Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da kurban fiyatları ne kadar?

2023.06.09 20:01 - Son Güncellenme: 2023.06.10 01:09
A

Önümüz Kurban Bayramı...

Hareketliliği şimdiden başladı.

Gözler de kırmızı et piyasasına çevrildi.

Bu yıl, geçmiş yıllara göre nasıl bir tablo ile karşılaşacağız?

Açıkçası tabloyu merak ettim.

Ortada enflasyon, 8 bin 506 TL asgari ücret, 10 bin 362 TL açlık sınırı ve 33 bin 752 TL'ye dayanan yoksulluk sınırı gerçeğimiz var.

Bursa'nın 'Kurban piyasası' geçen yıllara göre ne durumda?

Tüm soruları Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız'ı ziyaretimde sordum.

Bursa'da kurbanlık hayvan sıkıntısı var mı?

Kurban Bayramı öncesinde hayvan yeterliliğiyle ilgili bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi.

"Bugün itibariyle Bursa ve çevre illerden gelen kurban sayıları bellidir. Tüm kurban pazarlarımız mevcut dolulukta satışa hazırdır. Kurbanlık hayvan bulma sıkıntısı yoktur."

2-3 yıl önce bayrama 1 ay kala kurbanlık kalmadığı konuşulurdu. Şimdi ise ekonomik şartlardan dolayı vatandaşların oldukça zorlandığı söyleniyor.

"2-3 yıl öncesine geri dönmemize gerek yok. Geçmiş yıllarda da kurban sayımız yeterliydi, şimdi de yeterli! Zaman zaman iller arasında kurbanlık hayvan sevkiyatından dolayı sıkıntılar oluşabilir,  fakat vatandaşımızın panik yapmasına gerek yok. Birkaç yıldır bu tür sıkıntılara rastlamadık. Hayvan sayımız yeterli ve vatandaşımız rahat rahat kurbanlık alışverişlerini yapabilirler."

Hatta kredi kartına taksit yapılıp yapılmadığının sorulduğunu da duymuştum. Satışlarda nakit mi yoksa kredi kartı mı yoğunlukta?

"Kurban pazarlarında kredi kartı pek kullanılmaz, fakat özel kesim yerleri ve besihanelerde firmalar kredi kartı kullandırabiliyorlar. Vatandaşımızın bütçesi nakit kullanıma müsaitse nakit yoksa kredi kartı kullanabilirler. Alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya uygun ödeme planı gerçekleştirilebilir. Bu durum alıcı ile satıcıyı ilgilendiren pazarlık payıdır. Her hangi bir sakınca görmüyorum. Geçmiş yıllarda kredi kartı kullanımı yüzde 20 - yüzde 25 oranında gözlemlenmişti."

Bursa'daki küçükbaş ve büyükbaş varlığı ve fiyatları da merak konusu...

BÜYÜKBAŞIN FİYATI ASGARİ 50 BİN LİRA, KÜÇÜKBAŞIN FİYATI 6 BİN TL

"Bursa'da en düşük büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatları ne kadardan başlıyor?" diye sordum:

"En düşük küçükbaş hayvanın fiyatı 6 bin TL'den başlayıp 9 bin TL'ye kadar devam ediyor. Büyükbaşlar ise, 50 bin TL'den başlayıp 90 bin TL'ye kadar devam ediyor."

Ardından...

Peki, bu fiyatlar normal mi?

Piyasa koşullarına göre normal olduğunu ve Kurban Bayramı öncesinde yapılan spekülasyonlara vatandaşın inanmaması gerektiğini de ekledi.

"Tahmin etmiyorum piyasa değerinin dışında yüksek fiyatlara kurban satışları olsun. Ancak kurban değeriyle satılırsa eğer hem satıcı hem de alıcı açısından sıkıntı yaşanmaz. Makul fiyatlarda kurban satışını tavsiye ediyorum."

"Canlı kilo fiyatı kaçtan başlıyor?" diye sordum:

"Resmi olarak net fiyat belli değil, fakat piyasada canlı küçükbaş 120 TL ve canlı büyükbaş 150 TL."

Geçen yıl Bursa'da Kurban Bayramında 25 bine yakın büyükbaş, 70 - 80 bin civarı da küçükbaş hayvan satışı gerçekleşmiş.

"Her yıl nüfus artışına göre hayvan sayılarının arttığı gözlemlenmektedir. Hayvan sahiplerinin getirdiği rakamlarla değil, ekonomik rakamlarla kıyaslamalıyız. Bu yılki satışları henüz tahmin etmek zor, ancak Kurban Bayramı sonrası değerlendirebiliriz. "

Ancak büyükbaş kurbanlık hayvana vatandaşın yüzde 99'unun pay alarak gireceğini de ekleyelim.

"Kırmızı et fiyatlarına zam gelecek mi?"diye sordum:

"Bu bizim hiç istemediğimiz bir durum, çünkü bizler de hem üretici hem tüketiciyiz. Tarım ve hayvancılık politikaları tekrar düzenlenir ve tedbirler alınırsa zamlar gelmez. Hayvan varlığımıza bakarız, gerekirse ithal ederiz. Ardından üretime destek vererek ithalatı durdurabiliriz."

"Şu anki kırmızı et fiyatlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye ekledim:

"Karkas büyükbaş fiyatı 220 TL, küçükbaş 210 TLKıyma fiyatı ise, 350 TL civarında. Bugünün şartlarında normal fiyatlar olduğunu söyleyebiliriz."

Aynı zamanda Başkan Muhsin Yıldız, 'Et Balık Tavuk' satış mağazalarına da ateş püskürdü.

Vatandaşları uyardı!

"Bu tür mağazalar Et ve Süt Kurumu bünyesinde değildir. Mağazaların tabelasının benzer şekilde tasarlanması ile söz konusu el değiştirme tüketiciler tarafından neredeyse algılanmıyor. Et yemek istiyorsanız, kasapları tercih edin! 190 TL'ye kıyma satıyorlar! 220 liraya kesilen kemikli bir hayvanın 190 TL'ye kıyması olmaz. Mutlaka yağ oranı fazladır ya da içerisine başka katkı malzemesi katılmıştır. Ucuz etin yahnisi iyi olmaz! Vatandaşlarımız ürününü kasaplarından almaya devam etsinler. 1 kilo yerine yarım kilo alsınlar, ama yinede sağlıklı et yesinler."

"Maliyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordum:

"220 TL'ye almış olduğunuz hayvandan yüzde 30'a varan kemik, yağ, hava firesi, KDV, dükkân kirası, işçilik maliyetlerini de eklediğinizde kasapların kar oranı yüzde 5 - yüzde 10'u bulmuyor. Bu konuda Bursa'da kasaplar çok sıkıntılı! Gider maliyet kalemleri büyüdükçe, kar oranları düşüyor. Kırmızı et fiyatları yükseldikçe, satışlar düşüyor. Maalesef kırmızı et fiyatlarının yükselişi satışlarımızı düşürmüştür."

Son olarak...

Sağlıklı bir şekilde kurban pazarlarında satışların devam ettiğini de hatırlattı Başkan Muhsin Yıldız...

Ve şap uyarısı da yaptı.

Şap hastalığının gündemlerinde olduğunu söyledi.

"Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimlerle koordineli çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kurbanlık pazaryerleri kontrol altına alınmıştır. Tüm vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kurbanlık hayvanını satın alabilirler. Veteriner hekimlerden aldığımız bilgilere göre, bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yoktur ve hayvanın etinde bir zarar oluşturmuyor. Her hangi bir kuşku ve sakınca görmüyoruz."

Özetle...

Bugün kurban ekonomisi ve kurban kesmeye ekonomi engelini konuştuk.

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları