Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da 14 bin 916 mükellef incelendi!

2023.12.25 20:24 - Son Güncellenme: 2023.12.25 20:24
A

Ben bugün Vergi Müfettişleri Derneği Bursa Şubesi'nin 1. Olağan Genel Kurul'una değineceğim.

Fahri Eşmebaşı, tek aday olduğu olağan genel kurulda başkanlığa seçildi.

1975 yılında Ankara'da kurulan Vergi Müfettişleri Derneği, 5 bin 500'ü aşkın vergi müfettişlerinden oluşan üye yapısı var.

Sonrasında Adana, İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Kocaeli, Konya ve Bursa olmak üzere şubeleşmeye devam ediyor.

Vergi Müfettişleri Derneği, Vergi Denetim Kurulu'nda görevli vergi müfettişlerinin sivil toplum alanında tek temsilcisi olarak anılıyor.

Başkan Fahri Eşmebaşı konuşmasında, Türkiye ve dünya ticaret eğilimlerinin sürekli değişmesi ve beraberinde değişen vergi mevzuatı, teknolojik gelişmeler, ticaretin globalleşmesi gibi birçok gelişmenin Vergi Denetim Kurulu ve vergi müfettişlerini güncel kalmaya mecbur bıraktığından bahsetti.

Vergi Denetim Kurulu'na dikkat çekti:

"Vergi Denetim Kurulu eşsiz bir okul niteliğinde olup, geçmişte olduğu gibi bugün de gerek kamuya gerek özel sektöre üst düzey yönetici yetiştirme misyonunu sürdürmektedir. Zira mesleğe girişdeki zorlu sınav süreçleri, yetiştirilmesinde uzun süreli verilen eğitimler, alınan devlet terbiyesi, kazandırılan muhakeme yeteneği ve meslekteki tecrübe ve özellikle birçok farklı sektöre yönelik yapılan incelemeler neticesinde elde edilen birikimler temel kazanımlardır."

Ardından 2022 yılında Türkiye genelinde 77 bin 610 mükellef incelendiğine değindi:

"İncelenen mükellefler için tarhı istenilen toplam vergi ve ceza tutarı 76.668.161.834 TL'dir."

Vergi Denetim Kurulu'nun Bursa'nın da aralarında bulunduğu 9 ilde teşkilatı bulunduğunu söyledi. 

Bursa'ya dikkat çekti:

"Daire Başkanlıklarının yetki alanındaki illerde incelemeler turne marifetiyle yerine getirmektedir. Bu çerçevede Bursa iline bağlı 14 il bulunmakta olup, ayrıca 2023 yılında toplam 44 ayrı ile vergi müfettişi görevlendirmiştir. Bursa Daire Başkanlığı'nda yapılan görevlendirmeler sonucunda 2022 ve 2023 yıllarında toplam 14 bin 916 mükellef incelenmiştir."

Vergide adaletin altını çizdi:

"Denetimin en önemli özelliği yarattığı dışsallığı ve mükellef nezdinde bıraktığı adalet duygusudur. Bu anlamda ölçümüz rapor sayımız ve önerdiğimiz tarhiyat değil, ölçümüz her zaman adalet ve tarafsız incelemeler olacaktır. Zira anayasamız ve kanunlarımız bize bunu emretmektedir."

Anayasa Madde 73'ü vurguladı:

"Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere malî gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır."

Son olarak...

Dikkat çekmek istediğim diğer bir konu ise, vergi müfettişlerinin özlük haklarında iyileştirme talepleri...

Aslında uzun zamandır konuşulan bir konu.

Vergi müfettişleri uzun süredir özlük haklarıyla ilgili sorunlar yaşıyor!

Bugün olağan genel kurulda sohbet ederken tekrar gündeme geldi.

Her yıl milyarlarca lira vergi kaçağını tespit eden vergi müfettişleri, özlük haklarında bir iyileşme olmadığı için yetişmiş vergi müfettişlerinin özel sektöre geçmeye başladığından bahsedildi.

Denetim elemanlarının meslekte yetiştirilmelerinin uzun yıllar sürdüğü ve büyük maliyetlere neden olduğu dikkate alındığında yetişmiş insan kaynağının kaybedilmesine dikkat çekildi.

Vergi müfettişlerinin çok zorlu bir sürecin ve ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile atandığını söyleyerek, müfettişlerin vergi kaçakçılığıyla hazineyi zarara uğratan suç şebekeleriyle mücadele ettiğini de hatırlattılar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları