Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'dan sesler yükseliyor! 59 fabrika...

2024.01.16 19:21 - Son Güncellenme: 2024.01.16 19:21
A

Bildiğiniz üzere;

Metal işçileri adım adım greve gidiyor.

26 Eylül 2023 günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ve 22 Kasım 2023 günü yapılan oturumda Türk Metal'in masadan kalkması üzerine kesilmiş ve taraflar uyuşmazlık tutanağını tutmuştu.

MESS, uyuşmazlık tutulmasının ardından birinci altı ay için yüzde 35 ücret zam teklifini önce yüzde 50'ye, sonra yüzde 60'a ve daha sonrada yüzde 73'e çıkardı.

Sosyal haklar için de yüzde 65 olarak vermiş olduğu teklifi önce yüzde 80'e daha sonra da yüzde 85'e ve sonra da yüzde 90'a yükseltti.

Ancak bu teklifler de Türk Metal tarafından kabul edilmemişti.

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında yürütülen toplu pazarlık sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türk Metal Sendikası grev kararı aldı.

Pazarlık yaklaşık 150 bin metal işçisi için yapıldı.

BURSA...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Bursa, 2023 yılında 255 milyar 808 milyon 922 bin dolar olan Türkiye'nin toplam dış satımında yüzde 6,33'lük payın sahibi.

2022'de 16 milyar 162 milyon 737 bin dolar olan Bursa'nın ihracatı, 2023'te bu seviyeyi koruyarak 16 milyar 202 milyon 578 bin dolara ulaştı.

Metal işçilerinin çalıştığı otomotiv sanayisi Bursa'nın ihracatında başı çekti.

OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi firmaların üretim ve ihracat yaptığı Bursa'da otomotiv endüstrisi, 7 milyar 203 milyon 753 bin dolar dış satımla ilin toplam ihracatının yüzde 44,46'sını karşıladı.

Aralık ayında 2 milyar 782 milyon 200 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), 2023 yılındaki toplam ihracatı ise önceki yıla göre yüzde 14,5 artışla 30 milyar 203 milyon 101 bin dolar olarak açıklandı.

İhracatta ilk sırada yer alarak otomotiv sanayisinde işverenlerin yüzünü güldüren kazançlı tablo...

İşverenlerin kazançlarını günden güne katladıkları ihracatta başı çeken sektörde binlerce metal işçisinin toplu iş sözleşmeleri bekleyişi devam ediyor.

Fiyat artışı ve ekonomik kriz sarmalı hızlanmaya devam ediyor. Enflasyonda engellenemeyen yükseliş, Bursa ve Türkiye ekonomisinin temel dinamosunu oluşturan otomotiv, yan sanayi, demir çelik ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren binlerce emekçiyi barındıran metal işkolu ve diğer emekçi kesimlerin gün geçtikçe yoksullaşmasına ve alım güçlerinin düşmesine neden oluyor.

Belirlenen asgari ücretin ise ay sonu gelmeden buharlaştığını görebilmek mümkün.

İşçinin umudu toplu iş sözleşmeleri, fakat toplu sözleşmede anlaşma çıkmadı.

Uzlaşma sağlanamadığı sürece işçi ve işveren tarafında tedirginlik devam edecek.

Türk Metal Sendikası üyesi metal işçileri MESS'e bağlı Bursa'da 59 fabrikada 'grev' dedi.

Türkiye genelinde ise 198 firma.

Bursa'nın önemli firmalarında çalışan binlerce otomotiv ve metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmayınca grev kararı alındı.

İşçiler fabrikalarında eylem yapmaya devam ediyor.

İŞTE BURSA'DA 59 FABRİKA...

Ağırman Makina Oto. Yan San., Aka Otomotiv San., Akwel Bursa Turkey Otomotiv A.Ş., Aptıv Turkey Teknoloji Hizmetleri, Bamesa Çelik Servis San., Belka Kauçuk Ürünleri San.,Beltan Vibracoustic Titreşim Elemanları San.,Beyçelik Gestamp Otomotiv San. A.Ş.,Beyçelik Gestamp Teknoloji Ve Kalıp San. A.Ş.,Borusan Mannesmann Boru San., Bosch Fren Sistemleri Sanayi,  Bosch Rexroth Otomasyon San.,Bosch Sanayi Ve Ticaret A.Ş.,Bürosit Büro Donanımları San. ,Copa Isı Sistemleri San., Coşkunöz Kalıp Makina San.,Coşkunöz Metal Form Mak. Endüstri San.,Çelikform Gestamp Otomotiv A.Ş.,Çemtaş Çelik Mak. San.,Çimtaş Boru İmalatları Ve Tic.,Çimtaş Çelik İmalat Montaj Ve Tesisat A.Ş.,Çimtaş Hassas İşleme San Ve Ltd Şti,Diniz Adıent Oto Donanım San.,Erkalıp Kalıp Mak. Mtl. Eşya San.,Ermetal Otomotiv Ve Eşya San.,Fıcosa Internatıonal Otomotiv San.,Fıcosa Otomotiv San.,Freudenberg Sealing Technologies San.,Grammer Koltuk Sis. San.,Hıtachı Astemo Turkey Otomotiv A.Ş,Hilmi Başak,Karsan Otomotiv Sanayi, Kırpart Otomobil Parçaları San.,Leoni Kablo Ve Teknolojileri San.,Marelli Mako Turkey Elek.San.,Matay Otomotiv Yan San.,Nobel Gemlik Otomotiv San.,Odelo Otomotiv Aydınlatma A.Ş.,Orau Orhan Otomotiv Kontrol Sistemleri San., Ototrim Panel San.,Oyak Horse Makine Ekipmaları Tic. Ve San.,Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.,Plas Kalıp San.,Plasmot Mobilya Ve Otomotiv Plastikleri San.,Profil Ve Sanayi Tic. A.Ş,Raicam Hidrolik A.Ş.,S.K.T. Yedek Parça Ve Makina San.,Şahince Otomotiv San.,Teknik Malzeme Tic. Ve San.,Tesca Diniz Turkey Tekstil Ve Koltuk Komponentleri San., Tiberina Otomotiv Yan San.,TKG Otomotiv Sanayi, Tredin Oto Donanım San.,Valeo Otomotiv Sanayi,Virtus Ambalaj Çeliği San.,Warmhaus Isıt. Ve Soğ. Sis. San.,Yazaki Wırıng Technologıes Türkiye Elektrik Sis. San.,Yöntem Özel Güvenlik Temizlik Danışmanlık Hizmetler ve YPS Otomotiv San.

Özetle...

Bursa'yı ihracatta şampiyonluğa taşıyan metal işçilerinin çalıştığı otomotiv sanayisinde işçiler ile otomobil üreticileri arasındaki çekişmeli müzakerelerde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı alınırsa eğer, ekonomik kayıp her geçen gün artacaktır.

Bursa genelinde greve gidilen fabrikaların sayısı artarken, uzlaşma sağlanamazsa üretimde yaşanacak aksamalar da zincirleme etkiye neden olacaktır.

Üretim sistemlerinin birbirine bağlı olmasından dolayı ana sanayi, yan sanayi ve tedarik sanayinde...

Tedarikçi firmalar nasibini alacaktır.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları