Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da 'tarım' alanlarına dokunma!

2023.03.22 21:07 - Son Güncellenme: 2023.03.22 21:07
A

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) davetiyle 'Bursa Vizyonu' raporunu dinledik.

BUSİAD üyeleri 'sanayi, tarım ve turizm ile gelişen Bursa için el ele' hedefine kilitlenmiş durumda...

Bir taraftan gelişime katkıda bulunuyor, öte taraftan da sanayi, tarım ve turizm için 'dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm'ü ve 'Bursa Mutabakatı'nı hedefliyor.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, 1999 depremi öncesinde yapılmış dolayısıyla yeni deprem yönetmeliğine uygun olmayan sayısı 2017 verilerine göre 596 olan sanayi tesisinin yapılarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatıyor.

 "Sanayi dönüşümü planlanmalıdır" diyor ve ekliyor:

"Mevcut organize sanayi bölgelerindeki yüzde 29'luk kullanılmamış sanayi parselinin kullanılması sağlanmalıdır. Bursa'da tarım ve orman alanlarına dokunulmadan ek sanayi ve ticaret alanlarına sahip olunabileceği görülmektedir. Bursa'ya yeni sanayi, imalat ve lojistik alanları oluşturulabilir. Tekil sanayi yapılarının bulunduğu yerlerde eğer çevresi sanayi yapılaşmasına uygun değilse hiçbir şekilde sanayi bölgesi yaratılmamalı, zaman içerisinde o yapıların da uygun sanayi alanlarına taşınması teşvik edilmelidir. Tarım alanlarına dokunuyorsa ıslah sanayi bölgeleri oluşturulmamalıdır. Nilüfer'de yeni organize sanayi yapılaşmasına gidilmemeli. Şehrin içerisindeki düzensiz sanayi yapıları ya yerinde ıslah edilmeli ya da belirlenecek yerlere taşınmalı."

BUSİAD raporda özellikle altını çizmiş...

"Bursalı sanayici ve iş insanlarımız yatırımlarını yaparken tarım ve orman alanlarının korunmasına özen göstermeli. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu (5403 sayılı ve 19.07.2005 tarihli) Orman Kanunu (6831 sayılı ve 31.08.1956 tarihli) gibi etkin kılınmalıdır. Orman alanlarına dokunulmadığı gibi tarım alanlarına da kesinlikle dokunulmamalıdır. Çünkü hem Bursa'mızda hem de ülkemizde yeteri kadar sanayi ve konut yapılaşma alanı mevcuttur. Çevre korunmalı ve su kaynakları doğru yönetilmelidir."

Ardından, "Tarım özendirilmeli, çiftçilik mesleğine itibar yeniden kazandırılmalıdır" diyor Buğra Küçükkayalar...

Kooperatifçiliğe dikkat çekerek, şöyle devam ediyor:

"Tarımın sanayi olarak görülme anlayışı geliştirilerek iş insanlarının tarıma yönelmesi, büyük ölçeklerde, yetkin iş gücüyle ve teknolojiyi kullanarak üretim yapmaları sağlanmalıdır. Tarımsal üretimde genç girişimcilerin yetişmesi desteklenmelidir. Üretimden kullanıcıya kadar uzanan süreçte kooperatifçilik yapılanması Bursa ve ülke çapında oluşturulmalı ve desteklenmelidir. Tarım alanı olup ta tarımsal amaçla kullanılmayan Bursa'mızdaki yüzde 6,79'luk alan tarım amaçlı kullanılabilir hale getirilmelidir. Bursa'mızda hem de ülkemizde organik tarım uygulamaları desteklenmeli ve organik üretimin artırılması için etkin çalışmalar yapılmalıdır."

Peki ya turizm?

Buğra Küçükkayalar'ın anlattığına göre, turizmde çağdaş tanıtım yöntemlerle kültür turizmi ağırlıklı sunulmalı ve termal turizmde yeşil Bursa nitelemesi korunarak kamu özel sektör iş birliği ile geliştirilmelidir.

Ve son olarak Uludağ...

Uludağ'ın yılın her mevsimi yararlanılabilecek bir alan haline getirilmesinin altını çiziyor.  

Küçükkayalar'ın altını çizdiği bir mesele daha var.

 "Turizm Platformu Bursa Turizm Alan Başkanlığına evrilmeli, tüzel kişilik kimliği kazandırılarak kamu ve özel sektörce birlikte yönetilmelidir. Büyük bir kent müzesi yapılmalıdır."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları