Bölgesi'nin de ilk yıllarında türlü zorluklar yaşandığını anlattı.

 "Bölgemizde 1988 yılında ilk fabrikanın kurulmasıyla başlayan süreçte, 1990'lar boyunca 40 civarında fabrika kurulmuş, 2003 yılında OSB sicili alınmıştır. O zamana kadar elektriği, suyu, yolu, kanalizasyonu kısacası her şeyi sorunlu olan bölgede; tüm bu alt yapıları sanayiciler kurdukları dernek aracılığıyla ve kendi imkanlarıyla oluşturmaya başlamıştır. Daha sonra dönemin Hasanağa Belde Belediyesi ile yaşanan sıkıntılar, OSB sicilinin iptal olup yeniden alınması bizleri oldukça zorlamıştır.  Ancak ne mutlu ki, bölge sanayicileri olarak bizler birbirimize kenetlenerek bu zorlukları aştık ve özellikle son 15 yılda yaptığımız yatırımlarla HOSAB'ı çağdaş olanaklara kavuşturduk, başarılı bir OSB ortaya çıkarttık. Bugün bölgemiz yeni katılımlarla kuruluş dönemine göre alan olarak iki kat büyümüştür.

Otomotiv, metal, makine sektörleri ağırlıklı olmak üzere 157 faal firması mevcuttur. 1,5 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahiptir ve 13 bin kişi istihdam edilmektedir. Kısaca HOSAB, ülke ekonomimizin lokomotif ili Bursa'mızda önde gelen bir sanayi bölgesi olma yolunda hızlı yol almıştır."

Son olarak...

"HOSAB'ın aynı zamanda bir başka özel durumu da şudur; 2003 yılında ilk sicil alınıp tüzel kişilik kazanılırken, kuruluş protokolümüzde o zamanki adı Hasanağa İşverenler Derneği olan bugünkü HOSABSİAD'ın katılma payı oranı yüzde 100'dür. Yani HOSAB'ın kuruluşunda valilik, ticaret sanayi odası, belediyeler gibi bir kamu kurum ve kuruluşu yoktur. Tamamen sanayicilerin kurduğu dernek vardır, tamamen sanayicilerimiz vardır.

HOSAB, ilk günden bugüne kadar yaptığı tüm yatırımları bir kuruş kamu kredisi veya kaynağı kullanmadan tamamen sanayicilerinin yarattığı finans ile yapmıştır. OSB olmadan önce sanayi bölgesiyken burada yatırım yapan sanayicilerimiz, yolundan elektriğine, suyundan kanalizasyonuna kadar her türlü alt yapı yatırımlarını da kendileri çözmeye çalışmışlardır. Bizler bölgemizin çok zor günlerinde bir araya gelerek önce OSB olmayı ardından da modern bir sanayi alt yapısı ile çağdaş bir sanayi bölgesi kurmayı çok şükür başardık. Bu açıdan yarattığımız HOSAB ile bugün ne kadar gurur duysak azdır " diye ekliyor HOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı ve HOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezayi Sezer...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları