Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'dan Ankara'ya tepki!

2023.01.30 18:12 - Son Güncellenme: 2023.01.30 18:12
A

Geçen gün Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç'ın açıklamalarını dinledim.

TOKİ'nin sanayiciye uygun arsa temini yanı sıra fabrika yapım desteği de vermesi gerektiğini söyledi.

Sanayicinin yatırım iştahına dikkat çekti ve ardından sanayicinin yatırım yapacak alan bulmakta zorlandığından bahsetti.

Sanayicinin arsa, bina gibi yatırımlarını öz kaynaklarıyla tamamlayarak birikiminin büyük kısmını toprağa gömdüğüne vurgu yaptı.

Sanayicinin makine, teçhizat, işletme sermayesi için elinde bir şey kalmadığını ifade etti.            

Konuşmalarında TOKİ'ye dikkat çekerek, "Benzeri bir finansman modeliyle TOKİ, sanayicilerimize uzun vadeli fabrika arsası, fabrika için de bina inşa etsin ve rezidans ve AVM yanı sıra fabrika binası da yapsın. Biz sanayicilerde öz kaynaklarımızı makine, teçhizat ve işletme sermayesi olarak değerlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Tabi üretimin artması için yeni yatırım ve yatırım alanları şart!

Zaten konuştuğum birçok sanayici de, en büyük engelin sanayi arsasının olmaması ve piyasada arsa olmayınca da sanayi arsası fiyatlarının da son 1 yılda yüzde 200 üzerinde arttığından bahsediyor.

Ardından...

"Peki, sanayicinin çözümü TOKİ'de mi?"

"Ya inşaat sektörü sanayici için yeteri kadar kolları sıvamıyor mu?"

Soruları geldi aklıma...

Başkan Seyit Ardıç'ın önerisini Bursa inşaat sektörü temsilcilerine de sordum.

"ÖZEL SEKTÖRLE REKABET İÇERİSİNE GİRİLMİŞ OLUR"

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, "İnşaat sektör temsilcileri olarak öneriye katılmadığımı belirtmek istiyorum. TOKİ, dar gelirli veya alım gücü düşük vatandaşa uygun koşullarda konut edindirmesine yönelik projeler üretme noktasında faaliyeti olmalı. Özel sektörle rekabet içerisine girmiş olur ve bu durumu sektör temsilcileri olarak  doğru bulmuyoruz" dedi.

"Lüks ve orta segmentte yönelik üretim yapan özel sektör var" diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Özel sektör ile kamunun rekabet etmesi çok doğru değil. Aynı zamanda TOKİ'nin fabrika yapım desteği yönündeki öneriyi de çok doğru bulmuyoruz, çünkü bu konuda da sektörümüz çok gelişmiş durumdadır. Örneğin sektör olarak prefabrik konusunda da çok ilerideyiz."

"BU KONUYA KATILMADIĞIMI BELİRTMEK İSTERİM"

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Şehitoğlu, "Bir özel sektör temsilcisi ve sektör Dernek Başkanı olarak bu konuya katılmadığımı belirtmek isterim. O zaman üretim alanlarının her birinde devlet yer alsın" dedi.

"TOKİ; planlama, denetleme ve finansman destekleri tarafında yer almalıdır" diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"TOKİ; AVM yapmamalı, konut üretmemeli ve tabi ki fabrika da imal etmemelidir. Planlayan, denetleyen ve destekleyen tarafta yer alarak yerel paydaşlarla birlikte proje geliştirmelidir. Böylece ekonomik gelişimi tabana yayabilelim. İnşaat sektörü de bir sanayi ve imalat koludur."

Tabi sanayiciden iş dünyasına, inşaat ve diğer sektör temsilcilerine kadar her kesimin kendince haklı sebepleri var.

İşte o öneri inşaat sektöründe TOKİ ile ilgili tartışmayı da farklı boyutta tekrar alevlendirdi.

Zaten uzun zamandır inşaatçılar, devletten inşaat sektörü için destek talep ediyordu.

Ne zaman TOKİ ile ilgili projeler gündeme gelse, inşaatçılardan TOKİ'ye karşı olmadıklarını belirten konuşmalar duyuyorum.

Aynı zamanda,

"TOKİ'ye verilen imkânlar veya teşvikler özel sektör yatırımcısına da verilmeli ki, toplumun geneline yayılsın" diyorlar.

"Yapılan çalışmalarda ekonomik değerin tabana yayılması isteniyorsa, bölgesel oyuncularla (tedarikçi firma ve müteahhit) bu işin yapılması lazım ki istihdam artsın ve ekonomik değer yatırım yapılan yerde kalsın" diyorlar.

Öte taraftan tek elden verilen ihaleler belirli gruplarla sınırlı kalıyor.

Eee sonra...

O zaman her şeyi TOKİ yaparsa, inşaatçı ne yapsın?


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları