Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da indirim iştah açtı!

2023.01.27 18:19 - Son Güncellenme: 2023.01.27 18:19
A

Yüksek enerji faturalarıyla ilgili yeni bir adım geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4 bin 200 TL'den 3 bin 650 TL'ye düşürmüştü.

Böylelikle serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden tüketim yapan sanayi kuruluşlarında elektrik tüketim bedelinin yüzde 12 seviyesinde düşmesi öngörülmüştü.

Bu hamlenin ardından gaz satışlarına indirim gelmesi beklentisi oluşmuştu.

BOTAŞ'tan sanayi gazına indirim geldi.

Büyük sanayi kuruluşlarının kullandığı gazın toptan fiyatında yüzde 13,30 ile yüzde 17,22 oranlarında, elektrik üretimi için kullanılan gazın fiyatına yüzde 16,67 indirim yapacak.

Ardından...

'Sanayide doğalgaz indirimi hanelere de yansır mı?

Ya da Konutlara indirim gelecek mi?' sorusu da sorgulanmaya başlandı.

Şimdilik yapılan açıklamaya göre hane, küçük sanayi ve konaklama tesislerinin gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı.

Peki, bu nasıl bir rahatlama sağlayacak?

Bursa'da sanayiciler doğalgaz fiyatlarında indirim yapılmasının sanayiciler için önemli bir destek olduğunu söyledi.

Ardından sanayi elektriğinde beklenen yüzde 12, doğalgazda açıklanan yüzde 13.30 / 17.22 indirimin üretim, yatırım ve istihdamda ekonomiye misliyle geri dönüşü olacağından bahsedildi.

Özellikle ihracatta sanayicinin rekabetçiliğine olumlu etkisinin görüleceği vurgusu yapıldı.

Ayrıca üretim maliyetleri içinde önemli birer kalem olan enerji fiyatlarındaki indirim sanayi kuruluşlarının finansal dengelerinin daha sağlıklı hale gelmesine de ek katkı sağlayacağı yönünde görüş geldi.

İndirimin sanayi üretiminin motivasyonunu artıracağından söz edildi.

Yüksek üretim maliyetleri nedeniyle küresel rekabette sıkıntı çeken firmaların elini az da olsa rahatlatacağına işaret edildi.

Öte taraftan sanayici üretim ile ilgili yeni indirim kararlarını da bekledikleri noktasında çağrı yaptı.

"BİNALARDA KULLANILAN ENERJİ MİKTARI, SANAYİDE KULLANILANDAN DAHA FAZLADIR!"

Gelelim enerji verimliliğine...

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği'nin (VERİMDER) düzenlediği 'VERİMDER Anadolu Buluşmaları'na katıldım.

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre konutlarda, binalarda tüketilen enerjinin sanayide tüketilen enerjiden daha fazla olduğuna ve 20 milyon civarı konut ünitesinin yüzde 80'e yakınının enerjiyi verimsiz tükettiğine vurgu yaptı.

Ardından Prof. Dr. Emre Alkin,"Türkiye enerji politikalarında çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor" dedi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ ORANIN DA DÜŞÜŞ VAR"

Türkiye'de binaların enerji kimliğinin yeteri kadar önemsenmediğine dikkat çekti:

"Dünyanın her yerinde insanlar binaların enerji kimlik belgesini soruyor. Türkiye'de ise her konuyu detaylı incelerken, binaları maalesef önemsemiyoruz. Türkiye'nin enerji politikalarında çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. 2019-2020-2021 yıllarına baktığımızda yerlilik oranının da ve yenilenebilir enerji oranının da hızla düşüş var. Doğalgaza bağımlı hale geldiğimizi görüyoruz. Binalarda enerji verimliliği çalışmalarının doğru yapılması halinde faturalar yüzde 30 - yüzde 40 oranında azaltılabilecektir" dedi.

"Rus doğalgazına en bağımlı ülkenin Türkiye olduğunu söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"Avrupalı meslektaşlıklarımız Rusya ve İran ile yakınlığımız konusunda bizleri eleştiriyor, ancak doğalgazın yüzde 50'sini neredeyse onlardan alıyoruz."

"110 MİLYAR DOLARA KOŞAN BİR ENERJİ TÜKETİMİMİZ VAR"

Enerji tüketiminden bahsetti:

"110 milyar dolara koşan bir enerji tüketimimiz var. İhracatımız rekor kırıyor ancak ithal ettiğimiz ürünlerin birim değeri ihraç ettiğimiz ürünlerin birim değerinden ortalama yüzde 32 daha fazla. İhraç ettikçe dış ticaret açığı veriyormuşuz gibi oluyor. Bunu çözmemizin bir yolu ara malı ithalatımızı yarıya kadar indirecek çalışmalar yapmak."

Sanayiciye çağrı yaptı:

"Enerjiyle alakalı hızlı iniş çıkışların olacağı bir sürece girilirken ve enflasyonun küresel etkisinin süreceği bilinciyle firmaların kendilerine uygun bir endeksleme yaparak öngörülerde bulunması gerekiyor."

"ENERJİ FATURASI 100 MİLYAR DOLARI GEÇTİ"

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz ise, Türkiye'nin enerji faturasına değindi:

"2021 yılında 60 milyar dolar olan Türkiye'nin enerji faturası, geçen yıl 100 milyar doları geçti. Türkiye enerji alanında yüzde 70 oranında dışa bağımlı. Enerji maliyetleri kadar enerjiye ulaşım konusunda da zor bir dönemden geçiliyor. Binalarımızda yüzde 80 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı enerji harcıyoruz. Ülkemizde yaklaşık 25 milyona yakın konut yer alıyor. Bunların da yüzde 70'den fazlasının enerji verimliliğine sahip olmadığını görüyoruz. 25 milyon konutta enerji verimliliğini sağlamış olsaydık, her yıl en azından ülke ekonomisine en az 10-12 milyar dolarlık bir kazanç sağlamış olabilirdik."

Özetle...

Enerji tasarrufu konusunda ancak yüzde 65'lik dilimde farkındalık oluştuğuna dikkat çekildi.

2022 yılının Şubat ayında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı neredeyse sıfır enerjili binalar yönetmeliğini yayımladı.

Buna göre, 1 Ocak 2023 itibariyle 5 bin metrekare inşaat alanı olan tüm yapıların artık neredeyse sıfır enerjili bina konseptinde yapılması gerekiyor.

En az yüzde 5 oranında o binalarda yenilebilir enerjinin de kullanılması gerekiyor.

1 Ocak 2025'te bu sınır 2 bin metrekareye düşecek ve yüzde 10 yenilenebilir enerji kullanılması şartı getirilecek.

Binalarda doğru yapılan enerji verimliliği uygulamaları ile en az 3 - 5 yıl arasında kendini amorti ettiğine de değinildi.

Unutmayalım ki, ülkemizde her yıl tüketilen enerji maliyetleri ekonomi üzerinde yük oluşturmakta.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları