Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da ihracatçının morali bozuk!

2024.01.27 20:48 - Son Güncellenme: 2024.01.27 20:48
A

Bugün kimi görsem herkesin ağzında aynı isim ve aynı cümle vardı.

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve döviz kuru açıklaması...

Niye mi?

Bakan Şimşek'ten ihracatçıya döviz kuru mesajı geldi.

Açıkçası bu duruma ihracatçıların morali kötü bozulmuş.

Önce hatırlayalım...

İhracat performansı ve kurun seyri üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı talep olup kurun önemli bir etkisi yoktur. 2003-13 döneminde nominal sepet kur yıllık ortalama yüzde 3,3; reel ihracatımız yüzde 7,1 artmıştır. 2018-23 döneminde ise kur yüzde 36,4 artarken, ihracatımız sadece yüzde 5 artmıştır. Dünya ticaretinden daha çok pay almak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ancak verimlilik artışı, inovasyon, yüksek katma değer ve markalaşma ile mümkündür" paylaşımı yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in paylaşımından birkaç gün önce de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin açıklaması vardı.

Başkan Gültepe, döviz kuruna dikkat çekmişti.

Yüzde 45'i vurgulamıştı.

Rekabet konusunda girdi maliyetleriyle dövizin paralel gitmesi gerektiğine değinmişti.

İhracatta rekabetin sağlanması ve maliyet artışlarıyla başa çıkılması için yılsonunda dolar kurunun yüzde 45 artması gerektiğini ve para politikasında dengenin sağlanması olduğunu vurgulamıştı.

İhracatçılar olarak ekstra farklı bir dolar kuru istemediklerini, son bir yılda sadece işçi maliyetlerinin yüzde 105 arttığını,  doların yüzde 60 yükseldiğini ve yüzde 45'lik bir fark olduğunu belirtmişti.

Hatta döviz kurunun dengeye oturtulmadığı taktirde ithalatçı olmayan sektörlerde dahi ithalat yapmaya başlandığına dikkat çekmişti.

Sebebini kur politikasının düşük kalması olarak yorumlamıştı.

İhracatçılar, mevcut döviz kurları nedeniyle var olan taleplere bile cevap veremediklerinden yakınıyorlar.

Fiyat tutturamadıklarını, fiyat veremediklerini ve bütçe yapamadıklarını belirtiyorlar.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin değerlendirmelerine paralel olarak girdi maliyetleri artarken dolar kurundaki artışın yüzde 60 seviyesinde kaldığını hatırlatıyorlar.

Kimi yerel seçimlere vurgu yapıyor ve dolar kuru üzerindeki baskının devam ettiğini söylüyor.

Özetle...

İhracatçı rekabetçiliğini koruyan döviz kuruna ihtiyaç olduğunu ve dolar kurunun üzerindeki baskıya son verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları