Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da TOKİ konutlarına itiraz!

2022.10.27 17:02 - Son Güncellenme: 2022.10.27 17:02
A

BTSO Ekim ayı Meclis toplantısında Meslek Komitesi Meclis Üyeleri önemli konulara değindi.

Meclis Üyeleri Ali Bocan, Hasan Eker ve Ali Tuğcu'nun önerileri ile devam eden toplantı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay'ın açıklamalarıyla devam etti.

Meclis toplantısı sırasında ifade edilen konular arasında Bursa'nın turizmi, sanayisi ve iş dünyası açısından önemli mesajlar vardı.

Öncelikle BTSO 63. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Ali Bocan'ın satın alınan yerin neden Küresel Fuar Acentesi'ne (KFA) satıldığı ile ilgili paylaşmış olduğu düşüncelerini sizlerle de paylaşmak istiyorum:

"Küresel Fuar Acentesi'nin 36 milyon TL'si mi var? Tüzel şirkettir! Yarın kötü niyetli insanlar gelirse satmayacak mı? Nasıl önlem aldınız?"

Fuar alanı için satın alınan yer olarak ifade edilen alan TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nin oradaki boş alandan bahsediliyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Ali Bocan'ın sorusuna yönelik şu açıklamayı yaptı:

 "1961 yılından bu yana Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nca aldığımız ilk tapu. Bildiğiniz üzere seçim öncesi projelerimizi açıklamıştık. Yeni dönem hedeflerimizden biri de hem Bursa hem de Türkiye'ye yaraşır yeni fuar merkezi kazandırmak. İlk adımını da gayrimenkulle atmış oluyoruz. İhale ile değil, direkt satış usulü olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üzerine aldık. Küresel Fuar Acentesi üzerine geçirmemiz tamamen vergisel avantajlardan faydalanmak içindir. Küresel Fuar Acentesi kurulduğu günden bu yana yüzde 100'ü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na ait olan bir iştirakimizdir. Tamamen meclisimizin inisiyatifindedir. Bu gayrimenkulü alma sebebimiz ise, BTSO fuar merkezini kalıcı kılmaktır. Bursa'nın en değerli bölgelerinden biri ve buraya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olaraktan imzamızı koymuş oluyoruz."

Ardından bir başka öneride 42. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Hasan Eker'den geldi.

Konu Bursa turizmi ve turizm bölgesi adına istimlak edilen Sıcaksu (Tabakhaneler) Bölgesi üzerineydi.

Söz konusu bölgeyi 'Sıcaksu Bölgesi turizm köyü olmalı' diyerek şu sözlerle vurguladı:

"3 yıl önce Sıcaksu (Tabakhaneler) Bölgesi termal turizm alanı olması amacıyla istimlak edilmişti ve yatırımcılar aranmıştı. Fakat yeterli yatırımcı bulunmadığı gerekçesiyle turizm bölgesi adına istimlak edilen Sıcaksu (Tabakhaneler) Bölgesinin maalesef 692 konut ve 93 dükkan ile konut alanı sadece yaklaşık 25 dönüm küçük bir kısmının termal alan olacağı, TOKİ tarafından ihalenin kazanıldığı geçtiğimiz yıl kamuoyuyla paylaşıldı. Belediye sayfasından ilan edildi."

"KONU SADECE YÜKSEK KAT DEĞİL Kİ..."

"Bursa'da konut yapılacak pek çok alan var!" dedi ve devam etti:

"Yunuseli civarında binlerce konut kullanıma girmek üzere. Burada büyük bir trafik sıkışıklığı varken, birde bu alana konutların yapılması trafik sıkışıklığını yoğunlaştıracaktır. Bursa'nın turizm kenti olması için çok fazla potansiyel var, fakat yatırım olmadan da turizmi geliştiremeyiz. Bursa'da bu bölgeden başka daha iyi bir yatırım alanı yok. Çünkü bu alan Merinos AKKM, Kültürpark, Botanikpark, Çekirge otelleri gibi bir bölgenin tam ortasında, termal suyun üstünde ve tarihi şehir merkezine yürüme mesafesinde çok önemli bir bölgedir. Sadece 20 dönümünün değil, tamamının turizm alanı olarak planlanması Bursa'nın turizm kenti olmasında çok önemli değer katacaktır. Bursa'da konut yapılacak pek çok alan var, ama turizm bölgesi için Sıcaksu'dan (Tabakhaneler) daha uygun bir alan yok. Bu bölge yaşanabilir bir Bursa için, trafik sıkışıklığının daha da artmadığı bir Bursa için mutlaka turizm bölgesi olmalı. İlgili yerlerle yaptığımız görüşmelerde, oranın Doğanbey TOKİ konutları olmayacağını ve 20 dönümünün yine termal olacağını söylediler. Konu sadece yüksek kat değil ki..."

CUMHURBAŞKANI  ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Öneri sundu:

"O alanı verimli kullanmalıyız ve doğru yatırımcı beklenmelidir. Bu konu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a doğru anlatılırsa bence bu yanlıştan dönülür ve yanlış olan bu projenin iptal edilebileceğine inanıyorum. Burası Sıcaksu Turizm Köyü olmalıdır. Bir kenti turizme göre planlamak, yaşanabilir bir Bursa planlamaktır."

SICAKSU (TABAKHANELER) BÖLGESİ İÇİN MECLİS ÜYELERİ HAREKETE GEÇTİ VE SESLER ÇOĞALDI!

Bir öneri de 56. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Ali Tuğcu'dan...

"Bahsedilen Sıcaksu (Tabakhaneler) Bölgesi Kükürtlü planlarının devamı olan bölgedir. Kükürtlü bölgesi imar planlarında daha önce hizmet bölgesi olarak tanımlanmıştı. Bir ara Dağyenice de termal turizm olarak gündeme gelmişti. Bizim önerimiz bu tip yerlerin konuttan ziyade, turizm potansiyeli ile ilgili değerlendirilmelidir. Özellikle Bursa'nın turizmi açısından çok daha faydalı olacağını belirtmek istiyorum. Hazırlamış olduğumuz kentsel dönüşüm raporumuzda da değindik. İlgili yerler bizlere de özellikle bu bölgedeki konut projelerinin TOKİ ortaklığıyla yapılacağını söylediler. Hatta sadece orası değil, Gaziakdemir dediğimiz bölgede de böyle bir projeleri var. Dolayısıyla Bursa'nın yaşanabilir ve inşaat sektörünün de sürdürülebilir kalkınması için bu bölgelerin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Özellikle Acemler, Yalova yolu ve İzmir yolu gibi bu bölgelerde yapılacak yatırımlar çok önemli. Bursa'nın 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ile beraber planlanması gereken bir bölgedir. Böyle parça halinde bir planlama ile Bursa'ya katkı sağlamayacak ve fırsat kaybettirecektir."

Devamında BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da konu ile ilgili paylaşımını özetleyerek sizlere aktarayım:

"Sürdürülebilir gelişim için doğru mekânsal planlamaya ihtiyaç var. Bursa'nın problemlerini çözecek olan her türlü projenin en büyük destekçisi BTSO'dur. Biz bu kentin sadece sanayisini değil turizmini, ticaretini, sağlığını, bilişimini şehrin ekonomisini temsil ediyoruz. Bu coğrafyayı daha yaşanabilir kılacak her türlü dönüşümün merkezinde Bursa iş dünyası vardır."

"TABAKHANELER TURİZM ALANI OLMALI"

Konuştuğum çok sayıda meclis üyelerinden de aynı mesajı aldım.

"Tabakhanelerin tamamının turizm alanı olmasını istiyoruz. TOKİ tarafından bu bölgeye 690 adet konut, 92 dükkan inşaatının yapılmasını uygun görmüyoruz. Bir bölümünün değil, tamamının turizm alanı olmasını istiyoruz. Bölge turizm alanı olarak kullanılmak üzere istimlak edildi ve altı çok zengin termal kaynağa sahip. Şehir merkezine yürüme mesafesinde ve şehir merkezinde bu bölgeden daha uygun turizm alanı yok. TOKİ konutları Bursa'da bir çok yere yapılabilir."

Paylaşımların önemli bir kısmında sorunlar ve öneriler ortak!

Özetle, Bursa'da TOKİ konutlarına itiraz var!

BELİRSİZLİK TALEPLERİ ARTTIRDI!

Bir diğer ortak konu, ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili...

İş dünyası zor bir dönemden geçiyor. 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayan pandemi sonrası bütün dünya, maliyet ve talep kaynaklı olmayan, büyük oranda enerjinin yol açtığı bir enflasyonla karşı karşıya kaldı.

Bu sürecin nasıl yönetileceği ile alakalı belirsizlikler var.

İş dünyasının enflasyon muhasebesi, işletme sermayesi ihtiyacına yönelik KGF destekli kredi paketlerinin oluşturulması ve kısa çalışma desteği ile ilgili de bir dizi destek talebi var.

"Dış ticaretteki daralma istihdamda da birtakım sıkıntılara yol açabilir" deniyor.

Son bir not...

Öte taraftan BTSO Ekim ayı meclis toplantısında Bursa'da kurulan/kapanan şirket istatistiklerine de değinildi.

2018 -2022 döneminde kurulan/kapanan şirket istatistiklerine bakıldığında; 2018 yılında 1290 kapanan firmaya karşılık 4244, 2019 yılında 1256 kapanan firmaya karşılık 3825, 2020 yılında 1176 kapanan firmaya karşılık 4400, 2021 yılında 1519 kapanan firmaya karşılık 5030, 2022 yılının ilk dokuz ayında ise 1106 kapanan firmaya karşılık 4195 firma açılmış.

Açılan firma sayısında bir önceki yılın dokuz ayına göre yüzde 16'lık bir artış söz konusu...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları