Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Vergide Uzlaşma Şablonu-2

2022.08.26 08:43 - Son Güncellenme: 2022.08.26 08:43
A

Geçen haftaki vergide uzlaşma ile ilgili yazımın mürekkebi kurumadan 20 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazetede" Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı. Yönetmelikte yer alan değişiklikler maddeler halinde sıralandığında;

Uzlaşma kapsamına vergi ziyaı cezaları ile 5.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları (Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilecek vergi ve kesilecek ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilecek ceza hariç) girmektedir.

• Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenecek olup belirlenen tutarlar Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete'de ilan edilecektir.

Vergi Usul Kanunu'nun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde kesilen vergi ziyaı cezası ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları Yönetmelik kapsamında değildir.

Vergi Müfettişlerince yapılacak vergi incelemelerinde komisyonların oluşumunda; gerek görüldüğü takdirde, uzlaşma komisyonunun beş üyeden teşekkül ettirilmesine karar vermeye Başkanlık yetkili kılınmıştır. Bu durumda diğer iki üye söz konusu komisyonlara üye olabilecekler arasından belirlenecektir.

• Uzlaşma başvurunun Bakanlık bilgi işlem sistemleri üzerinden elektronik ortamda yapılması da mümkün hale getirilmiştir.

Bu yönetmelik değişiklikleri ile uzlaşma kapsamı usulsüzlük ve özel usulsüzlük açısından genişletilmekte gerek komisyon oluşumu gerek ise uzlaşma başvurularının elektronik ortamda yapılabilecek olması olumlu gelişmeler olarak değerlendirilmektedir.

Bu arada, 23 Ağustos Salı günü üst birliğimiz TÜRMOB Yönetim Kurulunca Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası 2016-2022 yılları arasındaki iki dönem Oda Başkanlığımdaki çalışmalar nedeniyle takdim ettikleri plaket için teşekkürlerimi sunarım.

 Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları