Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da tepkili emekliler ne istiyor?

2023.07.14 20:36 - Son Güncellenme: 2023.07.14 21:00
A

Bursa'da tepkili emekliler ne istiyor?

Bugün Heykel tarafına yolum düştü.

Orhan cami ile Ulu cami arasındaki geniş bir alanda bulunan banklarda dinlenen vatandaşlarla biraz sohbet ettim.

Bugün gerçekten sıcak hava dalgası müthiş etkiliydi.

Neyse çok uzatmayayım...

Konumuz emekli maaşları ve seyyanen zamdı.

Emeklilere yapılacak seyyanen zam nedeniyle 15,5 milyon emeklinin gözü TBMM'den çıkacak torba yasaya çevrilmişti.

Tabi beklentiler vardı, yüzde 35'lere varan oranlar konuşuluyordu.

Ancak beklenen seyyanen zamma onay çıkmadı!

Emekli bu tablo karşısında beklenmedik şekilde mutsuz oldu.

Emekli maaşları sadece yüzde 25'lik artışla kaldı.

En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.

Vatandaşlar hayat pahalılığına tepkili, emekliler emeğinin karşılığını istiyor.

Maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ve yoksulluk sınırı üstünde emekliliğe yansıyacak maaş talep ediyorlar.

Ve...

"Sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz!"

"Çarşıda ve mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ile TÜİK'in enflasyonu aynı değil!" sözleriyle kırgınlıklarını ifade ederken, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının gerçekçi olmadığı ve en düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığı vurgusu yapıyorlar.

Pazar alışverişinden yeni dönmüş işçi emeklisi bir vatandaş da, "Alışverişe 500 lira parayla çıktım, 5 lira param kaldı. Kim nasıl geçinecek, biz yaşamayalım mı? Böyle bir şey olamaz. Eskiden misafir gelse de ağırlasam derken, şimdi misafir gelecek de ne ikram edeceğim diye düşünüyorum" diyor.

Günün sonunda yüksek oranlı refah payını bekleyen emekliler,  refah payı verilmemesine büyük tepki yağdırdı.

"EMEKLİ MAAŞLARIMIZ 13 BİN TL CİVARINDA OLACAKTI!"

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Zeki Korhan'a, "En düşük emekli maaşı ne kadar olmalıdır?" diye sordum.

"TÜİK gerçek enflasyonu her dönem doğru olarak açıklamış olsaydı, bugün bizim maaşlarımız 13 bin TL civarında olacaktı" dedi.

Ve ekledi:

"Zaten yoksulluk sınırı 12 bin lira. Yoksulluk sınırının üstünde olmalı! Emekliler 7500 TL ile sınırlandırıldı. Bizler emekli olduğumuz da asgari ücretin üzerinde maaş alıyorduk. Bunu kabul etmiyoruz!"

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi'nin de söyleyecekleri vardı.

Emekli maaş zamlarına tepkiliydiler.

Emekliler şu mesajlarında altını çizdiler:

"Yaşamımızı tümüyle yok sayan vergiler ve harçların olağanüstü arttırılması ve yaşamamızın içinde yer alan diğer zorunlu her türlü ürünlere peş peşe yapılan zamlar hepimizin yaşamını derinden etkiledi."

"Bizlerin zaten açlık sınırı altında sürmekte olan yaşam koşullarımızın bu sözde maaş artış oranları ile tam bir yoksulluk ve sefaletin içerisine itildiğimizin bir göstergesi olmuştur. Üstelik bu artış oranı uygulanır hale dönüştüğünde (şuana kadar 7.500 TL), en düşük emekli maaşı almakta olan ve sayıları 9 milyonu aşan bu kişilerin içinden yine yaklaşık 6 milyonu bulabilecek emeklilerimizin bu artıştan yararlanamayacaktır. Yine 7.500 TL olarak emekli maaşı almayı sürdürür olacaklardır. Kök aylığa yapılan bu zam artışı sonrasında emekli aylığı 7.500 TL'nin altında kalanlar, yine aynı parayı almaya devam edeceklerdir."

"Her ay çeşitli kurumlarca tespit edilip açıklanmakta olan yaşamsal geçim endekslerine göre; 4 kişilik bir ailenin mutfak gideri yani sadece beslenmeyi ifade eden açlık sınırı harcaması 12 bin, yoksulluk sınırı ise 34 bin liraya ulaşmıştır. Sadece mütevazı sayılacak bir ev veya dairenin aylık kirası bile en düşük emekli maaşına eş değerdedir. Ancak artık yeter diye haykırmak, isyan etmek istiyoruz!"

"Açız, yoksuluz, geçinemiyor ve insanca yaşayamıyoruz! Bayramlarda dahi çocuk ve torunlarımıza en ufak bir harçlık veremiyor ve bankalardan veya yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz."

"Emekli maaşlarına layık görülen yüzde 25'lik sefalet zammını kabul etmiyoruz!"

"Bu ülkenin kalkınmasında görev ve sorumluluk almış, üretmesinde bir fiil ömür tüketip katma değer yaratmış ve ayrıca yine bu devlete kuruşuna kadar vergisini verip, emekliliğine kadar sosyal güvenlik kurumlarına eksiksiz primlerini ödeyen ve ülkemize dair her türlü vatandaşlık görevlerini yerine getirmiş bulunan biz emeklileri böylesi bir yaşam koşullarına mahkûm edemezsiniz!"

"Sizlerden ayrıcalıklı bir lütuf beklemiyor ve istemiyoruz! Ancak en doğal hakkımız olan insanca yaşam şartlarımızın yerine getirilmesini istiyoruz."

Son olarak...

"En düşük emekli maaşımızın çalışan memurlara dair yürürlüğe sokulan en düşük maaş oranına endekslenmesini, maaşlarımıza süratle ve vakit geçirmeden seyyanen ek zam ve ülke kalkınmasında ortaya çıkan parasal oranın derhal maaşlarımıza eklenmesi ile geçmişte seçim vaadi olarak siyaseten verilen 3600 göstergesinin kamuda çalışan tüm personele ve emeklilerine ödenmesini, emekli maaşlarındaki adaletsiz ve ayrışan maaş farklılıklarını giderici ve geniş kapsamlı intibak düzenlenmesinin yapılmasını, yılda 4 kez olmak üzere birer maaş tutarında ikramiye ödemelerinin yürürlüğe sokulmasını ve sağlığımızla ilgili her türlü tedavilerimiz sonucunda maaşlarımızdan kesilen ödemelere son verilmesini istiyoruz" diyorlar...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları