Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

KDV'de isteğe bağlı tam tevkifat uygulaması

2022.05.06 08:50 - Son Güncellenme: 2022.05.06 08:50
A

21 Nisan 2022 Tarih ve 31816 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "K.D.V. Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 41 Seri No.lu Tebliğ"in 2. Maddesi ile K.D.V.'de İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması getirilmiştir.

Öncelikle vergide tevkifat uygulamasının bir güvenlik müessesesi olduğunu ve vergi idaresinin mükelleflerin emanetinde olan katma değer vergisinin tahsilini yine bir diğer mükellef olan mal veya hizmet alıcısından talep ederek tahsilini garanti altına almak olduğunu belirtmek isterim.

Vergi idaresinin bugüne kadar K.D.V. 'de tevkifat uygulamasını belirli sektörlerde "Tam Tevkifat" ve "Kısmi Tevkifat" olarak çeşitli oranlarda uyguladığını ve oranlarda zaman zaman değişiklikler yaptığını, dolayısıyla yetkisini kullandığını gördük.

K.D.V.'de Tevkifat sistemi değişiklikleri ile uygulaması sürerken "İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması" nereden çıktı, neden böyle bir uygulamaya gerek duyuldu diyenleriniz olabilir. İlk başta iş dünyasının Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nurettin Nebati' den ısrarlı istekleri konuyu gündeme getirdi. Neydi bu ısrarlı istekler?

Firmaların gerek kendileri, gerekse mal veya hizmet sattıkları firmaların K.D.V. İadelerinde SMİYB  (Sahte veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge) düzenleme ve dolayısıyla kullanımı gerekçeleriyle büyük sıkıntılar çektikleri malumunuzdur. İşte K.D.V. 'de isteğe bağlı tam tevkifat uygulaması bu sıkıntıları ortadan kaldıracak bir mekanizma olarak iş hayatımıza girmiştir.

Bu uygulamada; mal veya hizmet alıcısı kendisine düzenlenen faturadaki K.D.V.'nin tamamını satıcıya ödemeyip, sorumlu sıfatıyla beyan edecek ve devlete ödeyecektir. Böylece K.D.V. iadesinden en azından bu alım için sıkıntı yaşamayacaktır.

Uygulamanın yapılabilmesi için bazı şekil şartları ve isteğe bağlı tam tevkifat yapılabilecek sektörler ilgili tebliğde açıklanmıştır. Şöyle ki;

Tebliğde yapılan açıklamalara göre, isteğe bağlı tam tevkifat uygulamasından yararlanabilmek için, mükelleflerin mal ve hizmet satın aldıkları mükelleflerle yazılı bir sözleşme düzenlemesi, belirlenmiş işlemlere ilişkin alımlarında hesaplanan KDV'nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip ödemeleri gerekiyor. Bu sözleşmenin 1 yıllık olması ve sözleşmenin birer örneğinin bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilemeyecektir. Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda uygulamaya devam edilmek isteniyorsa, sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekmektedir.

Tam KDV tevkifatı uygulanacak hizmet ifaları

- Yapım ı̇şleri ile bu ı̇şlerle birlikte ı̇fa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt- proje hizmetleri,

- Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Yemek servis ve organizasyon hizmetleri,

- İşgücü temin hizmetleri,

- Yapı denetim hizmetleri,

- Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon ı̇şleri, çanta ve ayakkabı dikim ı̇şleri ve bu ı̇şlere aracılık hizmetleri,

- Fason ı̇şlerle ı̇lgili aracılık hizmetleri,

- Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmetleri,

- Spor kulüplerinin yayın, reklâm ve ı̇sim hakkı gelirlerine konu ı̇şlemleri,

- Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri,

- Taşımacılık hizmetleri,

- Her türlü baskı ve basım hizmetleri,

- Kamu özel ı̇ş birliği modeli ile yaptırılan sağlık tesislerine ı̇lişkin ı̇şletme döneminde sunulan hizmetler,

- Ticari reklam hizmetleri.

Tam KDV tevkifatı uygulanacak mal teslimleri

- Külçe metal teslimleri,

- Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun ürünlerinin teslimi,

- İstisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atık teslimleri,

- Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarından elde edilen hammadde teslimi,

- Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimleri,

- Ağaç ve orman ürünleri teslimi,

- Demir-çelik ürünlerinin teslimi.

Netice itibariyle; mükelleflerin karşılıklı rızasıyla uygulanabilecek bu sistem özellikle K.D.V. İadesinde yaşanan sorunların çözümü için olumlu bir adımdır. Bu sistem çerçevesinde mal ve hizmet satıcılarının kendilerinden tevkif edilen K.D.V.'leri iade istemeleri de mümkündür.

Burada K.D.V.' de isteğe bağlı olarak uygulanacak tam tevkifat uygulamasında acaba mal ve hizmet teslimlerinde sınır olmasa daha mı iyi olurdu sorusunu yöneltmeden geçemeyeceğim.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

 

       

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları