Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'daki oto yatırımı hayal oldu!

2022.11.25 21:22 - Son Güncellenme: 2022.11.25 21:22
A

Şimdi diyebilirsiniz ki ekonomide onca sorun varken, sektörlerin acil çözüm bekleyen sorunları ağırlaşırken ve iş dünyası ayakta kalma mücadelesi verirken, Otomotiv Test Merkezi'nin sırası mı?

Evet, sırası çünkü büyük müjde havada kaldı!

Yılan hikâyesine dönen Otomotiv Test Merkezi süreci o dönem Bursa'da heyecan yaratmıştı. 

"BURSA'YA YÜKSEK HIZ OTOMOTİV TEST MERKEZİ"

Hatta hatırladığım kadarıyla...

Bursalı sanayiciler tarafından otomotiv fabrikalarının ağırlıklı olarak Bursa ve çevresinde yerleşik olduğuna dikkat çekilerek;  kentin tüm dinamiklerinin Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'ya kazandırılması için yüksek bir irade ortaya koyduğu, dünyanın en ileri test teknolojilerinin kullanılacağı ve Türkiye ekonomisinde birçok ilki başaran Bursa'nın Otomotiv Test Merkezi'nde kullanılacak makineleri de üretebilecek kabiliyete sahip olduğu konuşulmuştu.  

O dönem Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa'ya kurulacak otomotiv test merkezinin Avrupa'nın ikinci yüksek hız test merkezi olacağını belirtmişti. 

Saatte 260 kilometre sabit hızla testin yapılacağı devasa bir test merkezi olacağından bahsedilmişti. 

"Bursa'ya Avrupa'nın ikinci yüksek hız otomotiv test merkezi yapılıyor" denilmişti. 

Merkez için bir arazi tahsis edildiğini, fakat arazinin bir bölümünün tarım arazisi çıktığı, merkezin tarım arazisine yapılamayacağını, bu yüzden yeni arazi ihtiyacının doğduğu, merkezin maliyetinin yaklaşık 120 - 150 milyon dolara mal olacağı, merkezde en az 150 teknik eleman çalışacağı ve idari personelle bu sayının 250'yi bulacağından söz edilmişti. 

2015 yılıydı dönemin bakanları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte BTSO'nun istişare toplantısına katılmıştı.

Bursa'daki işadamlarıyla bir araya gelen Bakan Işık, Bursa'da yapılacak Otomotiv Test Merkezi ile ilgili müjde de vererek, "Bursa'da yapılacak Otomotiv Test Merkezi'nin 38 milyon liralık kamulaştırmasını bitirdik. Tüm sanayicilerimize çağrı yapıyoruz. Gelin proje ile ilgili görüşlerinizi verin. Burasını dünyanın en iddialı test merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Hatta en iddialı olsun. Öyle bir test merkezimiz olsun ki, Türkiye'de mümkünse hiçbir araç test için dışarıya gitmesin. Proje tamamlandığında gerçekten Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda da ihtiyacını karşılayacak mükemmel bir test merkezini biz başlatmış olalım" diye konuşmuştu.

Yenişehir'de 2,6 milyon metrekarelik arazi üzerinde kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi'nin sadece Türkiye'ye değil, komşu ülkelere de hizmet edeceği düşünüldüğünden dolayı da onlarca milyon dolarlık bir döviz getirisinin ülkeye kazandırılacağından bahsedilmişti.

O dönem Yenişehir Belediye Başkanı olan Süleyman Çelik, devlet nezdinde yapılan bir milli proje olarak bahsederek, önemli bir yatırım olarak altını çizmişti.

Otomotiv Test Merkezi'nin dünya çapında bir proje olduğu vurgulanarak, bunun Yenişehir'e de prestij kazandıracağından söz edilmişti.

Peki, Otomotiv Test Merkezi açısından tablo nasıl?

Neden bu soruyu soruyorum?

Çünkü dün ziyaretlerim sırasında birkaç sanayici ile sohbet ederken, konu otomotiv ana ve yan sanayiye geldi. 

Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan yerli ve milli akıllı otomobil TOGG'dan konuşuyorduk. 

TOGG'un özellikle başta otomotiv sektörü, otonom sürüşü, elektrikli araçlar gibi teknolojik değişimin de adresi olacağından, bu yatırım ve teknolojik değişimin başta savunma sanayi, havacılık, bilişim sektörü olmak üzere birçok sektörü de ciddi anlamda destekleyecek olmasından ve TOGG'un Türkiye'nin dış ticaretine önemli katma değer sağlayacağından bahsediyorlardı.

TOGG'dan ve devamında savunma sanayinden söz açılmışken, konu Otomotiv Test Merkezi'ne de geldi. 

"Coğrafi şartlar gereği Bursa Yenişehir en uygun yerdi" dedi sanayicilerden biri...

"Sadece binek otomobillerin değil, Türk Silahlı Kuvvetlerin de kullandığı araç ve gereçlerin de test edilmesi mümkün olacaktı" diyerek ekledi.

Hal böyle olunca da...

Büyük müjde, büyük hayal oldu!

"Yeteri kadar sahip çıkamadık mı?" diye soru yönelttim. 

Oysaki Gemlik başta olmak üzere Türkiye'de ve yurt dışında üretilen otomobillerle, savunma sanayi için üretilen askeri araçların testlerinin de Yenişehir'de yapılacağı ne çok konuşulmuştu. 

Bu şekilde her yıl ülkemize milyonlarca liralık dövizin kazandırılacağı...

Test merkezinin Türkiye'de ilk, dünyada ise 7'nci Oto Test Merkezi olacağı...

Yerli otomobil fabrikasının Gemlik'e inşa edilmeye başlandığı anda Yenişehir için daha büyük önem arz eden Otomotiv Test Merkezi de keşke lafta kalmasaydı...

Yerli otomobilin Bursa'da üretilmesi için ısrarcı olan iş dünyası, ne oldu da Oto Test Merkezi'ndeki ısrarcılığını rafa kaldırdı? 

"Öncelikler arasına giremedi, sorun bütçe miydi?"

"Yoksa yeteri kadar TOGG dışında yerli ürünümüz olmaması mıydı?"

"Hyundai Güney Kore'de, Fiat İtalya, Almanya ve Belçika'da, Toyota İngiltere ve Japonya'da, Renault Fransa'da yapıyor oto test sürüşlerini" diye ekliyor otomotivciler...

Son olarak şu paylaşımla konuyu özetleyelim:

"Oto Test Merkezi'nin Yenişehir'e fabrika yatırımlarından konaklamaya, tanıtımına ve lojistiğe kadar önemli katkıları olacaktı. Bursa'da otomotiv yatırımları arttıkça Oto Test Merkezi'ne ihtiyaç daha da artacaktır. Sadece ana sanayi fabrikaları değil, alt komponent geliştiricilerde sertifika testleri yapmak durumunda. Dün rafa kaldırdıklarımız bugün ihtiyaç haline dönüşebilir."

Sonuç olarak Bursa'daki Oto Test Merkezi hızlı başladı, hayal oldu!

Ama hala konuşulmaya devam ediliyor...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları