Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da rota belirlendi

2022.10.09 20:20 - Son Güncellenme: 2022.10.09 20:58
A

İş dünyası sandıkların açılmasıyla birlikte, "Şimdi sen ben değil, biz olma zamanı" mesajını verdi.

Bursa'da ticaret sanayi odaları ile ticaret borsaları seçimlerini yavaş yavaş geride bırakıyoruz.

Takip ettiğim...

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB), İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası (MKPTSO) seçimleri ile ilgili izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle samimi ve sakin bir kalabalık göze çarpıyordu.

Değerlendirmeler üç aşağı beş yukarı aynıydı:

"Seçimleri geride bıraktık, yapılacak daha çok işimiz var. Gücümüz birlikteliğimiz, bizler birlikte güçlüyüz."

İlk olarak...

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) seçimi ile başlayalım.

Tek liste ile yapılan seçime rakipsiz giren Bursa Ticaret Borsası mevcut Başkanı Özer Matlı, meclis üyelerinin tamamının oyunu aldı.

Bursa TB Meclisi'nde de mevcut Başkan Mehmet Aydın yeniden Meclis başkanlığında güven tazeledi.

Her zaman söylediğim gibi Bursa Ticaret Borsası Başkanından Meclis Başkanına ve İTSO Başkanına kadar farklı bir atmosfer ve ulaşılabilirlik var.

Yani ekonomi gazetecileriyle sadece seçim zamanı değil, seçimden sonra da birebir iletişimin sürdüğü ulaşılabilirlikten bahsediyorum.

Özer Matlı ve Mehmet Aydın ile kısa bir sohbet ettik.

"Borsamızın marka değerini yükseltmeye ve üyelerimizle beraber ortak akılla yönetmeye devam edeceğiz. Elimizden geldiği kadar talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana çalışmalarımızı önceliğimiz üyelerimiz, önceliğimiz Bursa anlayışıyla yürüttük. Gelinen noktada 8 yıl gibi kısa bir sürede tescil işlem hacmimizi 10 milyar lira seviyesine getirmeyi başardık. Hayata geçirdiğimiz projeler ile kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdük" mesajını veriyorlar.

"Bursa'yı seviyorum" diyor Başkan Özer Matlı ve ekliyor:

"Bizler, bu şehirde bir takım olamıyorsak hiçbir sorunu çözemeyiz."

Yeni dönem projelerini soruyorum:

 "Seçim dönemi projelerini mi yoksa hedeflerimi mi?" soruyorsunuz diyor.

"Sorunuzun cevabını projeler konusunda ben tek başına karar veremem. Çünkü bir yetkim yok, karar verici değilim. Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Kent için ortak plan yapan ve bununla ilgili de kamuoyu oluşturan siyaseten öncü isimler var. Biz sadece üyemizin sorunlarını çözme noktasında bir araya gelen kurumuz."

"Vatandaşın derdi fabrika yapılması mı ?" yoksa...

 "Rafa gittiğinde çocuğunun isteğine cevap verebilmek mi?"

 "Şu anda hangisi öncelimiz?" diyor.

"Yüzde 120 enflasyon var" diyerek ekliyor.

"Bunu nasıl çözeceğiz, fabrika kurarak ya da daha da çok göç alarak mı?"

"Yoksa her alanda verimliliği ön plana çıkarak ürünler üreterek mi çözeceğiz?"

"Seçim ekonomisine girdiğimiz bir dönemde siz nasıl bir proje önerirsiniz?"

"Şehrin patronu kim?" diyerek devam ediyor...

"Bana göre bir boşluk var. Bazı projeler açıklanıyor. Siyasinin bahçesine girip bir şeyler yapmak bizim işimiz değil. Organize sanayi bölgeleri kurmak isteyebilirsiniz, fakat bunu istişare ederek yapmalısınız. Bursa korunması gereken değerli bir şehir... Örneğin Ur-Ge devletin yaptığı bir proje. Devletin imkân tanıdığı projeleri değil, bireysel ve kurum olarak yapılanları anlatmamız lazım. Benim için bireysel olarak yaptığım, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi var. Önemli bir başarı örneğidir. Şuanda proje okulu haline geldi. Daha da güzel olacak. Bursa için bir takım olmalı ve bilgiyi paylaşmalıyız."

"Bursa, BTSO seçimleriyle ilgili sizden adaylık açıklamanızı ve projelerim hazır demenizi bekledi. Neden yapmadınız?" sorusuna ise,

"Benim en büyük projem kardeşlik projesi... Sizinle oturup konuşabiliyorsam ve paylaşım yapabiliyorsam bu benim için önemli. Biz betona değil, insana yatırım yapmaya çalışıyoruz" diyerek cevap verdi.  

Özer Matlı başkanlığındaki yeni yönetim kurulu İbrahim Özhan, İlker Birgül, İsmail Aslım, Emrah Silmez, Gökhan Onur ve Serdar Yıldız'dan oluşuyor.

Gelelim İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'na...

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İTSO) Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, Meclis Divanı, Disiplin Kurulu ve Birlik Genel Kurul Delegeleri seçimlerinde 49 üyenin tamamının oyunu alarak mevcut Başkan Yavuz Uğurdağ güven tazelerken, Meclis Başkanlığına Kenan Kender seçildi.

Yönetim kurulunda Ahmet Güç, Ahmet Sütçü, Bülent Tanrıkulu, Hüseyin Kurt, Hüseyin Özdemir, İsmail Sülek, Murat Bayram, Nedim İncebay, Okan Güler ve Sinan Kılakay isimleri yer alıyor.

"İnegöl için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde İnegöl'ümüze, İnegöl sanayimize, ticaret erbaplarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz" diyor Başkan Yavuz Uğurdağ.

Öte taraftan birkaç gün önce İTSO, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ı ziyaret ederek Mobilya İhtisas OSB ile ilgili istişarelerde bulunulduğu toplantıda önemli gelişmelerin sinyalleri vardı.

Mobilya İhtisas OSB'yi sonraki yazımda paylaşacağım.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, son yapılan TOBB Akreditasyon denetiminde Ticaret ve Sanayi Odaları arasında kendi dönemi içerisinde en yüksek puanı alarak TOBB Başkanı tarafından 1'incilik ödülüne layık görülmüştü.

Bu noktada da TOBB tarafından tüm Türkiye'ye örnek gösteriliyor.

Ardından...

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası (MKPTSO) seçimlerine...

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay olurken, Meclis Başkanlığına İbrahim Özmen seçildi.

Biliyorsunuz ki İbrahim Özmen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı.

Yönetim Kurulu Tekin Uzkınay, Soner Dadak, Abdullah Yağız, Sinan Taşkın, Mehmet Çalışkan'dan oluşurken, Meclis ise İbrahim Özmen, Ertuğrul Kayahan, Metin Oruç Ve Nevzat Erdem'den oluşuyor.

Tekin Uzkınay ve İbrahim Özmen, seçim sonrası şu mesajı verdi:

"Seçimlerimizin sağlıklı ve huzur içinde geçmesini sağlayan tüm üyelerimize, Meslek Komitesine seçilen üyelerimiz ve Meclis üyelerimize ve Mustafakemalpaşa iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyoruz."

Başkanlara ekonomiye dair sıralanacak ve detaylandırılacak çok soru var, ama seçim sonrası başkanların seçime yönelik değerlendirmelerinden kısa bir paylaşım yapmak istedim.

Özetle seçim bitiyor, artık ekonomiye odaklanmaya devam...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları