Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Altın tahmini hesapları şaşırttı!

2022.09.23 18:09 - Son Güncellenme: 2022.09.23 18:11
A

Risk yönetimi her geçen gün daha da önemli bir hâl alıyor.

Doğru şekilde yönetilemeyen risklerin sonucunda krizlerle yüzleşmek kaçınılmaz oluyor.

Ekonomik riskler, piyasa riski, kredi riski, yatırım riski, enflasyon riski, likidite riski, faiz oranı riski, döviz kuru riski olmak üzere farklı yatırım riski türleri sıralanabilir.

Ve bunların hepsi yatırımdan beklenen kârdan ziyade zarar olasılığı veya belirsizliği olarak tanımlanabilir.

Ama son yıllarda yaşanan tüm bu riskler daha da zorlayıcı olmaya devam ediyor.

Çünkü ekonomideki belirsizliğin etkisi her geçen gün katlanarak artıyor.

Bu arada şunu da hatırlatayım...

Küresel piyasalarda merkez bankalarının yankısı sürüyor.

Başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere, çok sayıda merkez bankasının faiz artırmasının ardından küresel tahvil getirileri yükselişe geçti ve son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Küresel piyasalarda dolar güçlenirken, Dolar/TL kuru da rekor seviyesini yeniledi.

Dolar/TL kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararının ardından gördüğü 18,4026 seviyesini aşarak yeni rekor seviyeye yükseldi.

Dolar, Euro ve sterlin başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında da güçlendi.

Peki, sizce en iyi yatırım aracı hangisi?

Türkiye'de özellikle son 10 yılda en çok kazandıran yatırım aracı olarak altın gösteriliyor.

Altın, uzun vadede yatırım yapıldığında büyük getirileri olan bir yatırım aracı...

Son yıllar içerisinde en çok kazandıran diğer yatırım araçları ise dolar, Euro ve hisse senetleri...

Peki, altın uzun vadede kazandırır mı?

Klasik yatırımlar değer kaybetse bile altının değerini koruma olasılığı yüzyıllar boyunca gelen ve hatta yastık altı altın çok kişinin dillere destan tecrübeleriyle sabittir.

Ayrıca yine yüzyılların tecrübesiyle altın sürekli değerini korumuştur ve bu nedenle uzun vadeli yatırım için ideal olduğu söylenir.

Şu an yatırım için altın alınır mı?

En eski yatırım yöntemlerinden biri olan altın, piyasalardaki dalgalanmalar karşısında daha istikrarlı bir duruş gösterdiği için yatırım yaparken daha güvenli bir zemin arayan yatırımcıların da tercihi oluyor.

Tabii bu görünenin bir kısmı...

HESAPLAR KARIŞTI!

Bir de yaşanan Fed'in enflasyonu dizginlemek için 75 baz puanlık faiz artış kararının ardından altın, birçok merkez bankasının benzer şekilde artışa gitmesiyle dalgalı bir görünüm sundu.

Fed sonrası ons altın 1.656 dolara kadar geri çekildikten sonra 1.660 doların üzerinde alıcı buldu.

Bir süre altının 1.660-1.680 dolar bandında kalması bekleniyor.

Uzmanlara göre, ons altın için aylık görünüm depresif hareketlerin süreceğine işaret ediyor.

Yine uzmanlara göre, yılsonunda gram altında yükseliş beklentisi korunuyor.

Rusya ile Ukrayna arasında artan siyasi endişelerin ve 980.25 TL seviyesinden alınan desteğin etkisiyle gram altında yükselişler görülüyor. Yükselişlerde 1.008 TL direnç olarak izlenebileceğine işaret ediliyor.

Uzun vadede ise altında alım fırsatı gören uzmanlar var.

Birçok uzman yılın son çeyreğinde gramda 1.250 lira ve üzerinde yeni rekorlar beklentisi içinde olduklarını belirtiyor.

ALTIN 1.660-1.680 BANDINDA...

Berkas Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kasap'a piyasaların beklediği Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ardından altın fiyatlarındaki son durumu sordum.

İsmail Kasap, altına yatırım yapmanın ilerleyen zamanda yatırımcıya kazandırabileceğini söyleyerek, yatırımcının altına olan iştahının kabarmaya devam ettiğini hatırlatıyor.   

Fed'in faiz artırımına gitmesinin ons altın için göz ardı edilmesine sebep olsa da, talebin artması neticesinde ons altında ciddi bir hareketlilik söz konusu olabileceğine de işaret ediyor.  

Dolarda süregelen bir güçlenme altını düşürür mü?

Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

Peki, altın için alım fırsatı mı?

"HER DÜŞÜŞ BİR ALIM FIRSATIDIR!"

İsmail Kasap, herkesin merak ettiği o soruyu yanıtladı.

Son 3 ay içerisinde altının ons fiyatı, kademeli düşüşü hızlı bir şekilde yukarıya çekebileceği de sektörde öngörüldüğünü belirtiyor.

Altının ons fiyatının 1.650 dolar bandına kadar gelebileceği beklentileri söz konusu olduğuna değiniyor.

Ve ekliyor:

"Emtia ve forex işlemleri için ons altında ciddi bir alınabilirlik seviyesi söz konusu. Sepet dediğimiz altın, dolar ve Euro gibi ürünler yatırımcıya birden fazla varlığa yatırım yapmayı mümkün kılmaktadır. Sepet yapan kazanır! Döviz, borsa, faiz, altın, fonlar... Yatırımcılar tercihlerinde neyin ön plana çıkacağına karar vermede zorlanırken, yüksek getiri pekâlâ mümkün. Üstelik kontrollü bir riskle... Bunun ilk kuralı, yatırım sepeti oluşturmak diye düşünüyorum. Rusya ile Ukrayna arasında artan siyası endişelerin ve 980.25 TL seviyesinden alınan desteğin etkisiyle gram altında yükselişler görülüyor. Yükselişlerde 1.008 TL direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ve 980.25 seviyesi altı fiyatlamalarda ise 968 ve 953.50 destek oluşturuyor. Uzun vadede ise altında alım fırsatı ve talep var. Ne şart olursa olsun altın yükselişini sürdürecek. Büyük yatırımcıların söylediği gibi, her düşüş bir alım fırsatıdır."

Öte taraftan 'altın' yatırımcılarına uyarı yaptı:

"Kulaktan dolma bilgiler ile hareket edilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Genelde vatandaşlar kendi aralarında konuştukları zaman, kulaktan dolma bilgilerle kendisi hangi ürüne yatırım yapıyorsa veya biriktiriyorsa, karşı tarafa aynı bilgiyi anlatarak o da aynı alışkanlığı kazansın diye söylemde bulunduğunu gözlemliyoruz. Eğer birikim yapmak istiyorsanız, yapılan birikimlerin doğru emtialara yapılması gerekiyor. Örneğin, ben Cumhuriyet altını biriktiren bir birikimciyim, hemen karşımdaki arkadaşa diyorum ki, kesinlikle Cumhuriyet alman lazım. Cumhuriyet kaybettirmiyor. Ya da biri gram altın alıyor, kesinlikle gram altın alman lazım ve gram altın alım-satımda kaybettirmiyor. Kişi kendisi neyi biriktiriyorsa, karşı tarafa da aynısını söylüyor. Bu tamamen yanlış bir uygulama. Hem dünya ekonomisi ve piyasaları açısından hem de Türkiye ekonomisi ve piyasaları açısından belirsiz senaryolar karşısında net konuşmaktan kaçınılması gerekiyor. Çünkü altın piyasası, dünya piyasasının hareketleriyle yön buluyor. Altın kaybettirmez, kazandıran bir yatırım aracıdır. Bu durumda sabırlı olmak, uzun vadede planlama yapmak ve dalgalı seyri iyi yönetmekte fayda var."

Kuyumculardan yeni altın tahmini!

Yatırımcılara tavsiye...

Hesaplarınız şaşmasın!


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları