Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayicileri harekete geçti!

2023.03.03 19:07 - Son Güncellenme: 2023.03.03 19:07
A

Bir şey olmaz ağabeycilikten, çok şey olur ağabeyciliğe geldik.  

Kahramanmaraş depremlerinde 1999'dan sonra yapılan ve yakın zamanda da inşa edilen binaların da yıkıldığına tanık olduk.

Bu durum, 17 Ağustos 1999 sonrası da deprem gerçeğini görmezden gelerek hareket edenlerin varlığını gözler önüne tekrar serdi.

Türkiye bir deprem ülkesi ve buna rağmen neden deprem gerçeğinden uzak bir şekilde hareket edildi?

En büyük sorunlardan biri de, bir şey olmaz ağabeycilikten...

Şimdi oldu büyük bir detay!

Kesilen kolonlardan malzeme hatalarına veya yapımdaki eksik veya şişirilmiş malzemeye kadar...

Depremler hepimizi yasa boğdu ve korkuttu, kısaca kâbusumuz oldu!

Baktığımızda doğal afet deniyor, ama bu tamamen bir doğa hareketi!

Şöyle ki, bunu afete çeviren aslında yapmamız gerekenler konusundaki tedbirsizliklerimiz!

Velhasıl şimdi, görmezden geldiklerimiz alarm veriyor!

Bursa iş dünyasında hem üzüntü hem de tedirginlik var.

Anlatayım...

Gündem deprem, Organize Sanayi Bölgeleri ve fabrika binaları...

Başta Organize Sanayi Bölgeleri olmak üzere ticaretin yoğun olduğu bölgeler için de kısa süre içinde yeni bir çalışma başlayacak.

Şöyle ki,

Fabrika binalarını afet risklerine karşı daha güvenli yapılar haline getirmek için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 'Bina Performans Analizleri' çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Şehir içindeki sıkışmış ve plansız üretim alanlarının hızlı bir şekilde şehir dışına çıkarılması gerektiğine tekrar vurgu yaptı.

Mekânsal planlamanın Bursa'nın geleceği olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Ve tabi kentsel dönüşüm...

"Kentsel dönüşüm ilkeleri raporu güncellenecek!"

Finansman darboğazı, enflasyon, faiz, hammadde, bankalar ve kredi derken; depremin kendini hatırlatmasıyla iş dünyasının gündeminde öncelikler değişmeye başladı.

BTSO, şehrin 'Yeni Anayasası' niteliğindeki '2040 Yılı Bursa Çevre Düzeni Planı'na katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 2 yıl önce inşaat sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademik odalarla birlikte hazırlayıp kamuoyu ile paylaştıkları 'Kentsel Dönüşüm İlkeleri Raporu'nu güncelleyerek ilgili kurumlara tekrar sunacak.

"KİMSE SORUMLULUĞUNDAN KAÇAMAZ!"

BEBKA'nın raporunda 17 OSB dışında yer alan, plansız bölgelerde faaliyet sürdüren ve şehir içinde sıkışıp kalan alanlarda, sanayi sicil belgesine sahip 8 bini aşkın tesis bulunuyor.

"Siz zannediyorsunuz ki, sadece apartmanların altında işyerlerinin daha geniş alan oluşturabilmeleri adına kolonlar kesiliyor. Bursa gibi sanayi kentlerinde birçok yerleşim planlarının altında makinelere daha fazla yer açmak için birçok kolonlar kesiliyor.10 yıldır diyoruz ki; Bursa içindeki plansız alanları dışarıya taşımamız lazım. Bursa'da 17 OSB'nin dışında 8 bin işletme üretim yapıyor. Bunların en az yüzde 60 -70'i yer açmak için bulundukları mevcut binaların dinamikleriyle ciddi şekilde oynamış durumdalar."

Uzun zamandır konuştuğumuz ve iş dünyasının ısrarcı olduğu KOBİ OSB için talep eden 4 bini aşkın firmanın büyük bir bölümü mevcut üretim alanından çıkmayı taahhüt ediyor.

"Mekânsal planlama noktasındaki projelerin önü açıldığında kısa sürede şehir içinde kalmış üretim alanları şehir dışına taşınmış olacak. Bu durumda dönüşüm için en az 15 milyon metrekarelik rezerv alan ortaya çıkacak. Bizim hızla planlama yapmamız lazım. Bu felaketten sakınmanın yolu, planlı bir şehirde yaşamak..."

"Hiçbir söylem kaybolmuyor. Kimse sorumluluğundan kaçamaz! 90 öncesi yapılan yatırımların neredeyse yüzde 100'ü riskli yapılar. O zamanki imalatta kullanılan çelik ve demirden tutun da, beton teknolojisine kadar... Torbalarla çimento, yuvarlak havuz yaparsınız ve küreklerle karıştırırdınız. O zamanın imkânları bu şekildeydi. Dönüşüm projesi önemli. Fakat insanoğlu aradan 1 ay - 2 ay geçti mi unutuyor, inşallah 6 Şubat'tan ders çıkartırız."

Özetle...

Dönüşüm denilince akla ilk gelen konutlar olsa da sanayi alanlarının, fabrikaların dönüşüm ihtiyacı olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir.

Evet, fabrika binalarını afet risklerine karşı daha güvenli yapılar haline getirmek için Bursa iş dünyasından destek ve hareketlilik var!

"Bursa'da kayda değer oranda ömrünü tamamlamış sanayi binalarının, şehir içindekilerin taşınarak kentsel dönüşme rezerv alanlar oluşturulmasını sağlayarak, OSB alanlarındakilerin güçlendirilerek ya da dönüştürerek depreme hazırlıklı hale getirilmelidir" diyerek Bursa sanayicileri harekete geçti!

Ayrıca yeni açılacak sanayi bölgelerin yakınında uydu kentler inşa ederek kentin trafik sorununa katkı sağlayarak, zaman ve enerji tasarrufu sağlamak gerekir.

"Deprem bölgesinde yer alan Bursa için afet risklerini de dikkate aldığımızda kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesinin tercihten öte zorunluluk olduğu ortaya çıkacaktır."

Bursa'da dünün ihtiyacı, üretilen konutlarla talebe cevap vermekti.

Bugün ise, nitelikli bir dönüşüm hamlesiyle sadece bugünün değil, geleceğin kentini de inşa etmek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları