Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bir zam daha...

2022.09.01 18:50 - Son Güncellenme: 2022.09.01 18:50
A

Bu sabah İstanbullu bir sanayiciden bir mesaj geldi.

"Bir zam daha... Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50 zam! Bu kış sanayici için yine zor geçecek" diyordu.

Sanayici endişeli!

Sanayici kadar vatandaşta endişeli!

Nasıl endişeli olmasın?

Enerji fiyatları katlanmış durumda.

KONUTTA YÜZDE 20, SANAYİDE YÜZDE 50

Sanayide kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 50,8, konutlarda yüzde 20,4, KOBİ'lerde yüzde 47,6, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 oranında artışa gidildi.

Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayide yüzde 50, ticarethane abonelerinin tarifesine yüzde 30 zam yapıldı.

Böylece sanayi abonelerine son yapılan yüzde 50,8 oranındaki zamla 2022 yılında yapılan toplam zam yüzde 273'e yükselirken, ticarethane abonelerine son yapılan yüzde 47,6 oranındaki zamla birlikte 2022 yılı içerisinde yapılan toplam zam oranı yüzde 224'e çıktı.

Gözler yeniden elektrik ve doğalgaz zamlarına çevrilince ve beraberinde sanayicinin haklı endişesi sonrası konuya biraz detaylı bakalım istedim.

SANAYİCİYİ ELEKTRİK ÇARPTI!

Velhasıl demem o ki, Bursalı sanayicileri aradım.

Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi Türkiye sanayisini vurmaya devam ediyor.

"Yıl bitmeden elektrik ve doğalgaza zam gelmeye devam ediyor" dedim.

Son 1 yıl içinde doğalgazda yüzde 347 ve elektrikte yüzde 458'in üzerindeki fiyat artışı, sanayicinin yükünü zorlu üretim şartlarında iyice arttırdı.

Sanayiciler, sanayi ve ticarethanelere yapılan zamlar hayat pahalılığının daha da artıracağını öne sürüyor.

Aynı zamanda sanayiciler, üretim ve ihracatta ciddi kayıplar yaşanmaması için enerji fiyatlarında düzenleme talep ediyor.

Paylaşımlar arasında, enerji maliyetlerindeki artışın sürmesinin yurt dışı pazarlarında rekabet gücünü azaltacağı yönünde.

BDDK'nın 2022 yılı Temmuz sonu itibarıyla açıkladığı 'KOBİ Kredileri' raporuna göre, KOBİ'lerin 1,5 trilyon liralık borç yükü var.

Zaten yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artış ile KOBİ'lerin finansman giderleri artarken, öz kaynakları azalıyor ve bankalara olan borç katlanarak büyüyor.  

İş dünyası, döviz kurunun hızlı değişmesiyle artık çok sık plan değişikliği yaptıklarını vurguluyor.

Elektrik ve doğalgazda yapılan zamların enflasyonu etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu.

"Maalesef artık çok kısa periyotlarla hesap yapmak durumundayız. Her an maliyetler değişiyor, artık yıllık plan yapamıyoruz ve planlarımızı sürekli revize ediyoruz. Şu anda sanayicinin ve ihracatçının en büyük problemlerinden biri de enflasyon muhasebesi" diye değerlendirme yapıyorlar.

Zaten uzunca bir süredir kredi erişiminde sıkıntı çeken iş dünyası,  krediyi eskisi gibi rahat bulmayacakları endişesi de yaşadıklarını hatırlatıyorlar.

Yatırımların artması ve üretim kapasitesinin yükselmesi için sanayicinin yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurgulayan Bursalı sanayiciler, girdi maliyetleri ve finansmana erişim gibi önemli konular karşısında çözüm arayışını sürdürdüklerini, sanayi üretimini doğrudan etkileyecek olan enerji maliyetlerindeki artışların ciddi etkiler yaratacağını ve ekonominin geneline yansıyacağını da vurguluyorlar.

"PİYASALARDA KARIŞIKLIK YARATACAK"

Kayapa OSB Başkanı Yalçın Toy, peş peşe gelen zamların ana girdi maliyetleri etkileyeceğini ve tüketiciye yansıyacağını söyledi. Yalçın Toy, alternatifi olmayan ana girdilerden biri olan ve üretimde kullanılan enerjinin yine piyasalarda bir karışıklık yaratacağını da ekledi.

"MALİYET HESABI YAPAMIYORUZ"

RUMELİSİAD Başkanı Zarif Alp, piyasadaki belirsizliklerin üreticiyi etkilediğini, maliyet hesabı yapmakta zorlandıklarını, ihracatı etkileyeceğini ve firmaların yılsonu karlılıklarını düşüreceğine değindi.

"ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, ekonominin kendi kurallarına bağlı kararların bir an önce alınması gerektiğine, belirsizliklerden arınarak sanayiciye öngörülebilir ortam yaratılmasına, üretim ve ihracat için çözüm üretilmesine dikkat çekti.

"TEDBİRLER ALINMASI GEREKİYOR"

BARSİAD Başkanı Arif Demirören, hükümetin acil tedbirler alması gerektiğine ve ikili görüşmelerle alınan enerji tedarikinin serbest piyasa haline getirilmesi gerektiğine işaret etti.

"FİYAT ARTIŞLARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR"

TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel ise, doğalgaz ve elektrikteki son fiyat artışlarının sanayicinin yükünü iyice artırdığını, güçlü rekabetçilik için fiyat artışlarının gözden geçirilmesi ve tarifelerin vergilerden arındırılması gerektiğini vurguladı.

Sonuç olarak...

Sanayiciler dış pazarlarda rekabet gücünü zorlayan, üretim ve tedarikte sıkıntılara neden olan bu zamların gözden geçirilmesini talep ediyor.

İşte bu süreçte artan maliyetler bir kısım sanayiciyi küstürür hale getirdi.

Ve şimdilerde yeniden yükselen elektrik ve doğalgaz zamlarını konuşur olduk.

Bu arada piyasanın enflasyon beklentisi yüzde 81'e çıktı.

TÜİK, ağustos ayı enflasyon verilerini 5 Eylül Pazartesi günü açıklayacak.

Bloomberg HT'nin ağustos ayı anketine göre, enflasyonun aylık 2,1, yıllık yüzde 81,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Öte taraftan Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırım ve ambargolar sebebiyle Batı devletlerinde elektrik faturalarına 10 kat zam yansıdı ve enerji krizine sebep oldu. Bu arada Avrupa Birliği ve ABD, enerji kriziyle baş başa kaldı.

Enerji krizi Avrupa'da kepenk kapattırır hale geldi.

ABD'de ise vatandaşlardan elektrikli arabaların şarj edilmemesi ve klimaların daha az kullanılması talep edildi.

Bu sene kış mevsiminin çok soğuk geçeceği öngörülüyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları