Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa OSB'de yangın!

2023.08.02 18:47 - Son Güncellenme: 2023.08.02 18:56
A

Önceki yazılarımdan biri olan 'Bursa'da fabrika yangını!' başlığımla sanayi yangınlarına dikkat çekmiştim.

"Peki, niçin yanıyor bu fabrikalar?" diyerek...

Bursa'daki OSB, endüstriyel tesis, fabrika ve sanayi tesislerinde meydana gelen yangınlar üzerine araştırmamı istatistiklerle paylaşmıştım.

"Bursa OSB'de yangın!" başlığımla ise, Bursa'daki OSB'lerin yangın önlemlerine vurgu yapmak istiyorum.

Dün İnegöl'de bir fabrikada çıkan ve bitişiğindeki tesislere yayılan yangın; korkuttu, üzdü ve ekonomik hasara neden oldu.

Çok şükür can kaybı yok!

Acı bilançonun diğer yüzüne ve Bursa'daki endüstriyel tesislerde yangın güvenliğine dikkat çekmek istiyorum.

Bursa'daki OSB Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve İş Güvenliği Uzmanı ile görüştüm ve önemli paylaşımlar aldım.

Başkanlara üretime büyük darbe vuran bu tür yangınların yaşanmaması için yapılması gerekenleri ve önlemlerini sordum.

"BÖLGEDEKİ ALANIN YARISINDA BÜYÜK HASAR OLUŞTU"

İnegöl OSB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şahin

"Yangın, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin sınırında meydana geldi. Mobilya ve farklı sektörlerde olan fabrikalar yan yana o bölgede kümelenmiş durumda. Maalesef bitişik nizam binalar yangın anında birbirine geçişler engellenemiyor ve hasarı büyütüyor. Mobilya fabrikasında çıkan yangının iplik fabrikasına ve diğer fabrikalara sıçramaması için çok mücadele edildi. Bölgedeki alanın yarısında büyük hasar oluştu ve 400'e yakın çalışan bulunuyor. Stok malzeme doluydu. Yaklaşık 100 bin metrekarelik kapalı alanın 30 - 40 bin metrekarelik alanında bulunan 4 firmanın tamamı yandı. Geri kalan alanlara alevler sıçramadan kontrol altına alındı, fakat havanın sıcaklığı ve rüzgârın etkisiyle çok çabuk ilerledi. Çok şükür can kaybımız yok. Hepimize geçmiş olsun."

İLK MALİ BİLANÇO TAHMİNİ: 1,5 MİLYAR TL'LİK KAYIP

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ

"Bölgemizde meydana gelen yangın kontrol altına alındı ve herhangi bir cana zarar gelmemesi bizleri teselli ediyor. Fabrikalarımızda büyük maddi hasarlar meydana geldi. Söz konusu maddi hasara dair şu anda elimizde net bir bilgi yok, fakat 1, 5 milyar TL'yi aşkın hammadde ve makine kaybı ile ilgili öngörümüz var. Öte taraftan da üretim ve ihracat kaybı, firmaların çalışamaması gibi zararları da var. Henüz ortaya çıkacak net bir mali bilanço için tahmin yapmak zor.Yangından etkilenen firmalarımız içerisinde büyük ihracatlar gerçekleştiren ya da ihracat yapan firmalara çalışan şirketlerimiz bulunuyor. İTSO olarak firmalarımızın yanındayız."

"DEMİRTAŞ İTFAİYE MERKEZİ"

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski

"DOSAB'ın tahsis ettiği üç dönümlük alanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Demirtaş İtfaiye Merkezi, 1 Ekim 2013 tarihinde hizmete girdi. 700 metrekare kapalı alana sahip Merkezin işletmesini Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yapıyor. 6 araç kapasiteli İtfaiye Merkezi'nde DOSAB'ın tahsis ettiği modern donanımlı iki itfaiye ve bir arama kurtarma aracı bulunuyor. İtfaiye araçları sanayi yangınlarına müdahale için özel olarak tasarlandı. Merkez, bölgedeki endüstriyel yangınlar başta olmak üzere; DOSAB, Demirtaş, Ovaakça ve Yalova Yolu'nda yaşayan ve çalışan önemli bir bölgeye hizmet veriyor."

"HOSAB İTFAİYE GRUBU"

HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun

"2019 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile HOSAB arasında yapılan protokol gereği, HOSAB kendi sınırları içinde 4 araç kapasiteli, 10 itfaiye erinin aynı anda konaklamasına uygun HOSAB İtfaiye Merkezi inşaatını 2020 yılında bitirdi. Bina, 1 Ekim 2020 yılından itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın kullanımına tahsis edildi ve o tarihten itibaren bölgede hizmet veriyor. HOSAB, 2022 yılı şubat ayında tam donanımlı bir itfaiye aracını da özel olarak ürettirip HOSAB İtfaiye Grubuna verdi. Araç, köpük tanklı ve endüstriyel yangınlara müdahale özelliğine sahip. Araç hem yangınla mücadele hem de arama kurtarma konusunda modern donanımlara sahip."

"HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ"

MKP OSB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kalın

"Henüz MKP OSB'de bir itfaiye merkezi yok, ama oluşturma düşüncemiz var. Bu konuda hazırlıklarımızı yapıyoruz."

"YENİ SİSTEME ODAKLANDIK"

BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül

"Göreve geldiğimizde, binada bulunan yangın dolaplarının yönetmeliğe uygun yenilenmesine başladık. Eski sistemi bırakıp, tamamen yeni sisteme odaklandık. Türkiye'ye örnek olabilecek bir sistem geliştirdik. BUTTİM, 256 bin metre kare kapalı alanı ile 30 yıllık büyük bir bina. Esnafa yük olmadan kendi içindeki bütçesiyle yenilemekte zaman alıyor, aslında hemen hemen sona yaklaştık diyebilirim. Sistem tamamlandığında, içeride her hangi bir duman zehirlenmesi olmaması açısından ayriyeten her blokta yaklaşık 4'er tane duman emici yüksek vakumlu motorlarımız da var. Tabi ki bu konuda ciddi hazırlıklarımız var. BUTTİM bünyesinde sürekli güvenlik tatbikatları ve çalışmalar yapılıyor."

"ÖNLEYİCİ ÖNLEMLERİMİZ VAR"

BARSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Demirören

"Organize sanayi bölgelerinin alt yapılarında yangın ile ilgili tam olarak gerekli önlemleri almaları mümkün değil. Ancak önleyici olarak itfaiyenin gelmesine imkân sağlayacak ve yangını büyütmeyecek tedbirler alınabiliyor. Özellikle hammaddesi yangına sebep olabilecek tesislerde önemli önlemler alınması gerekiyor. Barakfakih bölgemizde önleyici önlemlerimiz var, ama yeterli önlemimiz yok. Bölgemizde çalışmalar yapılıyor."

FABRİKA YANGINLARININ SEBEPLERİ...

ŞENEL ŞEN OSGB B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Aslı Pıtraklıtaş

"Sıcak havaların gelmesi ile birlikte ülkemizde orman yangını, araç yangını, ev yangını ve maalesef fabrika yangını haberlerini çok fazla duyar olduk. Fabrika yangınlarının en büyüğü dün İnegöl'de bir fabrikada çıkan ve daha sonra 10 fabrikaya sıçrayan yangındı. Neden çıkıyor bu yangınlar? Gelin birkaç madde ile özetleyelim. İlk olarak yangın ve patlamaların çoğunluğu elektrik tesisatındaki sorunlar ve gaz genleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumların yaşanmaması için tesisatların her yıl periyodik kontrollerinin ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. İkinci husus fabrikalarda istif yapılan malzemelerin yüksekliğinin yangın algılama dedektörünün üzerinde kalması ve malzemelerin aşırı ısınması kaynaklı olmaktadır. Kimyasal ile çalışılan fabrikalarda sıvıların uygun depolanmaması yine bir yangın çıkış sebebidir. Özellikle tekstil sektöründe kullanılan kazanların periyodik kontrollerinin yapılmaması, çalışan personelin kendilerine ayrılan dinlenme alanı dışındaki alanlarda sigara içmesi yine yangına sebebiyet vermektedir. Yangın her nerede çıkarsa çıksın söndürmeniz için 2 dk.  çok önemlidir.  Bu süreçte söndüremediğiniz yangın maalesef ki büyüyecek ve kontrolden çıkacaktır.  Bu yüzden bireysel olarak hepimize görevler düşmektedir."

Son olarak...

Yönetmeliklere uyulmalı!

Ekonomide en önemli konu, elbette üretimdir.

Ancak üretimin de hem tesis hem de çalışanlar açısından uygun şartlarda ve güvenli ortamlarda olması gerekmektedir.

İşte bu anlamda olası tehditleri bertaraf etmek ve endüstriyel tesislerde yangın güvenliği son derece önemli!

Çünkü bir yangın hem çalışanların hem de tesisisin güvenliğini tehdit edebilir.

Her tesisin kendi özelliklerine ve risklerine göre tedbirler alması gerekebilir.

Bir kez daha İSG'nin önemi ortaya çıkıyor.

Ne dersiniz?

Sonunda acı bir fatura çıkmaması için iş güvenliğini ve çevreyi dikkate almakta fayda var.

Yangının temel sebepleri; kimya, elektrik ve insan

Aslında elektrik kaynaklı yangınların en büyük sebebi çizilen projeye göre yapılmayan tesisler oluşturuyor.

Endüstriyel tesislerde kullanılması gereken malzemelerin seçiminde güvenliğin ön planda tutulması önemli...

 "Fabrikalarda yapılan en büyük hatalardan biri ruhsatı aldıktan sonra, kendi ihtiyacınıza göre projede değişiklikler yapılması. Elektrikten kaynaklı yangınların en büyük sebeplerinden biri de bu" aldığım diğer notlar arasından...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları