Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'nın yılan hikâyesi nasıl dönüşecek?

2022.11.14 19:24 - Son Güncellenme: 2022.11.14 19:56
A

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), "Akpınar Mahallesi 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm Ve Gelişim Alanı Projesi" lansman toplantısı başlığıyla 'çağrı' yaptı. 

Toplantıda bölge dönüşümü ve inşaat sektörüne dair başlıklar vardı. 

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, 3 yıla yakın zamandır üzerinde çalıştıkları 1050 Konutlar Akpınar Mahallesi kentsel dönüşümdeki son durumu ana hatlarıyla paylaştı.

Gelin isterseniz önce Başkan Mustafa Andıç'ın açıklamalarına kısaca göz atalım. 

Söze "sadece 2290 dairenin dönüşümü için toplanmadık" diye başlayan Mustafa Andıç, bölgenin adı kentsel dönüşümle anılsa da, 1050 Konutlar Akpınar bölgesinde yıllardır kentsel dönüşümün yılan hikâyesine döndüğü bir bölge olarak tanımladı. 

"Böylesi kentsel dönüşümü yılan hikâyesine dönüşmüş bir bölgeye İMSİAD olarak kayıtsız kalamazdık" diyor Başkan Mustafa Andıç...

Açıklamalar sırasında, yapı kalitesi bakımından Bursa'nın deprem riski en yüksek olan ve bir an önce dönüşmesi gereken bölgelerinden biri olduğunu da hatırlattı.

Ayrıca daha önce 1050 Konutlar Bölgesi ile ilgili İMSİAD ve TOKİ tarafından da ayrı ayrı öneriler getirildiğini ve projelerin kabul edilmediğine değinilerek, bugün gelinen noktada Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projenin 4 Kasım 2022 tarihinde askıdan indiğini de ekledi.

Bir diğer adımın 1050 Konutlar dönüşümünde Bursa imzası olmasının uygun olacağını ifade eden Mustafa Andıç, inşaat sektöründeki daralmaya dikkat çekti:

"Bursa'daki müteahhitlerimiz, inşaata üretim yapan sanayicilerimiz, mimarlarımız, mühendislerimiz, taşeronlarımız ve malzeme satıcısı firmalarımız tarafından bunun elbirliği ile yapılmasını çok önemli görüyoruz. Öyle ki, Bursa'mızda yapılan ve bundan sonra yapılacak olan tüm büyük konut, yol ve metro gibi büyük inşaat projelerinin Bursa firmaları tarafından yapılması amacıyla, 1050 Konutlar/ Akpınar kentsel dönüşüm projesi başarılı bir örnek ve bir milat olabilmesi için çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. 

PARSEL BAZINDA DÖNÜŞÜM...

1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın ise, parsel bazında yapılacak dönüşümü doğru bulduklarına dikkat çekti.

Öyle ki bu kentsel dönüşüm projesinin Bursalı müteahhitler tarafından yapılması konusunda da hemfikir olduklarının altını çizdi. 

Öte taraftan da Bursalı inşaatçılara seslendi:

"Burada yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 90'ı dar gelirlidir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm projesi olacaksa bu vatandaşlarımızdan katkı payı istenmemeli. Zaten süreç içinde çözümsüzlük getiren nokta bu oldu. Bu nedenle bedelsiz bir dönüşüm olursa hepimiz kazanırız. Müteahhitlerimizin de bunu göz önünde bulundurmasını istiyoruz." 

KENTSEL DÖNÜŞÜM...

İnşaat sektör temsilcileri ile yaptığım görüşmeler sonrasında her fırsatta dile getirdiğim gibi;

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, pek çok yeniliğe kapılarını açtı. Bu süreç içerisinde önemsenen konulardan biri de kentsel dönüşüm oldu. 

Uzun yıllardır kentsel dönüşümde ivme kaydedilmeye çalışılsa da tartışma konusu olarak yerini korudu.

Zira ülkemizde kentsel dönüşüm kavramı 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra yoğun olarak ifade edilmeye başlandı. Yasal mevzuata dayanarak pek çok şehirde kentsel dönüşüm alanları oluşturulmaya çalışıldı.

Merak ettiğim diğer nokta ise, bundan sonraki süreçte sürdürülebilir bir kent için dönüşüme bir bütün olarak nasıl bakacağız? 

Son yıllarda kentsel dönüşüm konusunu bilinçli ya da bilinçsiz olarak fazla tüketilen bir kavram haline dönüştürdük.

Bu kavram toplumsal bir tartışma konusu oldu.

Aynı zamanda Bursa'nın mekânsal planlamaya ihtiyacı bulunduğunu savunan bir kesim olduğunu, kentin dönmediğini ve uzun yıllardır da sürekli bir dönüşüm gerçekleşmeye çalışıldığını da bir kez daha hatırlatalım.  

YENİ UYDU KENTLER...

Konu kentsel dönüşümden açılmışken bir başka noktaya uydu kentlere de dikkat çekelim.

Bursa'da kentsel dönüşüm konusunda hep konut alanları konuşulsa da aslında Bursa'nın ihtiyacı sadece konut alanlarının dönüşümü mü?

Yine inşaatçılarla yaptığım sohbetlerden birkaç paylaşıma daha değinmek istiyorum. 

"Kent içinde kalmış dağınık ve küçük ölçekli sanayi yapıları ve atölyeler planlanan veya planlanacak organize ticaret ve sanayi bölgelerine taşınmalıdır. Boşaltılan bu alanlar rezerv alan olarak değerlendirilebilir. Oluşan yeni organize sanayi ve ticaret bölgelerinin çeperlerinde kent içi ulaşım yükünü de hafifletecek şekilde yeni uydu kentler oluşturulması gerekiyor. Yeni yapılacak imar planlarında, arsa sahiplerini hak kaybına uğratmadan kentsel dönüşümde rezerv alanı olarak kullanılacak imar adaları oluşturulmalı, bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrılan bu rezerv alanlarının süreç içinde amacı dışında kullanılmasının önüne geçecek tedbirler alınmalıdır. Bursa'da dünün ihtiyacı, üretilen konutlarla talebe cevap vermekti, bugün ise ihtiyacımız olan nitelikli bir dönüşüm hamlesiyle sadece bugünün değil, geleceğin kentini de inşa etmektir."

SANAYİ ALANLARININ DÖNÜŞÜM İHTİYACI...

"Dönüşüm denilince akla ilk gelen konutlar olsa da sanayi alanlarının ve fabrikaların dönüşüm ihtiyacı olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bursa'da kayda değer oranda ömrü tamamlanmış sanayi binalarının, şehir içerisindekilerin de taşınarak kentsel dönüşme rezerv alanlar oluşturulmasını sağlayarak, OSB alanlarında bulunan fabrikaların güçlendirilerek ya da dönüştürülerek depreme hazırlıklı hale getirilmelidir. Ayrıca yeni açılacak sanayi bölgelerin yakınında uydu kentler inşa ederek, kentin trafik sorununa katkı sağlayarak, zaman ve enerji tasarrufu sağlamak gerekir."

Özetle...

Bundan sonraki süreçte kent nasıl dönüşecek?

İzleyip göreceğiz...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları