Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

47 milyon TL'lik proje Bursa'yı sallayacak!

2023.05.30 21:31 - Son Güncellenme: 2023.05.30 22:13
A

Bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla Kestel'in Gözede mevkiinde Uludağ yamaçlarında 'Muradiye Su'nun yanında yeni markası 'Bursa Su' ile üretime devam eden su fabrikasındaydık.

Fakat Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gündemi farklıydı.

Biliyorsunuz ki, uzun zamandır enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve iklim kriziyle mücadele etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.

Aynı zamanda yenilenebilir enerjiyi daha temiz bir Türkiye olarak tanımlarken, enerji ithalatını ve cari açığı azaltmanın güneş enerjisi kullanmaktan geçtiğine de işaret ediliyor.

Hatta üretim maliyetlerindeki yükseliş birçok kuruluş için rekabetçi ortamı etkileyen önemli bir faktör olmaya devam ederken, önlem almaya da teşvik ediyor.

Böylelikle birçok yatırımcı da çevreci bir alternatif olan güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını hızlandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gündem konularından birisi de enerji.

Gün boyu hem su fabrikasını gezdik hem de enerji ihtiyacının tamamının Güneş Enerjisi Santrali'nden (GES) karşılanmasına yönelik çalışmaları dinledik.

BÜYÜKŞEHİR KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK!

Temmuz ayı içerisinde faaliyete geçecek projede gerekli alt yapının kurulduğuna şahit olurken, bu işin ekonomisini de enine boyuna konuşma fırsatı bulduk.

Aldığım notlar beni heyecanlandırdı.

Heyecanlandırdı, çünkü doğru bir strateji ve vizyonla Bursa'nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için yatırımların aralıksız sürmesi hayal değil.

İşte fabrikanın öz tüketiminin GES'lerden karşılanmasına yönelik faaliyetleri Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Su Genel Müdürü İhsan Işık ile konuştuk.

İlk olarak Bursa Su Genel Müdürü İhsan Işık, Bursa Jeotermal A.Ş. Bursa Su tesisleri lisanssız çatı güneş enerjisi santralinden bahsetti.

Ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde her geçen gün önemi biraz daha artan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının giderek yaygınlaştığına değindi.

Ve bu kapsamda...

Bursa Jeotermal A.Ş. kaynak suyu dolum tesisi çatısına, DC 3073,8 KWP - 2400 KWE AC gücünde güneş enerji santrali kurulumu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Aynı zamanda TEDAŞ tarafından kabulü yapıldıktan sonra teslim alınacağından, 2 yıl süresince teknik destek ve garantinin yüklenici firma tarafından sağlanacağından ve sisteme ait bütün bilgi, veri kayıt ve takip cihazı kullanılarak takip edileceğinden söz etti.

"Sözleşmesi 20.02.2023 tarihinde 39.830.508 TL+KDV (47 milyon TL) bedelle imzalanmış olup, 8 Nisan tarihinde kurulumuna başlanan proje kapsamında 5.639 adet 545 W gücünde panel ve 22 adet inverter montajı yapıldı. DC kablo ve AC kablo montajları devam eden projenin devreye alma ve kesin kabul işlemlerini temmuz ayının başında bitirmeyi hedefliyoruz."

Tesis, 2022 verileriyle yıllık 2.832.897 KW elektrik tüketiminin tamamını karşılayacak olup, takriben 779.287 KW enerjinin de sisteme satışı gerçekleştirilecekmiş.

25 yıl çalışması planlanan santralin günümüz koşullarında toplamda yıllık 12 milyon TL ekonomik gelir elde edeceği öngörülmekte.

Ayrıca...

Sistemin amortisman süresi 40 ay olarak hesaplanmış.

Son olarak...

Sistemin kurulması ile yılda 1.536.900 kg karbondioksit salınımı miktarı engellenerek 17.213 adet ağaç dikmeye eşdeğer olacağı notlarım arasında yer alıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları