Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bakan Nebati neden sessiz?

2022.08.01 17:41 - Son Güncellenme: 2022.08.01 17:46
A

İş dünyasıyla sık sık bir araya gelen ve ekonomi yönetimine yönelik demeçleri ile gündeme gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son günlerde sessizliğe gömüldü.

Bakan Nureddin Nebati'nin sessizliğinde ise, bu aralar iş dünyasıyla iletişimi Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu devraldı.

Oysaki zor günler geçiren iş dünyasının ışığa ihtiyacı varken, moral mesajları ile Bakan Nebati neden sessiz kalıyor?

Bu soru da ekonomi gündeminde ayrı bir merak konusu oldu.

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi; iş dünyasının gündeminde finansman ihtiyacı, bankalar, Eximbank, ticari ve diğer krediler sorunu sıcaklığını korumaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'da iş dünyasında bir süredir yaşanan krediye erişim tartışmalarına İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısında yanıt verdi.

Banka kredilerine ulaşmanın zorlaştığı ve sanayicinin kredi taleplerinin karşılanmadığı bir dönemde Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun konuşmaları ise,  iş dünyasını kızdırdı.

Dikkat çeken bir nokta da şirketlerin yurtdışındaki döviz varlıkları oldu.

Bankacılık sektörünün 1 trilyon liralık kaynak yarattığını ifade eden Kavcıoğlu, "Kredi alamayan iş adamları vardır ama bunlar yüksek oranda dövizleri olduğu halde döviz alanlardır" sözleriyle ekonomi dünyasında uzun süre yer edinecek bir tartışmayı gündeme taşıdı.

TCMB verilerine göre, son zamanlarda yükselişte olan ticari kredi faizleri geçtiğimiz hafta yüzde 29,74 ile 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Sanayiciler krediye erişimin zor olduğunu ve faizlerin yüzde 50'yi aştığını ifade ederken, Şahap Kavcıoğlu sanayicinin kullandığı kredi ile döviz aldığını ve stokçuluk yaptığını iddia etti.

 500 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Türkiye'nin bütün oda ve borsalarında hangi sanayicinin döviz aldığının listelerinin de elinde olduğunu iddia eden Başkan Kavcıoğlu, 500 milyar dolar iddiasında da bulundu.

Başkan Kavcıoğlu'nun iddiası şöyle devam etti:

"Şirketlerin yurtdışında kayıtsız 500 milyar doları var deniyor. Yüzde 90'ı yalan olsa yüzde 10'u doğru olsa 50 milyar dolar. Bu paraları bozdurmalılar. İhracatçı sıfır faizle verilen Eximbank kredilerini sanayici alıp döviz aldı. Eximbank'tan kullanılan krediyi TL olarak alıyor vadesi gelince yine piyasadan döviz alıp ödüyor. Bu kurulu düzen değişiyor. Herkese ulaşılabilir kredi sağlıyoruz. Türkiye finansmanda tarihi dönemi yaşıyor. Yüzde 50 faiz oranı yok. 2021'de faiz düşürmeye devam ettiğimiz dönemde kredilerde artış yaşandı."  

Kavcıoğlu kredi kullanım oranının arttığını söyledi ve sordu:

"KİM ALDI BU KREDİLERİ?"

Bu sözlere itiraz eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ben bunları Türk sanayisi adına çok tehlikeli ithamlar olarak buluyorum. Türk sanayicisinin üretimi ve tedarikini stok mantığıyla ele alan bir merkez bankası anlayışı başlayacak olursa bu aramızdaki görüşün çok ciddi bir kutuplaşmaya gittiğini gösterir. Talihsiz bir söylem oldu" dedi.

Bir diğer konu ise kredi maliyetleri...

Kavcıoğlu, sanayicilere kredi maliyetlerinin düşük olduğunu ve sanayicinin özel bankalardan yüzde 22'nin üzerinde faiz ile kredi almaması gerektiğini ifade etti.

Bunun üzerine Erdal Bahçıvan, "Bugünün Borsası yüzde 35-40-45 arasında faizlerle kredi aldığını söyleyen sanayici dostlarımızdan mesajlar almış durumdayım. Ayrıca, Eximbank'ın maalesef reeskont kredilerini kaynak yetersizliği nedeniyle alamayan sanayicilerimizden de çok sayıda mesaj aldım" dedi.

SANAYİCİ NE DİYOR?

Fiyat artışlarının işletme sermaye ihtiyacını çok artırdığını söyleyen sanayiciler, özel ve kamu bankalarının kredi musluğunu kapattığının altını çiziyor.

Sanayici, Başkan Kavcıoğlu'nun 'böyle bir faiz yok' açıklamasını anlamadıklarını söylüyor!

Sanayici, bugün bankalardaki faiz oranının yüzde 40-50 arasında olduğunu ifade ediyor!

Sanayici, bankaların taleplere karşılık vermesini istiyor!

Sanayici, onaylanmış kredi musluklarının açılmasını istiyor!

Sanayici, yatırım, üretim ve istihdam için destek istiyor!

Sanayici, enflasyonu düşürmek istiyor!

Sanayici, sevk kredilerinin önünün açılmasını istiyor!

Sanayici, empati istiyor!

Sanayici, "finansman ihtiyacı sanayicinin en önemli ihtiyacı" diyor.

Ve sanayici, "Eğer ihracat ve sanayide büyüme varsa daha fazla krediye ihtiyaç var demektir" diyor!

Son olarak;

Sanayi kuruluşları işleri yok diye batmazlar, nakit akışlarını yönetemezlerse batarlar.

Ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, iş dünyasına nasıl bir mesaj verecek?


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları