Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Merkez Bankasına Bildirimde Geri Adım...

2023.04.24 10:03 - Son Güncellenme: 2023.04.24 10:03
A

Ortalık toz duman. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri yaklaşıyor. İttifaklar, propagandalar, atışmalar....

Bir yandan hepimizi derinden yaralayan dünyada eşi benzeri sık görülmeyen depremlerin acısını yaşamaktayken hayatın devam ettiği gerçeği ile ekonomik kararlar ve gelen tepkiler.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 20 Mart 2023 tarihli yazılı talimatı ile Tüzel Kişilerin Döviz Pozisyon Raporlamasının kapsamı genişletilmiştir. Bu talimatta yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan tüzel kişi firmaların döviz pozisyon raporlarını her ayın ilk 10 iş günü içerisinde, "Özet Döviz Pozisyon Raporu" bildiriminde bulunması istenmiştir.

Bu istek meslek mensupları arasında deyim yerinde ise infiale sebep olmuştur. Bu bildirime en alt rakamlardan tabi olan firmaların halka açık ve raporlamaları her ayın bitiminde hazır olan büyük ölçekli firmalarla aynı kategoride değerlendirilmesi masa başından alınmış bir kararın göstergesi olarak yorumlanmıştır.

Oysa ki; küçük ölçekli firmaların defter kayıtlarının girilip aylık KDV bildirimlerinin takip eden ayın 28'ine yetiştirilmesinde bile zorlanılırken, takip eden ayın ilk on iş günü içinde böyle bir bildirim imkânsız ötesi olacaktı.

Neyse ki; bu konudaki serzenişler ile başta meslek çatı örgütü Türmob yönetimi tarafından yapılan gerekli girişimler sonucu 12 Nisan 2023 tarihli yazı ile Merkez Bankası bu konuda bir anlamda iyileştirmeler yapmıştır. Şöyle ki;

Raporlama yükümlülüğü kapsamına girecek firmaların belirlenmesinde esas alınan, yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi alt sınırı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye yükseltilmiştir.

Aylık özet döviz pozisyon raporu için bildirim süresi "takip eden ayın ilk 10 iş günü" yerine "takip eden ayın son günü" olarak değiştirilmiştir.

Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmaların raporlama yükümlülüğü 2024 yılı ocak ayına ilişkin raporla başlamak üzere ertelenmiştir.

Yurt içi tüm bankalardaki nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için ise Mart ve Nisan 2023 aylarına ilişkin raporlamaların en geç bildirim süresi 30 Haziran 2023'e uzatılmıştır.

Yapılan bu değişiklikler bilginin kaynağında olan, ancak zamanla yarışan meslek mensuplarını bir nebze olsun rahatlatmıştır. Bu ve benzeri kararlarda idarenin paydaşı olan ve özellikle iş yükü verdiği meslek mensuplarının çatı örgütü Türmob ile iş birliği yaparak netice alması daha anlamlı olacaktır.

Bu vesile ile geride bıraktığımız Ramazan Bayramınızı geçmişte olsa kutlar, şeker tadında nice bayramlara sağlıkla ulaşmayı dilerim.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları