Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa Mustafakemalpaşa Kestelek'te neler oluyor?

2022.04.26 17:07 - Son Güncellenme: 2022.04.26 17:31
A

Son zamanlarda bor madeni konusu sık sık gündeme gelmeye başladı.

Peki ne oldu da eskiden beri bilinen bor madeni tekrar gündeme geldi.

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de bilinen bor yatakları; Eskişehir - Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa-Kestelek'te bulunuyor.

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren yer altı zenginliği ve sanayinin pek çok alanında kullanılan bor, en önemli özelliği olarak çevre dostu olması ile de dikkat çekiyor.

Aynı zamanda Türkiye, bor yatakları bakımından dünyanın en şanslı birkaç ülkesi arasında yer alıyor.

Öyle ki, önemli bor yatakları olarak Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika geliyor.

Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada, 2022'nin bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüştüğü bir yıl olacağını belirterek, "2022, 'bor'un yılı olacak. Bor karbür tesisimiz devreye girecek" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin'de bor ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını duyurmuşlardı.

Hatta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda 'Bor Araştırma ve Geliştirme Komisyonu' kurulmuştu.

Öyle ki, Bursa'nın ve bölgenin yer altı zenginliklerinden birisi olan bor madenini katma değere dönüştürmesi hedefleniyordu.

Bor madenini sanayici ile buluşturarak, bor madeninin farkına varılması üzere çalışmalar yürütülmüştü.

Bursa'da Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu bünyesinde yaklaşık 5 - 6 firma projelerden istifade etmiş, bir kısmı da ürünlerinde kullanmıştı.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ise, Türkiye'nin en büyük bor rezervlerinden birisine sahip olan Mustafakemalpaşa Kestelek'e yatırım müjdesi vermişti.

Kestelek Bor İşletme Tesisleri'ne katma değer katacak olan Şlam barajı inşaatının başladığını, suyu bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılan; tünel ya da açık kanal şeklindeki derivasyon yapısı içinde yakın zamanda ilk adımın atılacağını söylemişti.

Defalarca kaleme aldığım bor, dünyada önem verilen bir maden olmasına karşın, maalesef zaman zaman Bursa'da aynı şekilde yeterince önemsenip değerlendirilmediğine ve bazı projelerin yarıda kaldığını izledim.

Yaptığım araştırmalar ve sanayicilerden aldığım değerlendirmeler gösteriyor ki, bor üretimi ve işlenmesinde özel sektörün daha fazla yer alması gerekiyor.

Bursa bordan elde edebileceği imkânı sınırlı kullanıyor.

Bor madeninin çok değerli bir cevher olduğu söyleniyor, fakat gelinen durumda halen daha sanayicinin bor konusunda bilinçlenmesi ve yatırım yapması isteniyor.

Sanayicilerin görüşleri ise şöyle devam diyor; "Ancak, bu konuda herhangi bir teşvik yok. Devletin bir çok alanda teşvikleri var. Özellikle bora yatırım yapan sanayiciye devletin özel teşvik vermesi ve sanayiciyi teşviklerle özendirmek lazım. Elimizden geldiği kadar eksiklikleri devlet yetkililerine iletiyoruz. Sanayicimiz bor madenini keşfetti, yatırım yapabilmeleri adına teşvik verilmesini istiyoruz. Bursa'nın yer altı zenginliklerinden birisi olan bor madenini katma değerli ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bursa'nın bor gücünü kullanabilmesi için teknik donanıma sahip olması lazım."

Bursa sanayicisi elindeki gücün farkında, fakat teşvik istiyor.

Özellikle sanayideki kullanılan bor madeni, tüm sektörlerde kullanılabilecek özelliklere sahip.

Dolayısıyla da değeri artmaya devam ediyor.

BURSA'NIN BOR PAZARINA BAKIŞINDA GELİNEN NOKTA...

Dün AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa Mustafakemalpaşa'daydı.

Mustafakemalpaşa'daki yatırımları inceleyen Mustafa Esgin, sonrasında yaptığı açıklamada, her alanda yatırımların hızla devam ettiğini söyledi.

Her yatırım bölge için yeni bir istihdam ve katma değer...

Bunlardan biri de, Türkiye'nin en önemli bor yatağı rezervlerinden birisine sahip Mustafakemalpaşa Kestelek...

Mustafakemalpaşa Kestelek Eti Bor Madeni Tesisi'ni ziyaret eden Mustafa Esgin,daha sonra Şlam barajında incelemelerde bulundu.

"400 MİLYONLUK YATIRIM, 300 KİŞİLİK İSTİHDAM VE 2 YILDA TAMAMLANACAK"

Sonrasında Mustafa Esgin'den, Bursa ve bor ile ilgili şu bilgilere ulaştım: "Türkiye'nin en önemli bor yatağı rezervlerinden birisine sahip olan Mustafakemalpaşa Kestelek Eti Bor Madeni Tesisi'ndeydik. Dünya bor üretiminin 3'te 2'sine, ülkemizde 5 milyon ton rezerveye sahip.  Bölgemizde ilk aşamada 5 milyon ton rezervlik ve toplamda 400 milyon TL'yi bulan yatırımla Şlam Barajı, dere yatağı derivasyonu ve maden ocağı yatırımını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 400 milyonluk yatırımı olan ve yaklaşık 300 kişinin istihdam edileceği Bor Madeni projesi, 2 yılda tamamlanacak. Bizler sadece boru çıkarmak ve ihraç etmenin ötesinde daha katma değerli ürünler haline getirme gayretimizi de son yıllarda yoğunlaştırdık. Bunların içerisinde, bor karbür tesisimiz Bandırma'da yapımı devam ediyor. Bunun yanı sıra yine katma değerli ürünlerden birisi Lityum üretimini de Eskişehir Kırka'da gerçekleştiriyoruz. Aslında uzun yıllardır Kestelek bölgesi, bor madenini çıkardığımız bir bölge. Tabi, son yıllarda yeni bir yatırım kararı almıştık. Tamamen dolmuş olan atık barajı Şlam Barajı olarak ifade edilen barajımızı yeni bir ihale kapsamında gerçekleştiriyoruz. 2 ay içerisinde tamamını bitirmiş olacağız. Bütün bunların sonucunda ülke ekonomisine değer katacak."

Sonuç itibariyle bor madeni Bursa'ya çağ atlatacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları