Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bitsin bu 'Schengen' çilesi!

2023.04.28 21:06 - Son Güncellenme: 2023.04.28 21:06
A

"Schengen çilesi hiç bitmeyecek mi?" derken...

Bitmeyen 'Schengen' çilesi devam ediyor.

Avrupa ile ticaret yapan Türk iş insanları yıllardır vize sorunu yaşıyor.

Avrupa Birliği sınırları içinde dolaşımı sağlayan Schengen vizesi, hala iş insanları için büyük bir sorun teşkil ediyor.

Hatta birçok iş insanının vizelerde yaşanan sorunlardan dolayı fuar ve seyahat programlarını kaçırmak zorunda kaldığı ve müşterileri ile iş görüşmelerinin aksadığından bahsediliyor.

Hiçbir mantığı olmayan bu vize sorununun çözülmesi zaten yıllardır dile getiriliyor.

Fakat bu sefer seyahat acentaları da ciddi şekilde nasibini aldı.

BURSA'DAN CEVAP VAR!

Acentelerin durumunu Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile konuştum.

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu ve TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker ile görüştüm.

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu'na gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini sordum.

Schengen vize sorununun çözülmesi gerektiğini, başvurularda yaşanan sıkıntıların seyahat acentelerinin faaliyetlerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Schengen başvurularında uzun süredir yaşanan sıkıntılar hem iş insanlarını hem acenteleri hem vatandaşları ve hem de kongrelere katılacak akademisyenlere vize verilmemesinin zor durumda bıraktığını ve mağduriyet yaşattığından söz etti.

Konuşulanlar arasında seçim süreci algısı yönünde duyumlar aldıklarını da ekledi.

"Bu konuda acentelerimiz zorluk yaşıyor. Yaşanan en büyük sorun vizelere yanıt sürelerinin zamanında verilmemesi ve randevu verilmeyip neden belirtilmemesidir. Konsolosluklardan net açıklama alamıyoruz. Şuanda belirsizlik var denilebilir ve gelecek cevaplar haftaları bulabiliyor. Bu tür olumsuz durumlar sonucunda da turizm faaliyetlerinde aksamalar oluşuyor. Seyahat acentelerinin ve vatandaşların karşı karşıya kaldığı Schengen vizesi sorununun önümüzdeki süreçlerde çözüme kavuşturulmasına yönelik adımların atılmasını istiyoruz."

TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker ile talep artışlarından bahsettik.

Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrası turizmde ciddi bir artış olduğuna ve yüksek talep oluştuğuna vurgu yaptı.

Net bir açıklama olmadığını ve konsolosluklardan vize randevuları alınamadığını belirtti.

"Türkiye'den yurtdışına özellikle öğrenci ve turizm bazında da talep artışı var. Sadece Türkiye'den değil, dünyadan talep var."

Son olarak...

Vize sorununun gerekçelerini sordum:

"Ana gerekçe olarak talebin artmasından dolayı personelin yetişememesi diyorlar."

Özetle...

Schengen vize sorunu değişmiyor.

Yüksek talep nedeniyle randevu alınamadığına tekrar dikkat çekelim.

Kısacası,

Schengen vize çilesi bitmiyor.

Ülke büyükelçilikleri belli sayıda vize randevusu veriyor ya da vermiyor.

Demem o ki,

Atık herkesim yaka silkiyor.

Bursalı iş insanlarından seyahat acentelerine ve vatandaşa kadar her kesim, Schengen bölgesine planlanan seyahatler için yapılan vize başvurularında uzayan bekleme süresi ve artan ret cevaplarından şikâyetçi.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları