Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayicisinden alkış alan müjde!

2023.03.29 23:05 - Son Güncellenme: 2023.03.29 23:05
A

Dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Müşterek Meslek Komiteleri ve Mart ayı Meclis toplantısı vardı.

İş dünyasında Ramazan ayının sakinliği biraz da dün Bursa'da gerçekleşen A Milli Futbol Takımı ile Hırvatistan maçının heyecanı vardı.

Hatta her meclis toplantısında dilek ve önerilerini sunmak adına kürsüye çıkmak için birbiriyle yarışan meclis üyelerinden bu kez talep yoktu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'da da yansıyan yorgunluğunun yanı sıra esprileriyle de iş dünyasının sessizliğine yanıt verdi.

Gelelim Meclis toplantısından yansıyanlara...

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, konuşmasına komite ve meclis üyelerine övgülerle başladı.

Sadece Bursa'nın değil, Türkiye ekonomisinin dönüşümünde de kilit rol oynayan projelerde önemli paya sahip olduklarını ifade etti.  

Ardından söz deprem gerçeğine ve KOBİ OSB'ye geldi.

"Ülkemizin deprem gerçeğini maalesef çok ağır bedeller ödeyerek yeniden hatırlamış olduk. Marmara'da olası bir afet tehdit altındaki çevre illerle birlikte ülkemizin milli gelirinin yarısına etki edecek düzeyde olma ihtimali var" dedi.

İbrahim Burkay, işletmelerin şehir içinden taşınmasıyla kent içinde en az 13 milyon metrekarelik yeni bir rezerv alan doğacağını söyledi.

Uzun süredir sıklıkla meclis toplantılarında gündeme gelen Bursa'da şehir içinde sıkışmış 8 bin işletmenin KOBİ OSB mantığıyla planlı bölgelere taşınması gerektiğini tekrar vurguladı.

Tabi eksik evrak getiren firmalara da çağrısını tekrarladı.

Bildiğiniz üzere, talep toplama süreci ay sonuna kadar uzatıldı.

İş dünyasından gelen taleplerde ana gündemin finansmana erişim, enerji fiyatları, girdi maliyetleri, döviz kuru ve EYT olduğundan söz etti.

EYT konusunda firmalar için KGF destekli kredilerin sağlanması adına ciddi talepleri olduğunu ve Ankara bürokrasisi ile yoğun görüşme trafiğinden bahsetti.

Özellikle girdi maliyetlerindeki artışlar, döviz kurunun uzun dönemdir çok fazla hareket etmemesi maliyetleri karşılamada dış ticaret yapan firmaların rekabetçiliğini ciddi anlamda etkilediğine vurgu yaptı.

Dolayısıyla Bursa iş dünyası enerji fiyatlarındaki indirimin devam etmesini istiyor.

"Enerji girdilerinde fiyat indirimi ile ilgili taleplerimiz var. Elektrikte indirim başladı. Doğalgazda birkaç indirim oldu. Ama bunlar yeterli değil. Doğalgazın dünya borsalarına baktığımızda fiyatların biraz daha geri gelmesi lazım" dedi.

Özetle sektörlerin kendi içinde yaşadığı dönemsel ve ciro bazında sıkıntılar devam ediyor.

Gündemde tüm dünyada devam eden ekonomik açıdan daralma da vardı.

Dünya piyasalarında 3. çeyrek itibarıyla toparlanma eğiliminin başlaması bekleniyor.

Firmaların sürdürülebilirliğini sağlayacak desteklerin çok büyük önem taşıdığının altı çizildi.

Meclis toplantısında konuşulan talep ve öngörüler bu yöndeydi.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTE İNDİRİM

Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Nisan ayından itibaren elektrikte tüm abone gruplarında yüzde 15 ve sanayide kullanılan doğalgazda da yüzde 20 indirime gidileceğini duyurdu.

Ardından konuştuğum sanayiciler, nisan ayından itibaren devreye alınacak elektrik ve doğalgaz indiriminin sanayiciye nefes aldıracağından ve indirimlerin sürmesiyle birlikte üretim performansının da pozitif yönlü artacağından bahsetti.

Sonuç...

İhracatçıdan sanayiciye, iş dünyasından esnafa, vatandaşa ve KOBİ'lere kadar her kesim belirsizlik ortamında vaktinin çoğunu ayakta kalmak için harcıyor.

Maalesef, piyasa öngörüsü yapmak zor...

Yine de indirimler, Bursa sanayicisinden alkış alan müjde oldu.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları