Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da arsalar havada uçuşuyor!

2022.09.19 18:34 - Son Güncellenme: 2022.09.19 18:53
A

Şaka şaka...

Bursa'da ev yapacak arazi yok!

Neden mi?

İnşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı süreç verilere de yansımaya başladı.

Piyasalardaki olumsuz tablonun çok daha büyük olduğu konusunda sektör paydaşlarının hemfikir olduğunu görüyoruz. 

Çünkü inşaat sektöründe firmalar finansmana ulaşamıyor.

Pandemi döneminde inşaat firmaları önlerini göremedikleri için yatırımlara bir süre ara vermişlerdi. 

Konut stoğunun tükenmesi ve talep artışı derken, dolayısıyla fiyat yükselmesine neden olmuştu.

Sektör temsilcilerine göre, Bursa'da imara açılacak arsa sayısındaki azalma konut yapımını ve dolayısıyla fiyatları etkiliyor.

İmarlı arsanın kalmayışı bu da üretimi durduran bir şey olarak belirtiliyor. 

"Bursa'da ev yapılacak arsa çok fazla kalmadı" diyen inşaatçılar, imarlı arsa kalmayınca birçok müteahhidin şu anda beklemede olduğunu yani ya yer bulamadığını ya da şartların ağırlaştığını söylüyor. 

Gündemden düşmeyen diğer bir soru...


Önümüzdeki süreçte konut fiyatları artacak mı yoksa azalacak mı? 

Artan fiyatlar nedeniyle barınma sorunu yaşayan birçok kişi bu sorunun cevabını arıyor.

Durum bu haldeyken...

Fiyatların düşüp düşmemesi tamamen arz talep dengesi ile alakalı eğer arz artarsa fiyatlarda durma sağlanabilir.

Ama arz artmaz ve talep artarsa fiyatlarda düşme olmaz bu bir gerçek.

Ced İnş. Gayrimenkul Dış Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Demirkan ile inşaat sektörünün mevcut durumunu ve finansmana erişimi konuştuk ve inşaat maliyetlerini analiz etmeye çalıştık.

Sohbetimizde Cemal Demirkan'ın önemli tespitleri oldu. 


İnşaat sektöründe ihtiyacı olan müteahhidin kesinlikle finansmana ulaşamadığına dikkat çeken Cemal Demirkan, sorunların temel nedeni olarak sıkça vurguladığımız bankaların kredi verme konusunda iştahlı olmadığını söylüyor. 


İnşaat maliyeti ile gelir arasındaki makasın iyice açıldığını ifade eden Cemal Demirkan, "Özellikle döviz kuruna bağlı olarak girdi miktarlarındaki artışlar ve finansmana erişim inşaatçıyı üretim konusunda ciddi endişelere yöneltiyor. Bu durum sektörü doğrudan etkiliyor ve sektörde daralmaya yol açıyor. Şu an bankalar kredi vermiyor. Bankaların iştahı yok ve en çok sıkıntı yaşadığımız alan krediler konusudur. Çünkü finans olmayınca sektör ilerlemiyor" diyor.

İnşaat maliyelerinin artması hakkında öngörülerini paylaşan sektör temsilcileri gibi inşaat maliyetlerinin önümüzdeki dönemlerde düşme ihtimalinin olmadığı kanısındayım.

Özetle yüksek maliyet ortamında motivasyonunu sağlamak adına finansman noktasında daha fazla adımlar atılması gerekiyor.

Dönelim tekrar Cemal Demirkan ile sohbetimize...

Bankaların müteahhit firmalar için kesenin ağzını açmadığını söyleyen Cemal Demirkan, sektörün yüzde 30 kapasite ile çalıştığını ve yüzde 70 civarında müteahhit firmanın piyasadan çekildiğine değindi. 

Öte taraftan öz kaynak gücü olanların sektörde devam ettiğini de ifade ediyor. 

Aynı zamanda konut arzında geri çekilme ve Bursa'da alınan yapı ruhsatlarının son derece düşük seviyede olduğuna dikkat çekiyor.

"En büyük etken konut fiyatlarının artması, arzın düşmesi ve mevcutta talebi karşılayacak bölgelerde yeterli inşaat olmamasıdır. Bursa'daki en büyük sıkıntımızda inşaat yapılacak bölge yok. Arsa arzında da çok büyük bir düşüş var, yeni imarlı bölge oluşturulmuyor. Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntı problem teşkil ediyor. Alınan karar gereği ada bütünlüğü sağlayamayan müteahhit firmalar kentsel dönüşüm projesi içerisinde yer alamıyor ve parsel bazlı proje gerçekleştiremiyor. Bu durum arza dayalı bir problem ve orada da bir tıkanma söz konusu."

Ve ekledi:

"Diğer problemimiz finansa dayalı. Bankaların müteahhit firma ve bireysel tüketiciye finansmana erişimde zorluklar çıkardığını söyleyebiliriz. Bankalar bireysel tüketicilere kredi noktasında zorluk çıkarıyorlar. Zaten BDDK'nın almış olduğu bir karar var. Bankalar istediği gibi konut kredisi kullandıramıyor. Ayrıca kamu bankaları konut kredilerini 500 bin TL ile sınırlamış durumda. Bugün 1 milyon TL' ye daire satmaya kalktığınızda, konut alıcısı bankadan en fazla 500 bin TL kredi kullanabiliyor. Hatta bazı bankaların 150 bin TL sınır koyduklarını duyuyoruz. Özel bankalar yüksek faiz oranlarıyla kredi veriyor, fakat haliyle bireysel tüketici bu oranlarla kredi çekmek istemiyor. Piyasanın yaşadığı sıkıntı böyle giderse inşaat sektörü hacimsel büyüme anlamında sıkıntı yaşayacaktır. 2023 yılının oldukça sancılı geçeceğini ve çözüm üretilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Biraz da mevcut tablonun yansımalarına bakalım.

TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 6,46, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 114,74 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,29, işçilik endeksi yüzde 27,57 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,46, işçilik endeksi yüzde 83,89 arttı.

Sizce...

İnşaat için hep stratejik bir sektör diyoruz ama bunun önemini kavradık mı?

GAYRİMENKULCÜLERİN GÜNDEMİ SEÇİM

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) komite seçimleri için 'Gayrimenkul Acenteleri ve Benzeri Faaliyetleri' sürdüren 54. Komite aday gruplar çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

BTSO 54. Komite için iki aday çalışma grubu var.

BTSO 54.Komiteye aday olan çalışma grubundan Göksel Birsen, Özkan Aydemir, İsmail Duyar, Çağatay Gümüşyay, Serkan Eker, Serkan Üçdal, Emrah Şimşek ve Suat Kaya, "Şehir de bizim, meslek de bizim geliyoruz" mesajı verdiler.

Diğer Çalışma Grubu Hüseyin Çiftliklioğlu, Rıdvan Hasırcı, Serkan Gök, Mustafa Ferik ve Haldun Kural'dan oluşuyor ve şu mesajın altını çiziyorlar:
"Sözde değil özde hizmet, hep destek tam destek anlayışıyla sektörümüzü layık olduğu yere taşımak tek amacımızdır."
 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları